И ТОГАШ СО ПРЕДАСТВА – ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΜΕ ΠΡΟΔΟΣΙΕΣ

Η Εσωτερική Μακεδόνικη Επαναστατική Οργάνωση (ΒΜΡΟ), ιδρύθηκε στο Солун-Σόλουν-Θεσσαλονίκη το 1893 και σύνθημά της ήταν «Автономија на Македонија-Αυτονομία στη Μακεδονία» και «Македонија на Македонците-Η Μακεδονία στους Μακεδόνες». Στις αρχές ήταν μυστική οργάνωση, η οποία, το επαναστατικό της δίκτυο, ανάμεσα στο μακεδόνικο πληθυσμό, το «έπλεκε» με πολύ προσεκτικό τρόπο. Ο σκοπός αυτής της συμπεριφοράς ήταν ξεκάθαρος. Εάν αποκαλυπτόταν η οργάνωση στα πρώτα της βήματα από τις οθωμανικές αρχές, όπως και από τις γειτονικές μεγαλοκρατικές προπαγάνδες, θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την παραπέρα ύπαρξη και εξέλιξή της. Παρόλα αυτά, με το πέρασμα του χρόνου και την όλο και μεγαλύτερη μαζικοποίηση, ήταν αδύνατο να φυλαχτεί η μυστικότητά της. Οι οθωμανικές αρχές, για πρώτη φορά έμαθαν ότι στη Μακεδονία υπάρχει οργάνωση η οποία προετοιμάζει τον πληθυσμό για απελευθέρωση μέσω ξεσηκωμού, το 1897, μέσω γεγονότων που συνέβησαν στην πόλη Виница-Βίνιτσα (σημ.Δημ.Μακεδονίας). συνέβησαν ακόμα αρκετά γεγονότα σε όλη τη Μακεδονία, μετά τα οποία η οργάνωση ήταν όλο και πιο αδύναμη και με σκληρές συνέπειες για τη λειτουργία της. Το γεγονός όμως που αποδυνάμωσε πολύ το ΒΜΡΟ και επέφερε καταστροφικές συνέπειες, συνέβη στο Σόλουν-Θεσσαλονίκη τον Ιανουάριο του 1901.

Στις 23 Ιανουαρίου 1901 (με το παλιό ημερολόγιο),  έλαβε μέρος το λεγόμενο Σκάνδαλο του Σόλουν-Θεσσαλονίκης. Εκείνη τη νύχτα οι οθωμανικές αρχές συνέλαβαν το Милан Михајлов-Μίλαν Μιχάιλοβ, τον  Александар Ников-Αλεξάνταρ Νίκοβ και τον Кочо Георгиев – Карловалијата – Κότσσο Γκεοργκίεβ-Καρλοβαλίατα λόγω διατάραξης της δημόσιας τάξης γύρω από τη Вардарската капија-Πόρτα του Βαρδάρη. Αν και προειδοποιήθηκαν να προσέχουν, εκείνοι έκατσαν σε μια ελληνική ταβέρνα και άρχισαν να συζητούν σε υψηλούς τόνους και κάποιος από αυτούς έβγαλε στο τραπέζι εμπιστευτικά έγγραφα της Οργάνωσης. Ο ταβερνιάρης, που άκουσε τα σχετικά, αμέσως τους κατέδωσε στις οθωμανικές αρχές και όταν οι τρεις Μακεδόνες βγήκαν από την ταβέρνα, η αστυνομία τους συνέλαβε και τους οδήγησε σε αστυνομικό τμήμα. Εκεί, εκτός από όπλα, τους βρήκαν και αρκετά απόρρητα έγγραφα της Οργάνωσης. Στον Александар Ников βρήκαν πρόσκληση για την τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, στον Милан Михајлов βρήκαν πιστόλι και μαχαίρι, ενώ στον Кочо Карловалијата βρήκαν μαχαίρι στο οποίο ήταν χαραγμένη η φράση «Слобода или смрт-Σλομπόντα ίλι Σμ’ρτ-Ελευθερία ή Θάνατος». Ενώ βρίσκονταν στο τμήμα, ο Александар Ников κατάφερε να δραπετεύσει, αλλά για εκείνο το συμβάν έμαθε όλο το Σόλουν-Θεσσαλονίκη. Ο Александар Ников ζούσε μαζί με τον Милан Ризов-Μίλαν Ρίζοβ και τον κομίτα Кочо Христов-Чонка-Κότσσο Χρίστοβ-Τσσόνγκα και εκεί βρήκε καταφύγιο. Οι αρχές όμως ανακάλυψαν το σπίτι και η αστυνομία επενέβησε και συνέλαβε τον Кочо Чонка, ενώ ο Ников και ο Милан Ризов κατάφεραν να ξεφύγουν από το παράθυρο.

