ИЛИНДЕН ВО ОВЧАРАНИ – 2011

Το παραδοσιακό πανηγύρι που εδώ και περισσότερες δεκαετίες λαμβάνει μέρος στο χωριό Овчарани, Леринско (Μελίτη Φλώρινας), προς τιμή του εορτασμού του Προφήτη Ηλία, αλλά και του ξεσηκωμού των Μακεδόνων εναντίων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1903, γνωστού ως Επανάσταση του Ίλιντεν, πλέον δεν αποτελεί μια απλή παραδοσιακή πολιτιστική σύναξη κατοίκων της περιοχής. Αποτελεί μια παμμακεδονική συγκέντρωση, μια διαμαρτυρία των εθνικά Μακεδόνων προς τη μισαλοδοξία και τον ρατσισμό που διακατέχει τις επίσημες και ανεπίσημες ελληνικές αρχές, αποτελεί μια ενωμένη φωνή των Μακεδόνων ότι παρόλο το τρομακτικό παρελθόν, ήταν είναι και θα είναι εδώ !

Όπως και κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το πανηγύρι έγινε στις 19 και 20 Ιουλίου και διοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού. Το αποτέλεσμα ήταν φανταστικό. Χιλιάδες κόσμου από την ευρύτερη περιοχή, αλλά και από όλα τα μέρη της βορείου Ελλάδας, όπου ζουν εθνικά Μακεδόνες, παρεβρέθηκαν και γιόρτασαν όλοι μαζί τις δύο αυτές μεγάλες γιορτές. Γιόρτασαν την Μακεδόνικότητά τους. Αν και η ημερομηνίες τη φετινή χρονιά ήταν σε καθημερινές μέρες, αυτό δεν εμπόδισε τους Μακεδόνες από το Кукуш (Κιλκίς), από το Негуш (Νάουσα), από το Сер (Σέρρες) και πολλά άλλα μέρη, να χορέψουν και να τραγουδήσουν μακεδόνικα τραγούδια, μέχρι το πρωί. Μακεδόνικα τραγούδια που εξυμνούν τους ήρωες του Μακεδόνικου λαού, που εξυμνούν την αγάπη και τον έρωτα, που καταριούνται την ξενιτειά και τους διωγμούς.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ήταν πλούσιο και ποικίλο.

Την πρώτη μέρα του πανηγυριού, 19 Ιουλίου, χορευτική παράσταση με μακεδόνικους χορούς και τραγούδια, έδωσε η χορευτική όμαδα Солунчани (Σολούντσσανι), η οποία προέρχεται από την ευρύτερη περιοχή του Солун (Θεσσαλονίκης) και Кукуш (Κιλκίς), όπως και ο πολιτιστικός σύλλογος ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ από το χωριό Цармариново, Негушко-Τσαρμαρίνοβο, Νέγκουσσκο (Μαρίνα Νάουσας). Μεγάλο ενδιαφέρον προκάλεσε το χορευτικό συγκρότημα της Τούρκικης Ένωσης Ξάνθης, του οποίου οι νεαροί χορευτές παρουσίασαν τούρκικους χορούς και τραγούδια της τούρκικης μειονότητας της Θράκης. Όπως δήλωσαν στη Нова Зора, ήταν μεγάλη χαρά γιαυτούς να παρεβρεθούν σε μακεδόνικες εκδηλώσεις και να γνωριστούν με εθνικά Μακεδόνες. Υποσχέθηκαν ότι η συνεργασία θα μεγαλώσει και οι δύο εθνικές κοινότητες θα συσφίξουν τις σχέσεις τους, στον αγώνα για την αναγνώριση τους, από πλευράς του ελληνικού κράτους. Ακολούθησε λαϊκό γλέντι, μέχρι πρωίας, με την ορχήστρα Ακρόαμα, η οποία αποτελείται από νέους της περιοχής Λέριν και Βόντεν. Τη δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων, την κυρίως μέρα, το πλήθος του κόσμου που κατέφτασε, ήταν κάτι το ανεπανάληπτο. Εκτός των Μακεδόνων της Ελλάδας, παρεβρέθηκαν και Μακεδόνες από τη Δημοκρατία της Μακεδονίας, Μακεδόνες πολιτικοί πρόσφυγες από τα μέρη μας, όπως και Μακεδόνες από την Αλβανία και τη Βουλγαρία και τη Μακεδόνικη διασπορά.

