НАГРАДА ЗА РЕГРЕСИЈА И АНТИМАКЕДОНСКА ПОЛИТИКА ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗ ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Πρόσφατα, στην πλειάδα αγαλμάτων-μνημείων που ,,κοσμούν,, την πόλη του Лерин-Φλώρινα και τα οποία κυρίως είναι ,,εθνικών ηρώων,, προστέθηκαν δύο καινούργια. Έτσι, για να μην μειωθεί το ,,εθνικό φρόνημα,, των κατοίκων της περιοχής, τέτοιες εποχές κρίσης που περνάμε. Πρόκειται για προτομές των Ίωνα Δραγούμη και Γεώργιου Μόδη, δύο ορκισμένων διωκτών του μακεδονισμού της ευρύτερης περιοχής.
Ας δούμε όμως καλύτερα κάποια στοιχεία των προσώπων αυτών, τα οποία δεν αναφέρονται στην ελληνική ιστοριογραφία.

Ο Ίωνας Δραγούμης, γιος του Στέφανου Δραγούμη και της Ελισάβετ Κοντογιαννάκη, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1878 και μεγάλωσε σε περιβάλλον κυρίως πολιτικών. Ήταν περίοδος της Μεγάλης Ιδέας και η ιδεολογία του τρεφόταν από τον πατριωτικό εθνικισμό του Καζάζη, του Λεβίδη, του Κορομηλά, αλλά και του πατέρα του. Αποφοίτησε από Νομική Σχολή και προσλήφθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών, απ΄όπου μεταξύ άλλων διετέλεσε και γραμματέας του ελληνικού προξενείου στη Μπίτολα. Σε έγγραφά του αλλά και σε επιστολές του, πάντοτε αναφέρει τους Μακεδόνες ως Μακεδόνες και την Επανάσταση του Ίλιντεν ως τέτοια και όχι ως ,,ψευδοξεσηκωμός, ψευδοεπανάσταση κτλ. που χρησιμοποιούσε η επίσημη ελληνική πολιτική,,. Ακολουθούν αποσπάσματα δηλώσεών του, από τα οποία τα περισσότερα βρίσκονται και στο βιβλίο Τετράδια του Ίλιντεν των εκδόσεων Πετσίβα, 2000:
,, Δηλαδή οι περισσότεροι Μακεδόνες θα ξεσηκωθούν, τί τους ενδιαφέρει ο ελληνισμός; Εκείνοι οι καυμένοι ούτε τη Βουλγαρία θέλουν, ούτε την Ελλάδα, ζητούν μόνο την ελευθερία τους, η οποία τους προσέλκυσε και τους φανατίζει (Φεβρουάριος 1903, σημείωμα προς την ελληνική κυβέρνηση).
,,Το ΒΜΡΟ τους έδειξε εικόνα της ελευθερίας. Στα πατριαρχικά χωριά δεν πιέζει τους χωρικούς να γίνουν εξαρχικοί, ούτε να εγκαταλείψουν τα ελληνικά σχολεία και να κάνουν βουλγάρικα. Αυτοί δεν ζητούν βουλγαρισμό, ζητούν αυτονομία…..,,
,,Οι Μακεδόνες που βρίσκονται στο εξωτερικό, συνεχίζουν μαζικά να επιστρέφουν στα σπίτια τους, ιδιαίτερα από την Ανατολή. Έρχονται από εκεί οπλισμένοι και εργάζονται σε νταμάρια (από το ημερολόγιό του, εννοεί ότι επιστρέφουν οι Μακεδόνες για να πολεμήσουν στην Επανάσταση του Ίλιντεν).
,,Αγαπητέ πατέρα, έχουμε Επανάσταση στη Μακεδονία. Όλοι οι σλαβόφωνοι ακολουθούν την Επιτροπή (ΒΜΡΟ), πατριαρχικοί και σχισματικοί, και σχεδόν όλοι εθελοντικά. (επιστολή προς τον πατέρα του, 25 Ιουλίου 1903).

Ο ελληνοποιημένος Βλάχος από τη Μπίτολα και μετέπειτα Έλληνας ιστορικός, Γεώργιος Μόδης, στα έργα του με θαυμασμό και εξιδανίκευση, έγραψε: ,,Όταν ήμουν μικρός, νόμιζα ότι γίνεται λόγος για κάτι μαγικό και ρωτούσα…τί ακριβώς αποτελεί αυτό (εννοώντας το ΒΜΡΟ)…Τους θεωρούσα κάτι σαν ημίθεους. Δινόταν η εντύπωση ότι πολλά πράμματα πρέπει να περιμένουμε από αυτούς. Εκεί υπήρχε μέρος για όλους τους σκλαβωμένους χριστιανούς και το σύνθημα ήταν Η Μακεδονία στους Μακεδόνες,,.

Επίσης εκπληκτικό είναι ότι όταν ρωτάει ο Δραγούμης “τι θέλετε τελοσπάντων”; Ο  Κάρεβ του λέει…Ρεπούμπλικα και του δείχνει το καπέλο του, τύπου Ρεπούμπλικο. Δηλαδή ακόμη και τότε υπήρχε μεγάλη διαφορά με τους Μακεδόνες αγωνιστές προοδευτικούς, μαχητές για τη δημοκρατία και τους Έλληνες εθνικιστές. Ακριβώς το ίδιο είναι και σήμερα. Πρόοδευτική-οπισθοδρομική ιδεολογία…μετά από 100 και πλέον χρόνια…
Δεν θα πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι ο Μόδης ήταν “κυβερνήτης”  του Лерин-Φλώρινας όταν δίνανε διαβητήρια ,,μιας εξόδου-χωρίς επιστροφή,, στους Μακεδόνες οικονομικούς μετανάστες με την “ευλογία του” …δηλαδή αποτελούσε το μακρύ χέρι του κράτους εναντίων των Μακεδόνων…

Και έτσι τους κάνουν αγάλματα…για επιβράβευση οπισθοδρόμησης και αντιμακεδονικής πρακτικής…

δεν επιτρέπονται τα σχόλια.

Κατηγορίες

Ευχαριστούμε θερμά τους Μακεδόνες οικονομικούς μας μετανάστες σε Αυστραλία, Καναδά και δυτική Ευρώπη, όπως και τους φίλους μας απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας, για την οικονομική στήριξη της έκδοσης της Нова Зора. Благодариме - Μπλαγκοντάριμε


ALPHA BANK

Account 852 00 2101 031390

IBAN: GR47 0140 8520 8520 0210 1031 390

BIC: CRBAGRAA

Μηνιαίες Εκδόσεις

Македонска Ризница
  • ,ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΤΕΥΧΩΝ
    РАЗГЛЕДУВАЊЕ НА ПРЕТХОДНИ БРОЕВИ
  • 2016 (147)
  • 2015 (416)
  • 2014 (404)
  • 2013 (377)
  • 2012 (372)
  • 2011 (323)
  • 2010 (202)