ДРЖАВАТА ВО ТРАНЗИЦИЈА | Η ΧΩΡΑ ΣΕ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ

Η Ε.Ε.Σ.-ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ εξήγησε με ανακοινώσεις του στα τεύχη Μαίου και Ιουνίου της εφημερίδας HOBA 3OPA, τους λόγους για τους οποίους  δεν συμμετείχε στις διπλές εκλογές-παρωδία με τις “αυτοκτονικές” επιλογές της κοινωνίας και των κομμάτων σχετικά με την πολιτική κατάσταση και το μέλλον της χώρας.

Σε ότι αφορά, από “τεχνικής” πλευράς, σχετικά με τα αποτελέσματα των εκλογών της 17ης Ιουνίου 2012, επισημαίνουμε ότι δεν διαφέρει ουσιαστικά από τις προηγούμενες εκλογές της 6ης Μαίου. Τα ίδια κόμματα μπήκαν και στην νέα Βουλή. Η μοναδική διαφορά μεταξύ των δυο εκλογικών αναμετρήσεων, είναι οι αυξομειώσεις των ποσοστών των κομμάτων και ειδικά η αύξηση των ποσοστών των δύο πρώτων κομμάτων ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και ΣΥΡΙΖΑ. Ο λόγος της αύξησης του ποσοστού των δύο πρώτων κομμάτων οφείλεται κυρίως σε δύο λόγους:

α) στο κατά παράδοση πολωτικό κλίμα που στρέφει τον μέσο πολίτη να ψηφίσει τους κατά το δοκούν “μονομάχους”,

β) στη σχετική αύξηση  της δεξαμενής άντλησης ψήφων από το εκλογικό σώμα, αφού λιγότερα κόμματα συμμετείχαν στις πρόσφατες εκλογές της 17ης Ιουνίου. Συμπληρωματικά τα ΜΜΔ (Μέσα Μαζικής Διαστρέβλωσης) συνέχισαν το γνωστό τροπάριο πριμοδότησης ισχυρών ανάλογα με τα κομματικά τους συμφέροντα.

Με βάση τα αποτελέσματα παρόμοια θα είναι επίσης η εικόνα της Βουλής όπως ήταν μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου με μικρές αλλαγές της τότε σύνθεσης. Ένα από τα αξιοσημείωτα είναι το γεγονός ότι ενώ τότε θα μπορούσε να σχηματισθεί κυβέρνηση από τους ίδιους εταίρους, τώρα ετεροχρονισμένα συμφωνούν (ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-ΣΥΡΙΖΑ-ΔΗΜΑΡ) στην συγκρότηση νέας κυβέρνησης.

Το προηγούμενο διάστημα σε ότι αφορά την προηγούμενη κυβέρνηση επιχείρησε η πολιτική “ελίτ” να διασκεδάσει τις εντυπώσεις κυρίως προς τους Ευρωπαίους για δήθεν οικουμενικότερη αποδοχή των συμφωνιών σε διεθνές επίπεδο (2ο Μνημόνιο), με διακομματική κυβέρνηση (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ) με “τσόντα” τον ΛΑΟΣ. Η τεχνητή κυβέρνηση-συγκόλληση ετερόκλητων, ξοφλημένων ιδεολογικά και οπορτουνιστικών κομμάτων σκοπό είχε να καταβάλει την  προσπάθεια επιβίωσης του κομματικού σκηνικού και την προετοιμασία εκλογών-παρωδία τους επόμενους μήνες. Κρυφτούλι, λαϊκισμός, δημαγωγία ήταν το σήμα κατατεθέν του κομματικού κυβερνητικού γίγνεσθαι το προηγούμενο διάστημα μέχρι την απόφαση για εκλογές στις 6 Μαίου. Η απόφαση για νέες επαναληπτικές εκλογές, στις 17 Ιουνίου, λόγω  δήθεν αποτυχίας συγκρότησης κυβέρνησης ήταν μία τυχοδιωκτική κομματική προεκλογική συμπεριφορά. Τώρα, μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου,  γίνεται ανάλογη προσπάθεια με εναλλαγή των ρόλων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με νέα “τσόντα” την ΔΗΜΑΡ στην νέα κυβέρνηση.

Μετά τις πρόσφατες εκλογές θα προσπαθήσουν τα κόμματα να δώσουν άλλη μια “παράσταση” ειδικά προς τους ξένους στους επόμενους μήνες. Η λεγόμενη αντιπολίτευση (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ), εκτός από τυχοδιωκτικές λογικές θα επενδύσουν στο μέλλον στην εκ του ασφαλούς αντιπολίτευση, κρίνοντας και κατακρίνοντας οτιδήποτε, μη συμμετέχοντας στην νέα κυβέρνηση. Η αντιπολιτευτική λογική και ρητορεία, θα έχουν ως όχημα τις δεδομένες διαμαρτυρίες πολιτών λόγω των μέτρων όταν και εάν θα ξεκινήσουν να εφαρμόζουν οι κυβερνητικοί εταίροι τις ριζικές αλλαγές στην χώρα και ειδικά στην οικονομική πολιτική. Η ναζιστική ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ και το απολιθωμένο ΚΚΕ είναι απλά εξτρίμ πολιτικό ντεκόρ με ενέργειες σε επίπεδο Βουλής και κοινωνίας. Είμαστε πεπεισμένοι ότι ακόμη και αν υπήρχε αλλαγή των ρόλων των δύο πρώτων κομμάτων στις πρόσφατες εκλογές (1ος ο ΣΥΡΙΖΑ, 2η η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ) η ίδια κυβέρνηση θα δημιουργούνταν για τους ίδιους λόγους που αναφέρουμε παραπάνω.