Μακεδονικά τραγούδια και χορούς της ευρύτερης περιοχής, παρουσίασε ο Πολιτιστικός Σύλλογος του Овчарани (Μελίτης). Η ατραξιόν της βραδιάς ήταν το χορευτικό συγκρότημα Китка (Κίτκα) από την μικρή πόλη της Δημ.Μακεδονίας, Истибања-Ιστιμπάνια. Οι ήχοι της γκάιντα και του τάπαν, σε συνδιασμό με τα όμορφα τραγούδια που ακούγονταν από τα στόματα των χορευτών, έκαναν τους θεατές να ανατριχιάζουν και να συγκινούνται.

Ακολούθησε γλέντι μέχρι νωρίς το πρωί, με την ορχήστρα Ακρόαμα και την φιλική συμμετοχή της καλλιτέχνιδος από τη Δημ.Μακεδονίας, Ирена Спасовска (Ιρένα Σπάσοβσκα). Εκτός από το προάυλιο του σχολείου, όπου έλαβαν μέρος οι κύριες εκδηλώσεις, μακεδόνικες ορχήστρες υπήρχαν και σε περισσότερα άλλα μέρη του χωριού και έτσι δινόταν η εντύπωση ότι όλο το χωριό αναβλύζει μακεδόνικη μουσική και τραγούδι.

Η Нова Зора ήταν παρούσα, με περίπτερο και μέλη της, μοιράζοντας εφημερίδες και παρουσιάζοντας το νέο Μακεδονο-Ελληνικό Λεξικό που οι εκδόσεις Зора πρόσφατα εξέδωσαν, με την οικονομική βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για το πανηγύρι του Овчарани ρωτήσαμε σχετικά τον Πρόεδρο του χωριού Пандо Ашлаков (Παναγιώτη Αναστασιάδη), ο οποίος μεταξύ άλλων, μας δήλωσε: «Μέχρι το 1983, χορεύαμε μακεδόνικους χορούς, αλλά δεν επιτρεπόταν να τραγουδιούνται. Ήταν σκληρό να χορεύουμε χορούς χωρίς τραγούδι, όλοι ήξεραν το τραγούδι, αλλά δεν τραγουδούσαν. Πόσο πονάει να θέλεις να χορέψεις και να τραγουδήσεις και να σου απαγορεύουν τη γλώσσα σου. Σήμερα το πανηγύρι αυτό, όπως και πολλά άλλα μακεδόνικα πανηγύρια, σε όλη τη βόρεια Ελλάδα, αποτελούν ένα είδος γιατρικού για τα τραύματα των Μακεδόνων στην Ελλάδα, τα οποία δύσκολα μπορούν εντελώς να κλείσουν».

Συγκινητικός και «θαρραλαίος» ήταν ο λόγος που έβγαλε ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου του Овчарани, Гјорги Качбанов-Γκιόργκι Κατσσμπάνοβ (Γεώργιος Κωστίδης), ο οποίος είπε:

