ЗА МНОГУ ГОДИНИ НОВА ЗОРА ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΝΟΒΑ ΖΟΡΑ

Κέφι, θαυμάσια ατμόσφαιρα, συντροφικότητα, παραλήρημα, χαρά… Δύσκολα μπορούν να συνδιαστούν λέξεις για να περιγράψουν τον 2ο ετήσιο χορό της Νόβα Ζόρα, της εφημερίδας των εθνικά Μακεδόνων στην Ελλάδα.

Όλα ξεκίνησαν στις 8.30 η ώρα της 17ης Μαρτίου, στο κέντρο Νυχτέρι του Соровичево-Σοροβίτσσεβο (Αμύνταιο) και αυτό που ακολούθησε ήταν άνω των προσδοκιών των οργανωτών, αλλά και των παρεβρισκομένων. Η αίθουσα του κέντρου, η οποία στην αρχή θεωρήθηκε κάπως μεγάλη για την όλη εκδήλωση, τελικά αποδείχτηκε μικρότερη των αναγκών. Κάποιοι έμειναν όρθιοι. Και ποιός καθόταν άλλωστε; Ο χορός και το μακεδόνικο τραγούδι, χωρίς σταματημό, ακούγονταν εώς τις τέσσερις περίπου τα ξημερώματα.

Εάν και η έναρξη είχε προγραμματιστεί για τις 8.30, Μακεδόνες άρχισαν να καταφτάνουν από τις 7 η ώρα και από όλα τα μέρη της βόρειας Ελλάδας. από το Костур-Καστοριά, εώς το Сер-Σέρρες. Λίγο αργότερα η αίθουσα ήταν ήδη γεμάτη και η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετιστήριο λόγο από τον συντάκτη της εφημερίδας. Ακολούθησε μια υπέροχη εμφάνιση του χορευτικού τμήματος του πολιτιστικού συλλόγου του χωριού Овчарани, Леринско-Οβτσσάρανι, Λέρινσκο (Μελίτη Φλώρινας), το οποίο χόρεψε και τραγούδησε χορούς και τραγούδια από πολλά μέρη της Μακεδονίας. Το κέφι φούντωσε και όλη η σάλα πλέον χόρευε και τραγουδούσε στους ρυθμούς και μελωδίες της θαυμάσιας μουσικής ορχήστρας Μουσικόραμα, από την περιοχή του Лерин-Φλώρινας. Η τέλεια ατμόσφαιρα έφτασε στο ζενίθ με τον προσκεκλημένο γκεστ σταρ της βραδιάς, τον γνωστό μουσικό Стевче Стојковски-Στέβτσσε Στόικοβσκι, ο οποίος με τη γκάιντα και τη ζούρλα του, ξεσήκωσε ακόμη περισσότερο τους παρεβρισκομένους και έδωσε ένα άλλο, παραδοσιακότερο τόνο στον εορτασμό αυτό. Μεγάλη εντύπωση και συγκίνηση επέφερε επίσης και το τραγούδι ενός νεαρού κοριτσιού από την περιοχή του Кукуш-Κούκουςς, το οποίο με την γλυκιά του φωνή και με την  συνοδεία της ορχήστρας, τραγούδησε το Јовано Јованке.

Επίσης υπήρχε έκθεση πολλών τευχών της Нова Зора, όπως και του Ελληνο-Μακεδονικού και Μακεδονο-Ελληνικού Λεξικού και έτσι πολλοί είχαν την ευκαιρία να προμηθευτούν κάποια από αυτά.

Η επιτυχία του δεύτερου αυτού εορτασμού της εφημερίδας ακούστηκε παντού και σχολιάζεται ακόμη και σήμερα, με τόνους αισιοδοξίας και ελπίδας, ως προαγγελία μεγαλύτερης μαζικοποίησης του μακεδόνικου κινήματος στην Ελλάδα, ως μήνυμα καλύτερων ημερών σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αναγνώριση των εθνικά Μακεδόνων. Αυτό όμως εξαρτάται από όλους μας!!!

Παρακάτω ακολουθεί ο χαιρετιστήριος λόγος των οργανωτών, κατά τη έναρξη της εκδήλωσης, ο οποίος δόθηκε στη μακεδόνικη γλώσσα και εδώ δίνεται σε μετάφραση:

,, Αγαπητοί συμπολίτες, αγαπητοί Μακεδόνες,

Καλως ήρθατε στο δεύτερο εορτασμό της εφημερίδας μας, της εφημερίδας όλων μας, Νόβα Ζόρα. Έναν εορτασμό για όλους τους Μακεδόνες σε όλον τον κόσμο.

Αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματα των Μακεδόνων στην Ελλάδα, πάμε μπροστά, δεν σταματάμε. Έχουμε εφημερίδα, έχουμε το κόμμα Виножито-Ουράνιο Τόξο, έχουμε συλλόγους, ίντερνετ ράδιο και τηλεόραση, έχουμε μουσικές ορχήστρες, έχουμε ανθρώπους.