Η έδρα της Κεντρικής Επιτροπής του ΒΜΡΟ ήταν στο Σόλουν-Θεσσαλονίκη και πολλά από τα μέλη βρίσκονταν εκεί. Έτσι, μετά την ανακάλυψη των εγγράφων, άρχισαν πολλές συλλήψεις και επίσης κατασχέθηκαν πολλά σημαντικά έγγραφα και όπλα. Μεταξύ των άλλων, συλλήφθηκαν και ο Пере Тошев-Πέρε Τόσσεβ, ο Христо Матов-Χρίστο Μάτοβ, ο Христо Татарчев-Χρίστο Τατάρτσσεβ και ο Иван Хаџи Николов-Ίβαν Χατζζι Νικόλοβ και έτσι η Κ.Επιτροπή έμεινε ακέφαλη και όλες τις εργασίες της Οργάνωσης τις ανέλαβαν ο Гоце Делчев-Γκότσε Ντέλτσσεβ και ο Ѓорче Петров-Γκιόρτσσε Πέτροβ. Το μεγαλύτερο μέρος των συλληφθέντων εγκλείστηκε στην φυλακή Белата кула-Μπέλατα Κούλα-Λευκός Πύργος. Μετά από μερικές μέρες μεταφέρθηκαν στην κεντρική φυλακή της περιοχής, στο Једи Куле-Γιέντι Κούλε.

Ως αποτέλεσμα του σκανδάλου αυτού, ήταν οι δίκες από τις 26 Φεβρουαρίου εώς τις 14 Μαρτίου του 1901, όπου κατηγορήθηκαν 19 άτομα, μέλη της Οργάνωσης. Από αυτούς, τρεις καταδικάστηκαν σε θάνατο, εφτά σε ισόβια φυλάκιση, τρεις σε πενταετή φυλάκιση με αλυσίδες, ένας σε διετή φυλάκιση και πέντε κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι. Όλοι οι καταδικασμένοι στάλθηκαν σε φυλακές της Μικράς Ασίας, στον πύργο Πόντρουμ Κάλε. Οι περισσότεροι από αυτούς έλαβαν αμνηστία το δεύτερο μισό του έτους 1902.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια.

Κατηγορίες

Ευχαριστούμε θερμά τους Μακεδόνες οικονομικούς μας μετανάστες σε Αυστραλία, Καναδά και δυτική Ευρώπη, όπως και τους φίλους μας απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας, για την οικονομική στήριξη της έκδοσης της Нова Зора. Благодариме - Μπλαγκοντάριμε


ALPHA BANK

Account 852 00 2101 031390

IBAN: GR47 0140 8520 8520 0210 1031 390

BIC: CRBAGRAA

Μηνιαίες Εκδόσεις

Македонска Ризница
  • ,ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΤΕΥΧΩΝ
    РАЗГЛЕДУВАЊЕ НА ПРЕТХОДНИ БРОЕВИ
  • 2016 (147)
  • 2015 (416)
  • 2014 (404)
  • 2013 (377)
  • 2012 (372)
  • 2011 (323)
  • 2010 (202)