МАКЕДОНСКО-ГРЧКИОТ РЕЧНИК ПРИСТИГНА И ВО АТИНА ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΟ-ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ ΕΦΤΑΣΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Македонскиот јазик и етничките Македонци во Грција постојат, колку и да сака Атина тоа да го негираова беше пораката што ја испратија претставниците на Виножито и членовите на антинационалистичките движења од Грција. По Брисел и Лерин, македонско грчкиот речник пристигна и во Атина. Презентацијата се направи на 28 октомври 2011, во Ексархиа-Атина, во Слободниот Граѓански Простор Носотрос.

„Бидејќи европската фондација е финансирана од Европскиот Парламент и од грчки пари, на некој начин е и алтернативен одговор, но можеби е и трагична иронија, од една страна официјално земјата да кажува јазикот не постои или е идиом, а од друга страна да дава пари преку Европскиот Парламент за издавање речник на македонско-грчки јазик“ изјави Павле Филипов Воскопулос – Виножито.
„Издавањето помага во комуникацијата на овие двете различни јазични култури. Ме интересира признавањето и задржувањето на македонскиот јазик во Грција. Јазик кој се говори и на кој се пее, векови наназад. Јазик против кој војуваше Грција како никој друг“ изјави Никос Јоану – списание „Вавилонија“.
„За македонското малцинство во Грција, чисто фашистичко е мислењето дека би можело да се искористи како средство за проширување на границите на Република Македонија„ вели Филипас Кирицис – антинационалистичко движење.
Со фактот дека во грчкиот образовен систем не постои изучување на македонскит јазик, речникот помага во неговото опстојување во Грција.
За разлика од промоцијата пред три години во Атина која помина со инциденти, овој пат промоцијата на вториот том, помина без проблеми и со голем интерес кај присутните граѓани. Поставуваа прашања и се интересираа за македонско грчките односи, за македонското малцинство и за Република Македонија.
„ЕУ следи политика кој малку или многу , во некои наврати го негува грчкиот национализам“ вели Филипас Кирицис – антинационалситичко движење
„Сакавме да испратиме порака токму од атина зашто сметаме дека е срж, почвата на антимакедонската политика“ рече Воскопулос.
На денот кога Грција му кажа НЕ на германскиот фашизам, 71 година подоцна, антинационалистите и Македонците, преку промоцијата на речникот, му кажаа НЕ на грчкиот фашизам.

Членот на Антинационалистичкото Движење, Филипос Кирицис, за Нова Зора изјави: ,,Промоцијата од сите гледни точки се разви безпрекорно. Траеше од 21.00 до пополноќ и беше снимена од македонската телевизија Канал5 и од грчкиот одел на Амнести Интернашонал. После моето и останатите две излагања, следеше една многу интересна дискусија, каде се поставија сите скоро прашања околу борбата на македонската заедница во Грција за признавање на нејзините човекови права како и во врска со создавањето и политичкиот идентитет на Виножито. Дадовме интересни интервјуа и разделивме доста весници на Нова Зора, и на списанието Бабилонија. Виножито, на наше задоволство, подари комплети од Грчкиот-Македонскиот и од Македонскиот-Грчкиот Речник на Носотрос, на списанието Бабилонија и на Антинационалистичкото Движење. Разговорите и контактите продолжија и после завршувањето на манифастацијата. Така течење првата јавна манифастација на Антинационалистичкото Движење во соработка со Виножито и се надевам да не биде последната,,.

Η Μακεδόνικη γλώσσα και οι εθνικά Μακεδόνες στην Ελλάδα υπάρχουν, όσο και να θέλει η Αθήνα να το αρνείται και να το αποσιωπεί –  αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλαν οι εκπρόσωποι του Ουράνιου Τόξου-Виножито και τα μέλη της Αντιεθνικιστικής Κίνησης της Ελλάδας. Μετά τις Βρυξέλλες και το Λέριν-Φλώρινα, το Μακεδονο-Ελληνικό Λεξικό έφτασε και στην Αθήνα. Η παρουσίαση έγινε στις 28 Οκτωβρίου 2011, στα Εξάρχεια της Αθήνας, στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο Νόσοτρος.

