ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ (ΕΠΣΕ) ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

18 Σεπτεμβρίου 2012

Νέα ευρωδίκη της Ελλάδας για τη μακεδονική μειονότητα (Στέγη Μακεδονικού Πολιτισμού)

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) γνωστοποιεί πως χθες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) δημοσιοποίησε την απόφασή του της 30 Αυγούστου 2012 να κρίνει κατ’ αρχή παραδεκτή και να κοινοποιήσει στην Ελλάδα την προσφυγή Στέγη Μακεδονικού Πολιτισμού και λοιποί κατά Ελλάδας με το ερώτημα αν η άρνηση των ελληνικών δικαστηρίων να αναγνωρίσουν το σωματείο αυτό είναι συμβατή με το δικαίωμα των αιτούντων στην ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι όπως αυτή ορίζεται από το Άρθρο 11 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ). Η Ελλάδα πρέπει να υποβάλει τις παρατηρήσεις της μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2013. Θα ακολουθήσουν παρατηρήσεις των προσφευγόντων και συμπληρωτικές παρατηρήσεις της Ελλάδας και στη συνέχεια έκδοση απόφασης, κατά τα τέλη του 2013 ή κατά το 2014.

Τη Στέγη Μακεδονικού Πολιτισμού εκπροσωπούν ενώπιον του ΕΔΔΑ το ΕΠΣΕ και η δικηγόρος Έφη Τελλή που υπέβαλαν την προσφυγή στις 10 Δεκεμβρίου 2009. Ο εκπρόσωπος του ΕΠΣΕ Παναγιώτης Δημητράς δήλωσε: «Η Ελλάδα εγκαλείται για άλλη μια φορά διεθνώς για παραβίαση των δικαιωμάτων της μακεδονικής μειονότητας. Αν και την ευθύνη της απάντησης στο ΕΔΔΑ φέρει η τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, θέση οφείλουν να πάρουν και οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις της χώρας και ιδιαίτερα η αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ».

Υπενθυμίζεται πως η Στέγη Μακεδονικού Πολιτισμού ζήτησε την αναγνώρισή της για πρώτη φορά στις 12 Ιουνίου 1990. Το αίτημά της αυτό απορρίφθηκε τελικά από τον Άρειο Πάγο στις 16 Μαΐου 1994. Η Στέγη Μακεδονικού Πολιτισμού προσέφυγε στη συνέχεια στο ΕΔΔΑ που καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση του Άρθρου 11 της ΕΣΔΑ στις 10 Ιουλίου 1998 (Υπόθεση Σιδηρόπουλος και λοιποί κατά Ελλάδας – απόφαση στην ιστοσελίδα http://www.nsk.gov.gr/webnsk/pdf.jsp?fileid=1331163). Μετά από περιπετειώδη αναζήτηση δικηγόρου στη Φλώρινα για να ξεκινήσει νέα διαδικασία αναγνώρισης, τα συμπροσφεύγοντα στο ΕΔΔΑ μέλη του ΔΣ της Στέγης Μακεδονικού Πολιτισμού Πέτρος Δήμτσης, Ιωάννης Γκότσης, Παναγιώτης Αναστασιάδης, Γεωργία Πετροπούλου, Ελευθέριος Μάντζας, Πέτρος Βασιλειάδης και Ηλίας Δαφοπουλος ζήτησαν την αναγνώριση της Στέγης Μακεδονικού Πολιτισμού στις 24 Ιουνίου 2003. Το αίτημα αυτό απορρίφθηκε τελικά από τον Άρειο Πάγο στις 11 Ιουνίου 2009 (απόφαση 1448/2009 διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του Άρειου Πάγου: http://www.areiospagos.gr/nomologia/apofaseis_DISPLAY.asp?cd=M5XWKQ14K1DK4WJ9SZH5A9CK5ML29R&apof=1448_2009).

Για το ίδιο θέμα, δελτίο τύπου εξέδωσε και η Στέγη Μακεδόνικου Πολιτισμού:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΣΤΕΓΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΣΜΟΥ

Η αυγή νέας νίκης της Στέγης Μακεδονικού Πολιτισμού στο Ευρωπαϊκό Δικστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ένα σύνολο Ελλήνων πολιτών, αποπειράθηκαν να ιδρύσουν πολιτιστικό σύλλογο τέλη του 1980, αρχές του 1990 με την επωνυμία Στέγη Μακεδονικού Πολιτισμού. Όλα τα ελληνικά Δικαστήρια αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν-εγγράψουν τον σύλλογο παράλογα και παράνομα εναντίον βασικών αρχών και άρθρων της  Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ). Επιβεβαιώθηκε η παράνομη συμπεριφορά της χώρας μας τον Δεκέμβριο του 1998 με απόφαση-κόλαφος για την Ελλάδα στο Ευρωπαίκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στο Στρασβούργο. Το επόμενο διάστημα οι πολίτες προσπάθησαν να ιδρύσουν τον σύλλογο μετά μάλιστα την καταβολή αποζημίωσης-πρόστιμο της χώρας υπέρ των ιδρυτικών μελών του συλλόγου.

