ΥΔΡΟΦΡΑΓΜΑ ЛАГЕН – ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ ΠΟΛΙΤΕΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ, ΑΛΛΑ … ΔΕΝ ΙΔΡΩΝΕΙ ΤΟ ΑΥΤΙ ΚΑΝΕΝΟΣ !

Σε απόσταση δέκα περίπου χιλιομέτρων νοτιοδυτικά από την πόλη Φλώρινα-Λέριν, πριν πέντε περίπου χρόνια, άρχισε η κατασκευή του υδροφράγματος Τριανταφυλλιάς – Λάγκεν. Πρόκειται για ένα υδρόφραγμα δεκαοχτώ εκατομυρίων κυβικών νερού, δηλαδή τέσσερα εκατομύρια κυβικά νερό περισσότερα από το φράγμα της Ποπάντια-Παπαδιάς. Το φράγμα αυτό προβλέπεται να τροφοδοτείται  από δύο ποταμούς της περιοχής, έναν που έρχεται από τη Δροσοπηγή-Μπέλκαμεν και έναν από το βουνό Βίτσσο-Βίτσι και οι  οποίοι θα ενώνονται στο σημείο εκείνο. Γίνεται λόγος για πολύ «χτυπημένο» νερό, καθαρό δηλαδή, ποιοτικό και πλήρες σε ιχνοστοιχεία και μέταλα. Με τον τρόπο αυτό θα λυθεί με τον καλύτερο τρόπο η υδροδότηση της Φλώρινας – Λέριν, αλλά και πολλών γειτονικών χωριών, όπως του Κότορι – Υδρούσσα, Κουτσσκόβενι – Πέρασμα, Πεσόσσνιτσα – Αμμοχώρι, Μάαλα – Τροπαιούχος, Νεβόλανι – Σκοπιά κ.α. Επίσης, πολλά από τα χωριά που αναφέρθηκαν, θα μπορούν να βελτιώσουν θέματα άρδευσης ή και να λύσουν εξ’ολοκλήρου σχετικά προβλήματα. Μέχρι εδώ, όλα καλά! Παρουσιάστηκαν όμως προβλήματα. Για το θέμα αυτό συναντηθήκαμε και συζητήσαμε, με το Πρόεδρο του Συνδικάτου εργαζομένων του έργου αυτού, κ.Κωνσταντίνο Δεληναούμη.

«Το έργο έχει σταματήσει από τις 4 Σεπτεμβρίου 2010. Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο, τεράστιας σημασίας για την ευρύτερη περιοχή. Μέχρι τώρα έχουν επενδυθεί 40 εκατομύρια Ευρώ και έχει περατωθεί μεγάλος μέρος της κατασκευής. Όλα όμως θα έχουν γίνει μάταια, επειδή εάν σύντομα δεν συνεχιστούν οι εργασίες, μετά από κάποιο σύντομο χρονικό διάστημα, η κατασκευή λόγω «ανοιχτών» σημείων, θα αρχίσει να ενδίδει, δηλαδή να αχρηστεύει».

«Ο Ανάδοχος της κατασκευής, Κ.ΚΟΥΡΤΙΔΗΣ Α.Ε., δεν μας έχει καταβάλει μισθούς, εδώ και οχτώ μήνες. Μας λέει ότι το κράτος του χρωστάει δέκα εκατομύρια ευρώ, αλλά και το κράτος από πλευράς του δηλώνει ότι αδυνατεί να πληρώσει. Αν δεν μπορεί το κράτος, τότε ποιός μπορεί; Αναγκαστήκαμε να προχωρήσουμε σε επίσχεση εργασίας και στην ουσία εξαντλήσει όλα τα έννομα μέσα. Είχαμε ως Συνδικάτο Εργαζομένων του έργου, συνάντηση με τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ.Δημήτρη Ρέππα, όπου δήλωσε ότι πρέπει να βρεθεί λύση του προβλήματος. Στην συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης και οι Βουλευτές του νομού, κκ. Λιάνης και Κωνσταντινίδης, ο τέως Νομάρχης και νυν Δήμαρχος Φλώρινας κ.Βοσκόπουλος. όπως και το Εργατικό Κέντρο του νομού μας. Μετά από μεγάλες πιέσεις, δόθηκαν χρήματα στον ανάδοχο, αλλά αυτός κάλυψε άλλες υποχρεώσεις που είχε και στο τέλος, πάλι δεν πλήρωσε τους εργαζόμενους. Περίπου 80 εργαζόμενοι, οχτώ μήνες απλήρωτοι. Οι αντιδράσεις μας συνεχίστηκαν. Έγιναν καταλήψεις, κινητοποιήσεις, διαμαρτυρίες. Επιδόθηκαν πρόστιμα από την Επιθεώρηση Εργασίας. Μέχρι και ποινική δίωξη ασκήθηκε στον ανάδοχο, μετά από κινήσεις μας, μέσω εισαγγελέα. Μάταια όλα. Μας υποσχέθηκαν, τώρα τελευταία, ότι θα δοθούν δύο τουλάχιστον μισθοί πριν την περίοδο των γιορτών, όπως και δώρο Χριστουγέννων. Πάλι τίποτα. Εξηγήσεις από κανέναν. Φέρων την ευθύνη δεν υπάρχει».