«Επειδή το ευρωπαϊκό ίδρυμα που βοήθησε την έκδοση του Λεξικού, χρηματοδοτήται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, άρα και από ελληνικά χρήματα, με κάποιον τρόπο αποτελεί και εναλλακτική απάντηση, αλλά μπορεί να είναι και τραγική ειρωνία, από τη μία πλευρά επίσημα η χώρα διαλαλεί ότι η γλώσσα δεν υπάρχει ή ότι είναι «ιδίωμα» και από την άλλη, να δίνει χρήματα μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την έκδοση του Μακεδονικού-Ελληνικού Λεξικού» δήλωσε ο Πάυλος Φιλίποβ Βοσκόπουλος, μέλος του Προεδρείου του Ουράνιου Τόξου.
«Η έκδοση βοηθάει στην επικοινωνία αυτών των δύο διαφορετικών γλωσσικών πολιτισμών. Με ενδιαφέρει η αναγνώριση και η διατήρηση της μακεδόνικης γλώσσας στην Ελλάδα. Γλώσσα η οποία ομιλείται και τραγουδιέται εδώ και πολλούς αιώνες. Γλώσσα εναντίον της οποίας πολέμησε η Ελλάδα όπως κανείς άλλος» δήλωσε ο Νίκος Ιωάννου από το περιοδικό Βαβυλωνία.
«Αποτελεί καθαρό φασισμό η σκέψη ότι οι εθνικά Μακεδόνες της Ελλάδας μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μέσο εξάπλωσης των συνόρων της Δημοκρατίας της Μακεδονίας» δήλωσε με την σειρά του ο εκπρόσωπος της Αντιεθνικιστικής Κίνησης Φίλιππας Κυρίτσης.
Στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα δεν υπάρχει η διδασκαλία της μακεδόνικης γλώσσας και έτσι, κατα κάποιο τρόπο, το λεξικό βοηθά στη διατήρησής της στην Ελλάδα.
Αντίθετα από την παρουσίαση στην Αθήνα, πριν τρία χρόνια, του Ελληνο-Μακεδονικού Λεξικού, κατα τη διάρκεια της οποίας υπήρξαν επεισόδια από ακροδεξιά στοιχεία, αυτήν τη φορά η παρουσίαση του δεύτερου τόμου έγινε χωρίς προβλήματα και με μεγάλο ενδιαφέρον από πλευράς των παρεβρισκομένων πολιτών. Έθεταν ερωτήσεις και ενδιαφέρονταν για τους εθνικά Μακεδόνες της Ελλάδας, για τις μακεδονο-ελληνικές σχέσεις, για τη Δημοκρατία της Μακεδονίας κ.α.
« Η Ευρωπαϊκή Ένωση ακολουθεί πολιτική η οποία λίγο ή πολύ, σε πολλές περιπτώσεις, διατηρεί τον ελληνικό εθνικισμό», πρόσθεσε ο Φίλιππας Κυρίτσης.
«Θέλαμε να στείλουμε μήνυμα από την Αθήνα και όχι από κάπου αλλού, επειδή θεωρούμε ότι αποτελεί την σπονδυλική στήλη, τη βάση της αντιμακεδόνικης πολιτικής» δήλωσε ο Πάβλε Φιλίποβ Βοσκόπουλος.
Την ημέρα που η Ελλάδα είπε ΟΧΙ στο γερμανικό φασισμό, 71 χρόνια αργότερα, οι αντιεθνικιστές και οι Μακεδόνες, μέσω της παρουσίασης του λεξικού, είπαν ΟΧΙ στον ελληνικό φασισμό.

Το μέλος της Αντιεθνικιστικής Κίνησης, Φίλιππας Κυρίτσης, δήλωσε στη Νόβα Ζόρα: «Η παρουσίαση, απ’ όλες τις πλευρές, εξελίχτηκε τέλεια. Διέρκησε από τις 21.00 ώρα ώς και μετά τα μεσάνυχτα και βιντεοσκοπήθηκε από τη μακεδόνικη τηλεόραση Κάναλ5 και το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας. Μετά την εισήγησή μου και τις άλλες δύο εισηγήσεις, ακολούθησε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, όπου τέθηκαν πολλά ερωτήματα σχετικά με τον αγώνα της μακεδόνικης κοινότητας στην Ελλάδα για αναγνώριση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της, όπως και σχετικά με την ίδρυση και την πολιτική ταυτότητα του Ουράνιου Τόξου. Δώσαμε κάποιες ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις και μοιράσαμε πολλά τεύχη της Νόβα Ζόρα και του περιοδικού Βαβυλωνία. Οι εκπρόσωποι του Ουράνιου Τόξου, προς ευχαρίστησή μας, δώρισαν Ελληνο-Μακεδόνικα και Μακεδονο-Ελληνικά Λεξικά στο Νόσοτρος, το περιοδικό Βαβυλωνία και στην Αντιεθνικιστική Κίνηση. Οι συζητήσεις και οι επαφές συνεχίστηκαν και μετά τη λήξη της εκδήλωσης. Έτσι εξελίχθηκε η πρώτη δημόσια εκδήλωση της Αντιεθνικιστικής Κίνησης σε συνεργασία με το Ουράνιο Τόξο-Виножито και ελπίζω να μην είναι η τελευταία».

δεν επιτρέπονται τα σχόλια.

Κατηγορίες

Ευχαριστούμε θερμά τους Μακεδόνες οικονομικούς μας μετανάστες σε Αυστραλία, Καναδά και δυτική Ευρώπη, όπως και τους φίλους μας απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας, για την οικονομική στήριξη της έκδοσης της Нова Зора. Благодариме - Μπλαγκοντάριμε


ALPHA BANK

Account 852 00 2101 031390

IBAN: GR47 0140 8520 8520 0210 1031 390

BIC: CRBAGRAA

Μηνιαίες Εκδόσεις

Македонска Ризница
  • ,ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΤΕΥΧΩΝ
    РАЗГЛЕДУВАЊЕ НА ПРЕТХОДНИ БРОЕВИ
  • 2016 (147)
  • 2015 (416)
  • 2014 (404)
  • 2013 (377)
  • 2012 (372)
  • 2011 (323)
  • 2010 (202)