ГАЛИЧКА СВАДБА – ΓΚΑΛΙΤΣΣΚΑ ΣΒΑΝΤΜΠΑ

Το χωριό Галичник – Γκάλιτσσνικ βρίσκεται στη δυτική πλευρά της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, κοντά στην τουριστική περιοχή Μάβροβο, σε μεγάλο υψόμετρο στο όρος Бистра-Μπίστρα. Κάποτε ήταν ένα μεγάλο χωριό 4000+ κατοίκων, οι οποίοι ασχολούνταν με την κτηνοτροφία. Τα κοπάδια τους, τους καλοκαιρινούς μήνες τα βοσκούσαν στη Μπίστρα, ενώ τους χειμερινούς μήνες, τα βοσκούσαν κοντά στον ποταμό Галик-Γκάλικ (Γαλλικός), κοντά στο Солун-Θεσσαλονίκη (από εκεί προήρθε και το όνομα του χωριού). Μετά το τέλος των Βαλκανικών πολέμων και την χάραξη συνόρων, οι κάτοικοι μοιράστηκαν στην ουσία και στις δύο τοποθεσίες. Παλαιότερα, στο ναό του Αγίου Πέτρου και Παύλου, στο Γκάλιτσσνικ, την ημέρα της γιορτής αυτών, ταυτόχρονα γίνονταν σαράντα και άνω γάμοι. Σιγά σιγά, αυτό έγινε ξακουστή εκδήλωση και σήμερα, κάθε χρονιά, γίνεται εκεί ένας γάμος και οι επισκέπτες είναι χιλιάδες. Επισκέπτες από όλη την Ευρώπη, αλλά και τον κόσμο, πρεσβευτές, πολιτικοί, καλλιτέχνες, παρεβρίσκονται για να απολαύσουν την τελετουργία αυτή.

Η  Галичка свадва λαμβάνει μέρος κάθε χρονιά στις 12 Ιουλίου. Ο γάμος αυτός, είναι πλούσιος σε γνήσια, μοναδικά και ανεπανάληπτα έθιμα. Τις ημέρες του γάμου, οι зурли-ζουρνάδες και τα тапани-νταούλια, ακούγονται σε όλη την ευρύτερη περιοχή και όπως λέγεται, κάνουν ακόμα και τις πέτρες να τρίζουν. Είναι ο γάμος με τους περισσότερους συμπεθέρους. Οι κάτοικοι του χωριού, όλοι μετανάστες, την ημέρα εκείνη, βρίσκονται εκεί. Με τον τρόπο αυτό, κατάφεραν να διατηρήσουν όλα τα γαμήλια έθιμα, τα παραδοσιακά τραγούδια και χορούς, όπως και τις θαυμάσιες παραδοσιακές ενδυμασίες, γεμάτες με φίλιγκραν-ασημένιες πλεκτές λεπτομέρειες. Κάθε χρόνο, ειδική επιτροπή, διαλέγει ένα ζευγάρι το οποίο σχεδιάζει να παντρευτεί και ο γάμος τους γίνεται στο Галичник. Ένας από τους όρους εκλογής, είναι, τουλάχιστον ένας από τους νέους, να κατάγεται από το χωριό αυτό.

Τα έθιμα που κάθε χρόνο εκτελούνται είναι πολλά. Η αναμονή και υποδοχή των μουσικών, свекрвино оро-ο χορός της πεθεράς, η νύφη πάει για νερό, τοποθέτηση της γαμήλιας σημαίας, το κάλεσμα των νεκρών, το ξύρισμα του γαμπρού, το πάρσιμο της νύφης, το ζύμωμα του ψωμιού, η τέλεση του μυστηρίου στην εκκλησία, το πρώτο βλέμμα της νύφης στον γαμπρό μέσα από ένα δαχτυλίδι κτλ. ο χορός που ακολουθεί είναι τεράστιος. Όλοι οι καλεσμένοι του γάμου φορούν παραδοσιακές ενδυμασίες και η εικόνα είναι εκπληκτική. Σήμερα στο χωριό αυτό ζουν μόνο δύο κάτοικοι. Το καλοκαίρι όμως και ιδιαίτερα τις ημέρες του παραδοσιακού γάμου, ο αριθμός μεγαλώνει κατα, τουλάχιστον 10.000 άτομα.

Μια επίσκεψη στο Галичник, τις ημέρες του γάμου, αγαπητοί αναγνώστες, θα σας ευχαριστήσει αφάνταστα και θα σας δώσει τη δυνατότητα να δείτε το πώς ακριβώς παντρεύτηκαν πολλοί από τους προγόνους σας. Αξίζει!

δεν επιτρέπονται τα σχόλια.

Κατηγορίες

Ευχαριστούμε θερμά τους Μακεδόνες οικονομικούς μας μετανάστες σε Αυστραλία, Καναδά και δυτική Ευρώπη, όπως και τους φίλους μας απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας, για την οικονομική στήριξη της έκδοσης της Нова Зора. Благодариме - Μπλαγκοντάριμε


ALPHA BANK

Account 852 00 2101 031390

IBAN: GR47 0140 8520 8520 0210 1031 390

BIC: CRBAGRAA

Μηνιαίες Εκδόσεις

Македонска Ризница
  • ,ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΤΕΥΧΩΝ
    РАЗГЛЕДУВАЊЕ НА ПРЕТХОДНИ БРОЕВИ
  • 2016 (147)
  • 2015 (416)
  • 2014 (404)
  • 2013 (377)
  • 2012 (372)
  • 2011 (323)
  • 2010 (202)