Σήμερα βρίσκονται εδώ Μακεδόνες από τις περιοχές Κόστουρ, Λέριν, Κάιλαρι, Βόντεν, Νέγκουςς, Ενιτσσεβάρνταρ, Σόλουν, μέχρι και από Σερ και πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι μεταξύ μας βρίσκονται και Έλληνες δημοκράτες, οι οποίοι στηρίζουν τον αγώνα μας για αναγνώριση και δίκαια.

Καιρός είναι επιτέλους να αναγνωριστούν οι εθνικά Μακεδόνες στην Ελλάδα, να αρχίσει η μακεδόνικη γλώσσα να διδάσκεται στα σχολεία, να επιστρέψουν τα αδέλφια μας πολιτικοί πρόσφυγες, να αφεθεί στην ησυχία της η μακεδονική κουλτούρα για να μπορεί ελεύθερα να αναπτύσεται.

Για τους λόγους αυτούς μάχεται η εφημερίδα Νόβα Ζόρα, όπως και για να αφυπνίσει μεγάλο αριθμό Μακεδόνων, οι οποίοι ακόμη βρίσκονται σε κατάσταση λήθης και πιστεύουν στα ψέματα της ελληνικής πολιτείας, μιας πολιτείας που είναι αναγκαίο να χρησιμοποιήσει την οικονομικοκοινωνική κρίση που βρίσκεται και να θέσει βάσεις εκδημοκρατισμού και εξευρωπαϊσμού. Επιτέλους.

Πέρυσι, στον πρώτο εορτασμό, είχαμε πει την περίφημη φράση του μεγάλου Μακεδόνα από το Πόστολ-Πέλλα, Κρστε Πέτκοβ Μίσιρκοβ, колку сме, толку сме, токму сме – πόσοι είμαστε, τόσοι είμαστε, είμαστε ότι πρέπει. Φέτος μπορούμε να πούμε ότι είμαστε ακόμη περισσότερο ότι πρέπει.

Θα θέλαμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας σε όλους εσάς που βοηθάτε να εκδίδεται η εφημερίδα και να μοιράζεται σε πολλά μακεδόνικα χωριά και πόλεις.

Η εφημερίδα είναι δική σας και όποιος μπορεί να βοήθησει οικονομικά ή να γρ¨αψει κάτι ή να μοιράζει, αυτό να το πράξει.

Επίσης, ένα μεγάλο ευχαριστώ στον πολιτιστικό σύλλογο του Овчарани-Οβτσσάρανι (Μελίτη), που είναι μαζί μας για να δώσει μεγαλύτερη ομορφιά στον χορό, όπως και στο μουσικό συγκρότημα Μουσικόραμα, το οποίο αμέσως δέχτηκε και μάλιστα δωρεάν να καλύψει τις μουσικές ανάγκες της όλης εκδήλωσης. Μεγάλο ευχαριστώ και στον Стевче Стојковски, ο οποίος κατάγεται από το χωριό Горно Врбени-Γκόρνο Βρμπενι (Ξινό Νερό Φλώρινας) και ο οποίος ήρθε από τη Δημοκρατία της Μακεδονίας, αφιλοκερδώς για να μας διασκεδάσει με τη γκάιντα και το κάβαλ του.

Μαζί μας σήμερα είναι επίσης και εκπρόσωποι των παιδιών φυγάδων από τη Δ.Μακεδονίας, εκπρόσωποι της τούρκικης μειονότητας της Θράκης, εκπρόσωποι των Μακεδόνων της Αλβανίας και Βουλγαρίας, εκπρόσωποι των Μακεδόνων μεταναστών μας στη Γερμανία και Βέλγιο.

Είμαστε εδώ και θα είμαστε εδώ και δεν θα σταματήσουμε εωσότου οι Μακεδόνες στην Ελλάδα και σε όλον τον κόσμο δεν ζουν ως αυτό που είναι. Ως Μακεδόνες.

Καλά να περάσετε στον χορό.

Να στε γεροί και δυνατοί, νε στε Μακεδόνες!!!

δεν επιτρέπονται τα σχόλια.

Κατηγορίες

Ευχαριστούμε θερμά τους Μακεδόνες οικονομικούς μας μετανάστες σε Αυστραλία, Καναδά και δυτική Ευρώπη, όπως και τους φίλους μας απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας, για την οικονομική στήριξη της έκδοσης της Нова Зора. Благодариме - Μπλαγκοντάριμε


ALPHA BANK

Account 852 00 2101 031390

IBAN: GR47 0140 8520 8520 0210 1031 390

BIC: CRBAGRAA

Μηνιαίες Εκδόσεις

Македонска Ризница
  • ,ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΤΕΥΧΩΝ
    РАЗГЛЕДУВАЊЕ НА ПРЕТХОДНИ БРОЕВИ
  • 2016 (147)
  • 2015 (416)
  • 2014 (404)
  • 2013 (377)
  • 2012 (372)
  • 2011 (323)
  • 2010 (202)