«Έχει γίνει παύση εργασίας. Είναι ολοφάνερο». «Το Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. μας ενημέρωσε ότι δεν έγινε παύση εργασίας και ότι οι εργασίες σταμάτησαν λόγω κακών καιρικών συνθηκών. Αστεία πράγματα. Εδώ είμαστε Φλώρινα και όχι Κρήτη. Εάν σταματούσαν οι οποιεσδήποτε εργασίες λόγω καιρού, θα έπρεπε οχτώ μήνες το χρόνο τίποτα να μην κινείται. Πέντε χρόνια δουλέψαμε ασταμάτητα. Τότε δεν υπήρχαν δυσκολίες λόγω καιρικών συνθηκών;»

«Πλέον δεν ξέρουμε τί να κάνουμε. Που να αποταθούμε. Το μεγαλύτερο παράπονό μας όμως είναι άλλο. Είναι το ότι κανένας φορέας του νομού δεν ασχολήθηκε με το πρόβλημά μας. Κανένας μα κανένας τοπικός αρμόδιος, δεν έκανε απολύτως τίποτα. Μας λένε ότι η κυβέρνηση έχει να ασχοληθεί με σοβαρότερα θέματα, όπως οι μεταθέσεις στον ΟΣΕ. Ναι, είναι και εκείνο σοβαρό πρόβλημα. Αλλά από πότε οι ζωές κάποιων χρήζουν μεγαλύτερης προσοχής από τις ζωές κάποιων άλλων; Εμείς δηλαδή, όπως από ανέκαθεν, πάλι πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Ως πότε;».

Ακόμα μια φορά, οι τοπικοί άρχοντες παραμένουν «κουφοί» στα προβλήματα αυτών που τους εκλέγουν. Συνεχίζουν το καθιερωμένο πλέον «γλύψιμο» της κεντρικής εξουσίας για να μην τη θυμώσουν και δεν τους δώσει το χρίσμα στις επόμενες εκλογές. Για ακόμη μια φορά «πουλιούνται» οι πολίτες από τους «πατέρες» τους, με αντάλλαγμα την πολυπόθητη πολυθρόνα. Για ποιό λόγο άραγε, οι τοπικοί άρχοντες της Φλώρινας, αλλά και της Πέλλας, της Καστοριάς, δεν εναντιώθηκαν στην κεντρική εξουσία όταν σοβαρά προβλήματα και απειλούσαν τους πολίτες τους; Γιατί σύσσωμη η τοπική εξουσία άλλων νομών, πλάι πλάι με τους πολίτες, αντιδρά όταν θίγονται τα συμφέροντα τους; Πεδίο βολής στην Ελασσόνα, θέματα αποζημιώσεων στην Ηλεία, χωματερές στην Αττική, διόδια στη Λαμία…..

Είδατε εσείς Βουλευτές, Νομάρχες, Δημάρχους των περιοχών μας να διαμαρτύρονται στην πρώτη γραμμή;

Ίσχυε και ακόμα ισχύει: Για κάποιους το κράτος και οι τοπικές αρχές μητέρα και για άλλους μητριά!!!

δεν επιτρέπονται τα σχόλια.

Κατηγορίες

Ευχαριστούμε θερμά τους Μακεδόνες οικονομικούς μας μετανάστες σε Αυστραλία, Καναδά και δυτική Ευρώπη, όπως και τους φίλους μας απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας, για την οικονομική στήριξη της έκδοσης της Нова Зора. Благодариме - Μπλαγκοντάριμε


ALPHA BANK

Account 852 00 2101 031390

IBAN: GR47 0140 8520 8520 0210 1031 390

BIC: CRBAGRAA

Μηνιαίες Εκδόσεις

Македонска Ризница
  • ,ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΤΕΥΧΩΝ
    РАЗГЛЕДУВАЊЕ НА ПРЕТХОДНИ БРОЕВИ
  • 2016 (147)
  • 2015 (416)
  • 2014 (404)
  • 2013 (377)
  • 2012 (372)
  • 2011 (323)
  • 2010 (202)