«Μακεδόνες και Μακεδόνισες, αγαπημένοι  μας ομογενείς, σας καλωσορίζουμε και φέτο στο πανηγύρι μας. Η ημέρα του Προφήτη Ηλία μας  φέρνει κάθε χρόνο εδώ στο προαύλιο του σχολειού για να γιορτάσουμε όλοι μαζί το πανηγύρι που αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση του Συλλόγου μας. Μακεδόνες απ’ όλα τα σημεία της Μακεδονίας, αυτή τη ημέρα ξαναζωντανεύει το πανηγύρι για να θυμίσει σε μας και τα παιδία μας τις ρίζες μας, που κάποιοι δεν θέλουν να τις βλέπουν. Εμείς υπάρχουμε, ζούμε και διατηρούμε τα ήθη μας, την γλωσσά μας, την παράδοση μας, όσο και αν αυτό αποτελεί κόμπο και εμπόδιο για κάποιους. Ημέρες κρίσης, οικονομικής, πολιτικής , κρίσης θεσμών και αξιών, εμείς είμαστε εδώ, πάντα εδώ! Παιδιά αυτών που κάποτε έφυγαν και δεν γύρισαν, παιδιά αυτών που διώχθηκαν  απ’ αυτό τον τόπο και δεν τους επέτρεψαν να ξαναέρθουν, παιδιά Μακεδόνων που δεν μπορούν να γυρίσουν και ν’ ανάψουν ένα κερί στους τάφους των προγόνων τους αλλά και παιδιά εκείνων που ζουν και συνεχίζουν να ζουν εδώ, ως Εθνικά Μακεδόνες. Σ’ αυτούς τους Μακεδόνες που δεν μπορούν να είναι απόψε εδώ είναι αφιερωμένη αυτή η βραδιά. Νέοι και γέροι κάθε χρόνο στις 20 Ιουλίου, συναντιούνται σ’ αυτό τον χορό για να τραγουδήσουν, να χορέψουν, να μιλήσουν και να διασκεδάσουν στη γλώσσα τους, την αγαπημένη μητρική τους γλώσσα. Παράδοση, πολιτισμός, χορός και τραγούδι είναι οι ρίζες μας και μ’ αυτές ζούμε σ’ αυτή την γη. Κληρονομιά που μας άφησαν οι παππούδες μας ,φοβισμένοι ,διωγμένοι αλλά πάντα αξιοπρεπείς και υπερήφανοι. Μακεδόνες όλου του κόσμου σας χαιρετούμε ,σε όλα τα σημεία της γης. Ευχόμαστε χρόνια πολλά και του χρόνου όλοι εδώ, σ’ αυτό το αντάμωμα με υγεία. Ευχαριστούμε όλους αυτούς τους ανώνυμους και επώνυμους  που βοηθούν τον Πνευματικό Μορφωτικό Σύλλογο Μελίτης και είναι δίπλα του σε κάθε προσπάθεια, αυτούς  που κοπιάζουν χωρίς να υπολογίζουν τον πόλεμο που δεχόμαστε και δίνουν την ψυχή και τον χρόνο τους. Όλους σας που κάθε χρόνο είστε όλο και περισσότεροι και αυτό αρκεί για να συνεχίσουμε».

Όλοι μας ελπίζουμε ότι ο θεσμός θα συνεχιστεί με μεγαλύτερες ακόμη επιτυχίες και ότι όλοι οι Μακεδόνες στην Ελλάδα, θα καταφέρουν να κυριαρχήσουν επι των φόβων τους και θα ξεκινήσουν, για μια ακόμη φορά να διατηρούν, να αγαπούν και να αναπτύσουν αυτό που είναι. Μακεδόνες !!!

Μια μικρή γεύση για το τί γινόταν στο Ίλιντεν του Οβτσσάρανι, μπορείτε να πάρετε μέσω ίντερνετ, στη διεύθυνση  http://www.youtube.com/watch?v=Eej2tE7bwyM&feature=channel_video_title

δεν επιτρέπονται τα σχόλια.

Κατηγορίες

Ευχαριστούμε θερμά τους Μακεδόνες οικονομικούς μας μετανάστες σε Αυστραλία, Καναδά και δυτική Ευρώπη, όπως και τους φίλους μας απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας, για την οικονομική στήριξη της έκδοσης της Нова Зора. Благодариме - Μπλαγκοντάριμε


ALPHA BANK

Account 852 00 2101 031390

IBAN: GR47 0140 8520 8520 0210 1031 390

BIC: CRBAGRAA

Μηνιαίες Εκδόσεις

Македонска Ризница
  • ,ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΤΕΥΧΩΝ
    РАЗГЛЕДУВАЊЕ НА ПРЕТХОДНИ БРОЕВИ
  • 2016 (147)
  • 2015 (416)
  • 2014 (404)
  • 2013 (377)
  • 2012 (372)
  • 2011 (323)
  • 2010 (202)