Επιτροπή από την Ευρώπη, παραβρέθηκε στην Δυτική Θράκη για να εξετάσει τα προβλήματα της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης

Δελτίο Τύπου

Η Ε.Ο.Τ.Δ.Θ (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης) πραγματοποίησε μια διερευνητική επίσκεψη στην Θράκη μεταξύ των ημερών 16-20 Οκτωβρίου, μαζί με τον βουλευτή  της Ευρωβουλής François Alfonsi (Γαλλία), τον Πρόεδρο της Ομόσπονδης Ένωσης Ευρωπαϊκών Εθνοτήτων (FUEN) Hans Heinrich Hansen, την Willy Fautre από την οργάνωση Ανθρώπινα Δικαιώματα Χωρίς Σύνορα (Human Rights Without Frontiers), για να εξετάσει τα προβλήματα της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης στην πηγή τους.  Στην επίσκεψη της οποίας στην Ελλάδα  οικοδεσπότης ήταν το Κόμμα Ισότητας Ειρήνης Φιλίας (D.E.B) και πραγματοποιήθηκε και με τη συμμετοχή του Προέδρου της Ε.Ο.Τ.Δ.Θ Χαλήτ Χαμπίπογλου, του Γενικού Διευθυντή της Ε.Ο.Τ.Δ.Θ  Ενγκίν Σόϊγιλμαζ και του Σεϊχάν Σαρίτζα από την Ομάδα Διεθνών Σχέσεων και Λόμπι της Ε.Ο.Τ.Δ.Θ, η επιτροπή συναντήθηκε με οργανώσεις-εκπροσώπους της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης.

Μεταξύ άλλων, έλαβαν χώρα οι εξής συναντήσεις:

 • Επίσκεψη στον Εκπαιδευτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Μουσουλμάνων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
 • Συνάντηση στην Κομοτηνή, με οργανώσεις που εκπροσωπούν την Μειονότητα.
 • Οι μητέρες του Εχίνου, εξιστόρησαν στην επιτροπή, το πρόβλημα των νηπιαγωγείων

Σχετικά με το θέμα ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης Χαλήτ Χαμπίπογλου δήλωσε: “ Ως μια οργάνωση που δραστηριοποιείται διεθνώς εδώ και πολλά χρόνια, πραγματοποιήσαμε κάτι πρωτοφανές μέχρι σήμερα. Η επιτροπή, που υπό την οργάνωση του Κ.Ι.Ε.Φ, στην επίσκεψη τεσσάρων ημερών, εξέτασε τα προβλήματα της Μειονότητας, με την έκθεση που θα συντάξει, θα μοιραστεί τις εντυπώσεις του με όλους τους αρμόδιους φορείς. Με αυτό το τρόπο η προσοχή της Ευρώπης θα επικεντρωθεί στα προβλήματα της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης”.

Επίσης, σχετικά με την κατάσταση της Τούρκικης μειονότητας στην Ελλάδα, αλλά και γενικά όλων των μειονοτήτων στη χώρα, δώθηκε και η παρακάτω πληροφορία:

Η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Viviane Reding, απάντησε στην από 28 Αυγούστου 2012, περί τις αύξησης των επιθέσεων μίσους στην Ελλάδα επιστολή, της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης. Στην απαντητική επιστολή όπου αναφέρεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταδικάζει κάθε μορφή ρατσισμού και ξενοφοβίας, τονίζεται επιπλέον, ότι η Επιτροπή, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων που της έχουν παραχωρηθεί από την Ένωση,  λαμβάνει κάθε μέτρο προς  την  κατεύθυνση  αυτή.

Στην επιστολή όπου αναφέρεται ότι, σύμφωνα με την Απόφαση Πλαίσιο περί της Καταπολέμησης με Ποινικούς Νόμους Διάφορων Μορφών και Εξωτερίκευσης Ρατσισμού και Ξενοφοβίας της Ε.Ε, κάθε κράτος μέλος υποχρεούται να ποινικοποιήσει κάθε δόλια   συμπεριφορά που προκαλεί μίσος και βία προς ομάδες ατόμων, ή μεμονωμένα άτομα ανηκόντων σ’αυτές, ή σε άτομα, λόγω της διαφορετικής φυλετικής, θρησκευτικής καταγωγής ή διαφορετικού χρώματος ή εθνότητας, και πως μέχρι σήμερα, η Ελλάδα δεν έχει αναφέρει τα μέτρα που έχει λάβει σχετικά με τη μεταφορά της Απόφασης Πλαισίου στην εσωτερική έννομη τάξη. Η επιστολή επίσης αναφέρει, ότι με διάφορες αφορμές, έχει επανειλημμένα τονιστεί  στην Ελληνική Κυβέρνηση, η  σύμφωνα με την Απόφαση Πλαίσιο υποχρεώσεις της. Στην επιστολή αναφέρεται επίσης, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει μια  στενή συνεργασία με τα κράτη μέλη για να εξασφαλίσει την ορθή μεταφορά της Απόφασης Πλαισίου στην εγχώρια νομοθεσία και πως η Επιτροπή πρόκειται να συντάξει το 2013 μια έκθεση προόδου και εφαρμογής σχετικά με το θέμα.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια.

Κατηγορίες

Ευχαριστούμε θερμά τους Μακεδόνες οικονομικούς μας μετανάστες σε Αυστραλία, Καναδά και δυτική Ευρώπη, όπως και τους φίλους μας απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας, για την οικονομική στήριξη της έκδοσης της Нова Зора. Благодариме - Μπλαγκοντάριμε


ALPHA BANK

Account 852 00 2101 031390

IBAN: GR47 0140 8520 8520 0210 1031 390

BIC: CRBAGRAA

Μηνιαίες Εκδόσεις

Македонска Ризница
 • ,ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΤΕΥΧΩΝ
  РАЗГЛЕДУВАЊЕ НА ПРЕТХОДНИ БРОЕВИ
 • 2016 (147)
 • 2015 (416)
 • 2014 (404)
 • 2013 (377)
 • 2012 (372)
 • 2011 (323)
 • 2010 (202)