ДОБАР НО НЕСООДВЕТЕН – ΚΑΛΟΣ ΑΛΛΑ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ

Επιστολή του κόμματος Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία προς την Υπουργό Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κάθριν Άστον, σχετικά με την τοποθέτηση στην θέση του ειδικού εκπροσώπου ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ε.Ε. του Σταύρου Λαμπρινίδη.

Προς

Ms. Catherine Ashton

Επίτροπος Εξωτερικών Υποθέσεων και Πολιτικής Ασφάλειας Ε.Ε.

Αγαπητή κυρία Ashton,

Αρχικά θα θέλαμε να καλωσορίσουμε την υιοθέτηση του Στρατηγικού Πλαισίου της Ε.Ε. για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Δημοκρατία ως ένα εργαλείο για περαιτέρω βελτίωση των  προτύπων για τα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα καθώς επίσης για την εδραίωση της δημοκρατίας. Επίσης θα θέλαμε θερμά να καλωσορίσουμε την εισαγωγή του Ειδικού  Εκπροσώπου της Ε.Ε για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα,  κάτι το οποίο είχε επανηλημένως ζητηθεί από τους ευρωβουλευτές. Ωστόσο,  ανησυχούμε ιδιαίτερα για το περιορισμένο πεδίο του σχεδίου το οποίο εστιάζεται κυρίως πάνω στις εξωτερικές σχέσεις της Ε.Ε και δεν δίνει την απαραίτητη εσωτερική άδεια για να ασχοληθεί με τα μέλη κράτη της Ε.Ε τα οποία συνεχώς παραβιάζουν τα άρθρα του Καταστατικού Χάρτη της Ε.Ε.  Πιστεύουμε δυνατά ότι ο Απεσταλμένος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Ε.Ε πρέπει να έχει την εντολή να αντιμετωπίζει παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων όχι μόνο εκτός της Ένωσης αλλά και εντός των δικών της Μελών Κρατών.

Στην συνέχεια, θα θέλαμε να σας εκφράσουμε την βαθιά μας ανησυχία για την επιλογή του πρώτου Ειδικού Εκπροσώπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Ε.Ε. Βρίσκουμε την τοποθέτηση του κ. Σταύρου Λαμπρινίδη εξαιρετικά ακατάλληλη και μη δεκτή διότι πιστεύουμε ότι οι υποψήφιοι για μια τέτοια υψηλή θέση πρέπει να είναι ουδέτεροι και πρέπει να έχουν αποδεδειγμένη εμπειρία σε μια διεθνή και εθνική φήμη ως προς την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μαζί με μια μακρά εμπειρία  πάνω στις  παραβιάσεις των  ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όχι μόνο ο κ. Λαμπρινίδης δεν έχει καμία καλή φήμη στη προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην χώρα του την Ελλάδα, αλλά είναι ήδη γνωστός ως ένα υποκινητής του ελληνικού προπαγανδιστικού πολέμου κατά της Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Σε πολλές περιπτώσεις, στις ομιλίες του, χρησιμοποίησε υποτιμιτικές εκφράσεις για την περιγραφή της γειτονικής χώρας της Ελλάδας. Ακόμη έχει απαιτήσεις σε ένα υψηλό μη-διπλωματικό τρόπο από τον Πρωθυπουργό της Δημοκρατίας της Μακεδονίας να ξαναγράψει την ιστορία της χώρας του αντί να κλέβει την ιστορίας της Ελλάδας. Υπερασπίζεται τα δικαιώματα των Ελλήνων της Αλβανίας και είναι πολύ επικριτικός προς την Κυβέρνηση της Αλβανίας αλλά την ίδια στιγμή ανοιχτά δεν δέχεται την ύπαρξη της Μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα.  Η ανεξάρτητη ειδική απεσταλμένη των Η.Ε. κ. Gay McDougall αναφέρει στην έκθεση της για την Ελλάδα ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να αποσυρθεί από την διαμάχη σχετικά με το εάν υπάρχει μια Μακεδονική ή μια Τουρκική μειονότητα εντός των ορίων της και να εστιάσει στην προστασία των δικαιωμάτων του αυτοπροσδιορισμου, της ελευθερίας της έκφρασης και την ελευθερία του συνέρχεσθε  αυτών των κοινωτήτων.» Πως ο Ειδικός Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα θα εναρμονιστεί σε θέματα για τα ανθρώπινα δικαιώματα  των Η.Ε.  όταν δεν σέβεται της συστάσεις που έχουν ανακοινωθεί από αυτό το διεθνές σώμα και από την ανεξάρτητη ειδική απεσταλμένη;

Είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι η Ελλάδα ακόμη δεν έχει επικυρώσει πολλές βασικές διεθνείς συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, παράλληλα με την ανησυχητική κατάσταση επί του ελληνικού χώρου κάνει την Ελλάδα μια από τις χειρότερες  χώρες στην Ευρώπη σε ότι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ευρώπη (για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε να ελέγξετε  τις ετήσιες εκθέσεις που εκπονήθηκαν από τη Διεθνή Αμνηστία, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τον ΟΑΣΕ, ΟΗΕ, κλπ). Ο κ. Λαμπρινίδης είχε την ευκαιρία και την δύναμη τα αλλάξει την πραγματικότητα ενώ κατείχε διάφορες υψηλές θέσεις στην ελληνική κυβέρνηση και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά δυστυχώς το μόνο που έκανε ήταν να συνεχίσει την παραδοσιακή Ελληνική κριτική υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν μειονότητες στην Ελλάδα.

Δεν έχουμε καμία αμφιβολία για το εκτενές πολιτικό χαρτοφυλάκιο του κ. Λαμπρινίδη καθώς και για τη διπλωματική του εμπειρία και το εξαίρετο εκπαιδευτικό υπόβαθρό  αλλά σίγουρα αμφιβάλουμε ότι διαθέτει τα προσόντα και τις δεξιότητες για μια τέτοια σημαντική θέση στην Ε.Ε προκειμένου να είναι σε θέση να προωθήσει με ακεραιότητα τις θεμελιώδεις αξίες και αρχές της Ε.Ε. Ο Ειδικός Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα θα πρέπει να έχει μια ευρεία κατανόηση του όρου των δικαιωμάτων του ανθρώπου και ένα βαθύ σεβασμό των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων του κάθε ατόμου.

Πως μπορούμε να αναμένουμε από ένα πρώην Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας και έναν πρώην Πρέσβη της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο οποίος ποτέ πριν δεν έχει μιλήσει ανοιχτά για τις παραβιάσεις των μειονοτικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα, θα εκτελέσει τα καθήκοντα του ως Ειδικός Απεσταλμένος της Ε.Ε. για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανεξάρτητα από την εθνική του κυβέρνηση και θα είναι σε θέση να προστατέψει αυτές τις ευάλωτες ομάδες ανθρώπων; Εάν ο κ. Λαμπρινίδης ήθελε να προβάλλει την αξιοπιστία  για τα ανθρώπινα δικαιώματα της Ε.Ε. ανά τον κόσμο θα έπρεπε πρώτα να αντιμετωπίσει τα εκκρεμή θέματα για τα ανθρώπινα δικαιώματα εντός της Ένωσης, ιδίως στην πατρίδα του την Ελλάδα.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω επιχειρήματα και ανησυχίες σας παρακαλούμε να επανεξετάσετε την απόφαση σας. Εάν έχετε περαιτέρω ερωτήσεις ή αμφιβολίες μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Θα είναι χαρά μας να σας συναντήσουμε και να σας εξηγήσουμε λεπτομερώς την θέση μας.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια.

Κατηγορίες

Ευχαριστούμε θερμά τους Μακεδόνες οικονομικούς μας μετανάστες σε Αυστραλία, Καναδά και δυτική Ευρώπη, όπως και τους φίλους μας απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας, για την οικονομική στήριξη της έκδοσης της Нова Зора. Благодариме - Μπλαγκοντάριμε


ALPHA BANK

Account 852 00 2101 031390

IBAN: GR47 0140 8520 8520 0210 1031 390

BIC: CRBAGRAA

Μηνιαίες Εκδόσεις

Македонска Ризница
  • ,ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΤΕΥΧΩΝ
    РАЗГЛЕДУВАЊЕ НА ПРЕТХОДНИ БРОЕВИ
  • 2016 (147)
  • 2015 (416)
  • 2014 (404)
  • 2013 (377)
  • 2012 (372)
  • 2011 (323)
  • 2010 (202)