Τα ελληνικά Δικαστήρια ίσως κατ’ εντολή “απ΄τα πάνω” αρνήθηκαν πεισματικά την αναγνώριση της Στέγης Μακεδονικού Πολιτισμού μη σεβόμενη ούτε την απόφαση του ΕΔΑΔ και μετά από πολύχρονες δικαστικές αγώνες εντός της χώρας, τον Δεκέμβριο του 2009 για δεύτερη φορά τα μέλη του συλλόγου έκαναν προσφυγή στο ΕΔΑΔ στο Στρασβούργο, με την αμέριστη συμπαράσταση του Ελληνικού Παρατηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) και της δικηγόρου τους κ. Έφη Τελλή. Το πρώτο βήμα μιας νέας νικηφόρας πορείας τους επόμενους μήνες είναι η απόφαση να γίνει δεκτή η προσφυγή Ελλήνων πολιτών εναντίον της Ελλάδος, η οποία πρόσφατα δημοσιεύτηκε (30 Αυγούστου 2012).

Η υπόθεση της Στέγης Μακεδονικού Πολιτισμού αποτελεί την αφετηρία της νέας επιθετικής αντι-Μακεδονικής πολιτικής της ελληνικής Πολιτείας τις τελευταίες δεκαετίες. Το αίτημα της αναγνώρισης του συγκεκριμένου συλλόγου με έδρα την Φλώρινα/Λέριν, αρχές του 1990, δείχνει τις ομοιότητες με την εξωτερική πολιτική της χώρας εναντίον στην Δημοκρατία της Μακεδονίας την ίδια περίοδο.

Το ελληνικό κράτος αμφισβητεί και δεν σέβεται το δικαίωμα στον λαό της γειτονικής χώρας στον αυτοπροσδιορισμό και κατ’ επέκταση την ιδιαίτερη Μακεδονική εθνική ταυτότητα. Η Ελλάδα θεωρεί ξεχωριστή-μοναδική την Μακεδονικότητα αποκλειστικά ως ελληνική όπως ευαγγελίζεται και υποστηρίζει επιχειρήματα σύμφωνα με την ελληνική εθνική-εθνικιστική ιδεολογία-στερεότυπα αλλά ξεπερασμένη για τους λογικούς.

Παρόμοια συμπεριφέρεται εναντίον Ελλήνων πολίτών που εκφράζουν Μακεδονική εθνικη ταυτότητα διαφορετική από αυτό που επιθυμεί και αποπειράται να οικοδομήσει η ελληνική Πολιτεία μερικές δεκαετίες.  Αρνούμενο να αναγνωρίσει τον συγκεκριμένο σύλλογο το ελληνικό κράτος αρνείται έμμεσα την ιδιαίτερη Μακεδονική εθνική ταυτότητα εντός της επικράτειας. Ένα τμήμα των πολιτών της χώρας οι εθνικά Μακεδόνες επιθυμούν να την εκφράσουν νόμιμα και νομότυπα μέσα από ένα θεσμικό φορέα όπως η Στέγη Μακεδονικού Πολιτισμού ειδικά σε πολιτιστικό-γλωσσικό επίπεδο.

Οι καταδίκες της Ελλάδος που αρνείται το δικαίωμα του “συνεταιρίζεσθαι” σε Έλληνες πολίτες και μάλιστα σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις για δεύτερη φορά αποδεικνύει όχι απλά το έλλειμμα δημοκρατίας στην χώρα αλλά την χρεοκοπημένη εθνική-εθνικιστική ιδεολογία σε ευρωπαϊκό θεσμικό επίπεδο και ευρύτερα.

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟ ΙΔΡΥΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

δεν επιτρέπονται τα σχόλια.

Κατηγορίες

Ευχαριστούμε θερμά τους Μακεδόνες οικονομικούς μας μετανάστες σε Αυστραλία, Καναδά και δυτική Ευρώπη, όπως και τους φίλους μας απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας, για την οικονομική στήριξη της έκδοσης της Нова Зора. Благодариме - Μπλαγκοντάριμε


ALPHA BANK

Account 852 00 2101 031390

IBAN: GR47 0140 8520 8520 0210 1031 390

BIC: CRBAGRAA

Μηνιαίες Εκδόσεις

Македонска Ризница
  • ,ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΤΕΥΧΩΝ
    РАЗГЛЕДУВАЊЕ НА ПРЕТХОДНИ БРОЕВИ
  • 2016 (147)
  • 2015 (416)
  • 2014 (404)
  • 2013 (377)
  • 2012 (372)
  • 2011 (323)
  • 2010 (202)