ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΜΕ ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ…ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΑΚΟΥΝ

Προ ολίγων ημερών, μεταδόθηκε από την ΕΤ3, η εκπομπή «Κυριακή στο χωριό» και θέμα της ήταν το μακεδόνικο χωριό Крушаре-Κρούσσαρε-Αμπελειές Γιαννιτσών. Για το λόγο αυτό, θα ήθελα να πω δυό λόγια σχετικά.

Μια από τα ίδια. Δεν είδαμε τίποτε το καινούργιο ,εννοείται καμιά διαφορετικότητα. Συμπέρασμα, η παράδοση στην Ελλάδα, μία και μοναδική. Όλοι τους τα είπαν μια χαρά, όπως τους δασκάλεψαν οι επιτήδιοι και φωτισμένοι [δημοσιογράφοι εγκάθετοι της ΕΤ3] και προπάντων άκρως παραδοσιακά, επιβεβαιώνοντας έτσι τον συμπαθέστατο πρόεδρο του πολιτιστικού συλλόγου του χωριού, ο οποίος με τόσο πάθος και ζήλο ερευνά, όπως είπε,  την ιστορία των προγόνων του. Και ιδού τα αποτελέσματα της έρευνας. Μήπως γνωρίζετε πώς ονομάζεται μια μακεδόνικη πίτα που γίνεται με γάλα;  Ξέρετε το παραδοσιακό της, αυθεντικό όνομα; Ε  λοιπόν για να μαθαίνετε,  λέγεται ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ. Υπάρχει και άλλη παραδοσιακή πίτα, η οποία είναι η ΤΥΡΟΠΙΤΑ, αλλά αυτή που έκανε πάταγο ήταν η ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ, ΤΟ ΠΡΑΣΟ ΜΕ ΤΟ ΚΡΕΑΣ, ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΙΑΤΙΚΑ ΨΩΜΑΚΙΑ κλπ,κλπ,κλπ.
Στον γραφικότατο παπά του χωριού, θα ήθελα να υπενθυμήσω, ότι εκτός απο τους κομιτατζήδες, δεν κατάλαβα ποιούς εννοούσε (μήπως τους συγχωριανούς του και τους συγγενείς του;), οι οποίοι σύμφωνα με τα λεγόμενά του έκαναν κακό στο χωριό, είναι και κάτι κομιτατζίδικα τηλεοπτικά κανάλια, που εξακολουθούν να επιμένουν, στο έργο που ξεκίνησε ο αήμνιστος αρχικομιτατζής ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ.
Τελειώνοντας το σύντομο αυτό σημείωμα, δεν νομίζω ότι αξίζει περισσότερα λόγια, θα ήθελα να παρατηρήσω ότι εκτός από την χαμένη αξιοπρέπεια, όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά,  χάθηκε και το δικαίωμα  της αυτοεκτίμησης, του σεβασμού και του αυτοσεβασμού και σε τελική ανάλυση το αυτονόητο δικαίωμα της ύπαρξης. Τώρα θα μου πείτε αυτά είναι ψίλα γράμματα. Εμείς  βγήκαμε στο γυαλί και είμαστε πανευτυχείς, αλλά και εγώ με την σειρά μου,  σαν γηγενής  και ευσυνείδητος Μακεδόνας,  είχα την υποχρέωση να τα σχολιάσω.
Με εκτίμηση, αξιοπρέπεια και σεβασμό στις παραδοσιακές σας ιδιαιτερότητες,

Βε ποζντράβουβαμ

Σολούντσσανετς Πάντε.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια.

Κατηγορίες

Ευχαριστούμε θερμά τους Μακεδόνες οικονομικούς μας μετανάστες σε Αυστραλία, Καναδά και δυτική Ευρώπη, όπως και τους φίλους μας απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας, για την οικονομική στήριξη της έκδοσης της Нова Зора. Благодариме - Μπλαγκοντάριμε


ALPHA BANK

Account 852 00 2101 031390

IBAN: GR47 0140 8520 8520 0210 1031 390

BIC: CRBAGRAA

Μηνιαίες Εκδόσεις

Македонска Ризница
  • ,ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΤΕΥΧΩΝ
    РАЗГЛЕДУВАЊЕ НА ПРЕТХОДНИ БРОЕВИ
  • 2016 (147)
  • 2015 (416)
  • 2014 (404)
  • 2013 (377)
  • 2012 (372)
  • 2011 (323)
  • 2010 (202)