Οι πολίτες, μετά τις εκλογές και την εναλλαγή “νέας” – “παλιάς” κυβέρνησης, ακόμη ζουν στην “νιρβάνα” τους. Όχι μόνο λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά κυρίως λόγω της κυρίαρχης εθνικιστικής ιδεολογίας στην Ελλάδας, αφού γενικά αυτή είναι η ιδεολογία-πρακτική διαμορφωμένη ήδη εδώ και χρόνια σε μια χώρα “παρία” της Ε.Ε., ενός  κράτους δομημένου ως ανατολικού τύπου χώρας η οποία απλά μόνον τυπικά “ανήκει” στον Δυτικό κόσμο. Η Ελλάδα θυμίζει πλέον ένα κράτος πριν την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού του πρώην ανατολικού μπλοκ. Αυτή είναι η Ελλάδα του σήμερα που είναι σχεδόν έτοιμη πλέον μέσω του “ευρωπαϊκού συσσιτίου” τα επόμενα χρόνια να προχωρήσει στην μεταβατική περίοδο (transition) με πολιτική αστάθεια, με  δημαγωγικές κραυγές και εθνο-φασιστικές εντάσεις σε ότι αφορά την κοινωνία και το πολιτικό πεδίο. Τα ίδια συνέβησαν την δεκαετία του ‘90 στον δρόμο για την μετάβαση στην δημοκρατία των πρώην ανατολικών χώρών. Παρόμοιες καταστάσεις θα ζήσουμε στην χώρα μας την επόμενη δεκαετία με πολιτικές-κομματικές “ανωμαλίες”.

Να επισημάνουμε ότι για συγκεκριμένους πολιτικο-γεωγραφικούς λόγους η Ελλάδα ήταν σχετικά χαϊδεμένο παιδί της Δύσης πριν το ‘90 με βάση τον τότε διαχωρισμό σε “Δύση & Ανατολή” μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου η χώρα μας είχε στον περίγυρο αντι-δυτικές πολιτικές ηγεσίες και κράτη, ειδικά προς βορρά. Η διαφορά σήμερα είναι ότι οι πρώην ανατολικές χώρες είναι ήδη μέλη ή υποψήφια προς ένταξη της Ε.Ε. και βαδίζουν σε πλουραλιστικές λογικές εκδημοκρατισμού της κοινωνίας και δυτικές επιλογές μετά το ‘89. Πέρασαν, πλήρωσαν την μετάβαση στη δημοκρατία και προσπαθούν οι λαοί τους για το καλύτερο αύριο.  Η χώρα μας όμως ήδη από την αρχή του ‘80 ακολούθησε αντίθετη πορεία οικοδομώντας κακέκτυπο αντίγραφο του προς κατάρρευση συστήματος ανατολικής προέλευσης και πατέντας.

Η χώρα μας λοιπόν μπαίνει στην αρχή του άγνωστου τούνελ, αφού είναι στην αρχή της οικονομικής κατάρρευσης που δεν έγινε με πάταγο όπως στην πρώην ανατολική Ευρώπη αλλά γίνεται τώρα σταδιακά. Για να αλλάξει η οικονομική κατάσταση στην χώρα μας και για να απομακρυνθεί σταδιακά από την προσαρμοστική χρεοκοπία χρειάζεται ριζική μεταρρύθμιση, ανοικοδόμηση της χώρας σε όλα τα επίπεδα.

Το ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ έχει παρουσιάσει τις αιτίες αναλυτικά και τις προτάσεις εδώ και δύο χρόνια (http://www.florina.org/news/2010/may31_g.asp) χτυπώντας το καμπανάκι ακόμη και με αφορμή τις εκλογικές αναμετρήσεις (6η Μαίου: http://www.florina.org/news/2012/april27_g.asp και 17η Ιουνίου: http://www.florina.org/news/2012/june01_g.asp ).

Προσπαθούν οι “Δυτικοί” να βοηθήσουν δείχνοντας επιμονή-υπομονή τα τελευταία χρόνια αλλά με αυτές τις υπάρχουσες πολιτικές ελίτ καλώς ήρθε η οδυνηρή μεταβατική περίοδος (transition) στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.

ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

δεν επιτρέπονται τα σχόλια.

Κατηγορίες

Ευχαριστούμε θερμά τους Μακεδόνες οικονομικούς μας μετανάστες σε Αυστραλία, Καναδά και δυτική Ευρώπη, όπως και τους φίλους μας απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας, για την οικονομική στήριξη της έκδοσης της Нова Зора. Благодариме - Μπλαγκοντάριμε


ALPHA BANK

Account 852 00 2101 031390

IBAN: GR47 0140 8520 8520 0210 1031 390

BIC: CRBAGRAA

Μηνιαίες Εκδόσεις

Македонска Ризница
  • ,ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΤΕΥΧΩΝ
    РАЗГЛЕДУВАЊЕ НА ПРЕТХОДНИ БРОЕВИ
  • 2016 (147)
  • 2015 (416)
  • 2014 (404)
  • 2013 (377)
  • 2012 (372)
  • 2011 (323)
  • 2010 (202)