ΚΟΛΕΝΤΑ ΜΠΑΜΠΟ – ΣΟΥΡΒΑ – ΜΠΑΜΠΑΡΙ 2010 ΚΑΙ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

Στις 23 Δεκεμβρίου 2010 γιορτάστηκε το Коледе бабо-Κόλεντε μπάμπο με το παμπάλαιο μακεδονικό έθιμο της φωτιάς να αναβιώνει σε πολλές πόλεις και χωριά της βόρειας Ελλάδας όπου κατοικούν Μακεδόνες. Το θέαμα ήταν συναρπαστικό ειδικά στα μέρη όπου στην ίδια πόλη ή χωριό άναψαν ταυτόχρονα σε κάθε γειτονιά πολλές φωτιές μετατρέποντας τη νύχτα σε μέρα.

Στο Куфалево- Κουφάλια Θεσσαλονίκης, έθιμο πραγματοποιήθηκε με τον κλασσικό παραδοσιακό τρόπο. Στήθηκε τρικούβερτο γλέντι με μακεδονικούς χορούς και τραγούδια ενώ οι διοργανωτές πρόσφεραν στον κόσμο ψημένα κάστανα και κρασί.

Στо Овчарани- Μελίτη Φλώρινας, οι διοργανωτές, μέσα μια ιδιαίτερα ενθουσιαστική ατμόσφαιρα, πρόσφεραν στο κόσμο ψημένα λουκάνικα, πίτες, κάστανα, κρασί και τσίπουρο. Το γλέντι με μακεδονικούς χορούς και τραγούδια κράτησε μέχρι το πρωί με το μουσικό συγκρότημα “ΑΚΡΟΑΜΑ”. Εκεί έλαβε μέρος και ένα ιστορικό γεγονός. Για πρώτη φορά, μετά από πολλές δεκαετίες, επίσημο πρόσωπο, ο πρόεδρος του χωριού, χαιρέτησε τους περίπου 600 παρεβρισκομένους και έβγαλε λόγο, στη μακεδόνικη γλώσσα.

Στо Цармариново-Μαρίνα Νάουσας, πραγματοποιήθηκαν πολιτιστικές εκδηλώσεις για την αναβίωση του μακεδονικού εθίμου ΚΟΛΕΝΤΑ όπου παρουσιάστηκαν μακεδονικοί χοροί από το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου. Ακολούθησε γλέντι με μακεδόνικα τραγούδια, με το μουσικό συγκρότημα “ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΕΡΑΚΙ”.

Στη Ракита-Ολυμπιάδα Κοζάνης ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος διοργάνωσε και αυτή τη χρονιά το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο έθιμο “Κόλντα Μπάμπω” με δωρεάν προσφορά κρασιού, παραδοσιακό γλέντι σε μακεδονικούς ρυθμούς με την ορχήστρα “Χάλκινα Ηχοχρώματα” και φυσικά, όλα αυτά, γύρω από τη μεγάλη φωτιά που άναψε νωρίς το βράδυ στην κεντρική πλατεία του χωριού.

Στο χωριό Крушаре-Αμπελειές Γιαννιτσών, την ημέρα των Водици-Φώτων, αναβίωσε το πολύ παλιό μακεδόνικο έθιμο Русалии-Ρουσαλίι (δείτε ΝοβαΖόρα 9) και έπειτα παρουσιάστηκε και στο Пазар-Γιαννιτσά.

Παρόμοια εορταστική ήταν η ατμόσφαιρα και σε πολλά άλλα μακεδόνικα χωριά και πόλεις, όπως στο Лерин-Φλώρινα, στο Росен-Σιταριά, στο Баница-Βεύη , σε χωριά του Костур-Καστοριάς, στα χωριά Крива-Γρίβα και Петгас-Πεντάλοφος του Кукуш-Κιλκίς, σε χωριά του Сер-Σερρών κτλ.

Η ελληνική τηλεόραση κατέγραψε μεν το γεγονός, με το έθιμο της φωτιάς, δείχνοντας πλάνα από διάφορες περιοχές, ωστόσο απέφυγε να κατονομάσει το έθιμο ως μακεδονικό κάνοντας λόγο μόνο για “τοπικό έθιμο της περιοχής”, γενικώς και αορίστως. Φαίνεται πως τα ελληνικά ΜΜΕ έχουν μια ιδιαίτερη αλλεργία στο να κατονομάζουν κάθε τι που είναι μακεδονικό στην Ελλάδα.

Βεβαίως, το Κόλεντα μπάμπο δεν είναι το μοναδικό μακεδονικό έθιμο των ημερών του 12ημέρου. Στο Воден- Έδεσσα, όπως κάθε χρόνο, αναβίωσε η γιορτή με τα τζζουμπρίγκι ή τζζαμπαρλίγκι, που είναι ο πρώτος μεζές κατά τις ημέρες του 12ημέρου.

Στο Острово-Άρνισσα Πέλλας, αναβίωσε το έθιμο “Τζζαμάρλα” ή Τζζαμαλάρι, ένα παμπάλαιο μακεδονικό χορευτικό λατρευτικό δρώμενο των Μακεδόνων κατοίκων του Όστροβο με ρίζες πολλών αιώνων.

Στο χωριό Забрдени-Λόφοι Φλώρινας, αναβίωσε με ιδιαίτερη επιτυχία  το έθιμο Бабари-Μπαμπάρι, τα πρωτοχρονιάτικα μακεδονικά καρναβάλια. Το προηγούμενο βράδυ οι κάτοικοι άναψαν τη φωτιά της Сурва-Σούρβα, επίσης πρωτοχρονιάτικο μακεδονικό έθιμο παρόμοιο με το Κόλεντε των Χριστουγέννων όπου οι Μακεδόνες ανάβουν φωτιές και γλεντούν το ερχομό του νέου χρόνου. Παρόμοιο έθιμο με το Μπαμπάρι, τα Ежкари-Εζζκάρι, αναβίωσε και στα χωριά Врбени-Ξυνό Νερό Φλώρινας και Емборе-Εμπόριο Κοζάνης.

Και του χρόνου σο ζντράβιε.

ABECEDAR

δεν επιτρέπονται τα σχόλια.

Κατηγορίες

Ευχαριστούμε θερμά τους Μακεδόνες οικονομικούς μας μετανάστες σε Αυστραλία, Καναδά και δυτική Ευρώπη, όπως και τους φίλους μας απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας, για την οικονομική στήριξη της έκδοσης της Нова Зора. Благодариме - Μπλαγκοντάριμε


ALPHA BANK

Account 852 00 2101 031390

IBAN: GR47 0140 8520 8520 0210 1031 390

BIC: CRBAGRAA

Μηνιαίες Εκδόσεις

Македонска Ризница
  • ,ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΤΕΥΧΩΝ
    РАЗГЛЕДУВАЊЕ НА ПРЕТХОДНИ БРОЕВИ
  • 2016 (147)
  • 2015 (416)
  • 2014 (404)
  • 2013 (377)
  • 2012 (372)
  • 2011 (323)
  • 2010 (202)