ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ

Σε ηλικία 94 ετών, ο Στρατηγός καθηγητής Δ-ρ Βλάντισλαβ Μπαρτσσίκοβσκι από την Πολωνία, για πρώτη φορά, επισκέφτηκε τη Δημοκρατία της Μακεδονίας, για να λάβει από τον Πρόεδρο της χώρας την τιμητική διάκριση «Προνόμιο» της Δημ.Μακεδονίας. «Προσκυνούμε μπροστά σ’ αυτόν τον μεγάλο άνθρωπο, ουμανιστή και περίφημο γιατρό, ο οποίος έσωσε τη ζωή εκατοντάδων τραυματιών Μακεδόνων και Ελλήνων αγωνιστών και πολιτών, θυμάτων του Εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα, στο ειδικό νοσοκομείο για τον σκοπό αυτό στην Πολωνία, όπου υπεύθυνος ήταν ο Δ-ρ Μπαρτσσίκοβσκι» δήλωσε ο Πρόεδρος της Δ.Μακεδονίας Δ-ρ Γκεόργκε Ίβανοβ.

Ο μεγάλος αυτός γιατρός, εκτός από τις σωματικές πληγές, θεράπευε και τις ψυχικές πληγές των Μακεδόνων, οι οποίοι νοσταλγούσαν τις οικογένειές τους και τα πάτριά τους εδάφη.

«Εγώ ήμουν μόνο μέρος μιας μεγάλης ανθρωπιστικής κίνησης, μετά την ήττα των αγωνιστών του Γράμου και των άλλων περιοχών, για να σώσουμε τις ζωές τους και τις ζωές των απλών πολιτών προσφύγων.  Οι τιμές δεν ανήκουν μόνο σε μένα αλλά σε πολλούς άλλους Πολωνούς γιατρούς και νοσοκόμους και γενικά στους πολίτες της Πολωνίας» δήλωσε ο Βλάντισλαβ Μπαρτσσίκοβσκι.

Στην τελετή παρεβρέθηκαν και μέλη της οικογένειας του μεγάλου επιστήμονα, αντιπροσωπεία της πολωνικής Πρεσβείας, όπως και αγωνιστές του Εμφυλίου, Μακεδόνες πολιτικοί πρόσφυγες, των οποίων τη ζωή έσωσε ο Μπαρτσσίκοβσκι, μετά από δύσκολες χειρουργικές επεμβάσεις. Η συγκίνησή τους ήταν μεγάλη, όπως και του γιατρού.

Ο Βλάντισλαβ Μπαρτσσίκοβσκι έλαβε το πτυχίο Ιατρικής το 1939. Κατα τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου ήταν ένας από τους κύριους υπεύθυνους νοσηλείας των τραυματιών αντιφασιστών. Έπειτα ήταν ο διευθυντής του νοσοκομείου για τους αγωνιστές του Εμφυλίου στην Ελλάδα και αργότερα , κατα τη διάρκεια του πολέμου της Κορέας, οργάνωσε νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού. Νοσοκομείο οργάνωσε και την περίοδο της επανάστασης στην Αλγερία. Έχει συγγράψει περισσότερες από εβδομήντα επιστημονικές μελέτες και έχει τιμηθεί με πολλές διακρίσεις και μετάλια.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια.

Κατηγορίες

Ευχαριστούμε θερμά τους Μακεδόνες οικονομικούς μας μετανάστες σε Αυστραλία, Καναδά και δυτική Ευρώπη, όπως και τους φίλους μας απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας, για την οικονομική στήριξη της έκδοσης της Нова Зора. Благодариме - Μπλαγκοντάριμε


ALPHA BANK

Account 852 00 2101 031390

IBAN: GR47 0140 8520 8520 0210 1031 390

BIC: CRBAGRAA

Μηνιαίες Εκδόσεις

Македонска Ризница
  • ,ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΤΕΥΧΩΝ
    РАЗГЛЕДУВАЊЕ НА ПРЕТХОДНИ БРОЕВИ
  • 2016 (147)
  • 2015 (416)
  • 2014 (404)
  • 2013 (377)
  • 2012 (372)
  • 2011 (323)
  • 2010 (202)