ΣΤΕΓΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Μέλος του Ιδρύματος Center Maurits Coppieters (CMC)

Αγαπητοί αναγνώστες-χρήστες του Λεξικού,

Το Λεξικό της Μακεδονικής-Ελληνικής γλώσσας, το οποίο εκδώθηκε στην Ελλάδα,  είναι ουσιαστικά το πρώτο ολοκληρωμένο Λεξικό των δύο σύγχρονων γλωσσών που χρησιμοποιούνται  στις δύο χώρες, την Δημοκρατία της Μακεδονίας και την Ελλάδα. Επειδή σημαντικός αριθμός Ελλήνων πολιτών μέλη της εθνικής Μακεδονικής κοινότητας στην βόρεια Ελλάδα γνωρίζουν και χρησιμοποιούν τόσο την Ελληνική όσο και την Μακεδονική μητρική τους γλώσσα, θεωρούμε χρήσιμο αυτό το βιβλίο τόσο για τους Μακεδόνες όσο και για τους Έλληνες συμπολίτες.

Το Λεξικό αυτό, αποτελεί το συμπλήρωμα του 1ου τόμου (Ελληνο-Μακεδονικό Λεξικό) που εκδόθηκε πριν από δύο χρόνια με την πρωτοβουλία του κόμματος, των εθνικά Μακεδόνων στην Ελλάδα, «Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία-Ουράνιο Τόξο», σε συνεργασία με την Στέγη Μακεδονικού Πολιτισμού. Συνέχεια αυτού του 1ου τόμου είναι ο 2ος τόμος, που εκδόθηκε από την Στέγη Μακεδονικού Πολιτισμού, με την συμπαράσταση των μελών του Ουράνιου Τόξου, των συνεργατών και φίλων στην Δημοκρατία της Μακεδονίας αλλά κυρίως χάρη στο ευρωπαϊκό Ίδρυμα CMC (Center Maurits Coppieters).

Η Στέγη Μακεδονικού Πολιτισμού, είναι υπό ίδρυση σύλλογος που προσπαθεί σε πολιτιστικό επίπεδο να προωθήσει-καλλιεργήσει την Μακεδονική κουλτούρα-πολιτισμό και να αποτελεί γέφυρα φιλίας ανάμεσα στους Μακεδόνες και Έλληνες στην βόρεια Ελλάδα και ευρύτερα. Μετά την πρώτη απόπειρα αναγνώρισης του συλλόγου το 1989 οι ελληνικές κυβερνήσεις αρνήθηκαν στα μέλη της Στέγης την αναγνώριση και εγγραφή του Συλλόγου, μέσα από την άρνηση-απόριψη των ελληνικών Δικαστηρίων. Ακόμη και μετά την καταδίκη της Ελλάδος στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Ε.Δ.Α.Δ.) στα τέλη του 1990 για την άρνηση-αναγνώρισης της Στέγης στην Ελλάδα, η χώρα μας αρνήθηκε για δεύτερη φορά να αναγνωρίσει τον Σύλλογο την αυγή του 21ου αιώνα, όπου για δεύτερη φορά η υπόθεση βρίσκεται σήμερα στο τελικό στάδιο της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μετά από πολύχρονους δικαστικούς αγώνες.

Λυπούμαστε αφάνταστα που η Ελλάδα, η χώρα μας δεν σέβεται τις αποφάσεις του Ε.Δ.Α.Δ. ενός από τα σοβαρότερα Όργανα του Συμβουλίου της Ευρώπης. Από την άλλη χαιρόμαστε ιδιαίτερα που η Στέγη Μακεδονικού Πολιτισμού βρήκε την αγκαλιά της στο ευρωπαϊκό ϊδρυμα Center Maurits Coppieters (CMC) όπου εκεί μαζί με τους Ευρωπαίους συμπολίτες μας, προωθούμε συνεργασίες και δραστηριότητες πρός όφελος όχι μόνον των εθνικά Μακεδόνων στην Ελλάδα αλλά όλων των πολιτών της Ελλάδος που αποτελούν  τμήμα της δικής μας Ευρώπης.

Η χώρα μας η Ελλάδα ενώ είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμμετέχει στα Όργανά της, όπως στο Ευρωπακό Κοινοβούλιο, δεν αναγνωρίζει τα δικαιώματα των εθνικά Μακεδόνων στην βόρεια Ελλάδα, δεν σέβεται και αναγνωρίζει την Μακεδονική γλώσσα. Ο σεβασμός και η αναγνώριση της σύγχρονης Μακεδονικής γλώσσας θα έπρεπε να αποτελεί πολιτιστικό πλούτο για την ίδια την χώρα. Γενικά ο σεβασμός των μειονοτικών γλωσσών θα έπρεπε  να ισχύει σε κάθε χώρα μέλος της Ε.Ε. και να εφαρμόζει προοδευτικές πολιτικές για ενίσχυση της διαφορετικότητας τόσο στο εσωτερικό της όσο και στην Ε.Ε.

Χαιρόμαστε που η χώρα μας έμμεσα χρηματοδοτεί την έκδοση αυτού του Λεξικού, της Μακεδονικής-Ελληνικής γλώσσας μέσο των κονδυλίων του Ευρωπαίκού Κοινοβουλίου που χρηματοδοτεί το Ίδρυμα Center Maurits Coppieters. Είναι πραγματική τραγική ειρωνία όμως όταν μια χώρα μέλος της Ε.Ε. από την μία να αρνείται τον σεβασμό της γλώσσας ενός λαού εντός της Ελλάδος από την άλλη δε έμμεσα να αναγνωρίζει την σύγχρονη Μακεδονική γλώσσα βάζοντας τον οβολό της-σφραγίδα στην έκδοση του Λεξικού.

Τα μέλη της Στέγης Μακεδονικού Πολιτισμού ευχαριστεί τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Center Maurits Coppieters Χαβιέρ Μασίας, για την αμέριστη συμπαράστασή του για την έκδοση του Λέξικού, τους συνεργάτες του μεταξύ των οποίων τον κ. Luc Boeva, τους συνεργάτες της έκδοσης σε γλωσσικό και τεχνικό επίπεδο από την Δημοκρατία της Μακεδονίας κ.κ. Marija Aleksic-Ciceva, Goce Cvetanovski, τον Δημήτρη Ιωάννου για τη Γραμματική και τέλος τους Μακεδόνες και Έλληνες δημοκράτες στην χώρα μας που βοήθησαν στην έκδοση αυτή.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια.

Κατηγορίες

Ευχαριστούμε θερμά τους Μακεδόνες οικονομικούς μας μετανάστες σε Αυστραλία, Καναδά και δυτική Ευρώπη, όπως και τους φίλους μας απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας, για την οικονομική στήριξη της έκδοσης της Нова Зора. Благодариме - Μπλαγκοντάριμε


ALPHA BANK

Account 852 00 2101 031390

IBAN: GR47 0140 8520 8520 0210 1031 390

BIC: CRBAGRAA

Μηνιαίες Εκδόσεις

Македонска Ризница
  • ,ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΤΕΥΧΩΝ
    РАЗГЛЕДУВАЊЕ НА ПРЕТХОДНИ БРОЕВИ
  • 2016 (147)
  • 2015 (416)
  • 2014 (404)
  • 2013 (377)
  • 2012 (372)
  • 2011 (323)
  • 2010 (202)