ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΚΑΙ Ο ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ ΩΣ ΠΑΡΑΛΟΓΗ ΠΡΟΣΚΟΛΗΣΗ

(μια επεξήγηση στους απανταχού εθνικιστές)

Το έθνος αποτελεί μια ιδεολογικο-πολιτική κοινότητα. Η ύπαρξη του συνίσταται στο
συλλογικό τρόπο που «διαβάζουν» το παρελθόν και σχεδιάζουν το μέλλον τους τα μέλη αυτής της
κοινότητας. Ο διαφορετικός ιδεολογικός τρόπος που η κοινότητα αφηγείται το χθες της και
σχεδιάζει πολιτικά το αύριο, είναι που τη συγκροτεί ως χωριστό έθνος. (Δημητρης Λιθοξοου).
Το έθνος δεν είναι τίποτα άλλο από ένα είδος κοινότητας , με χαρακτηριστικά τον βαθμό συγγένειας , κάποια στοιχειώδη κοινή προέλευση και τα κοινά (πολιτικά/πολιτιστικά) ενδιαφέροντα. (Κρστε Πέτκοβ Μίσιρκοβ).
Το κοινωνικό σύνολο ,όπως σχεδόν όλα, έχει ανάγκη από μη τετριμμένες διαμερίσεις. Μερικές
είναι η οικογένεια , τα κόμματα , οι κάτοικοι μιας περιοχής κλπ κλπ. Ωστόσο καμιά δεν μας απασχόλησε τόσο, τον τελευταίο αιώνα, όσο το έθνος . Ίσως είναι η πιο πρόσφατη (με ηλικία μόλις 2 αιώνων) , ίσως γιατί ξεπέρασε τους δεσμούς της απλής συγγένειας και πέρασε στον βαθμό της μεγάλης συγγένειας και αλληλεγγύης σε ένα ευρύτερο σύνολο μιας νέας οικογένειας. Ίσως γιατί στο όνομα της υπεροχής / ηγεμονίας της μιας ή της άλλης εθνότητας έγιναν σχεδόν όλοι οι πόλεμοι και τα μεγαλύτερα εγκλήματα του αιώνα που πέρασε.
Αρχικά το έθνος δεν είναι ούτε φυλή, ούτε θρησκεία. Η φυλή βασίζεται σε ανθρωπολογικά χαρακτηριστικά, οπως το χρώμα του δέρματος , μαλλιών,  ματιών, ζυγωματικά και άλλα (κυρίως σωματικά) χαρακτηριστικά. Το έθνος είναι ένα σύνολο ανθρώπων που δένεται με κοινές πολιτισμικές καταβολές, κοινό αίσθημα συλλογικότητας,κοινά πολιτικά ενδιαφέροντα (κυρίως λόγω γεωγραφικής θέσης και διασποράς) και κοινή γεωγραφική προέλευση των ατόμων που το συγκροτούν.  Με απλά λόγια η φυλή είναι ένα σύνολο εξωτερικών χαρακτηριστικών, ενώ το έθνος, πολιτικών και πολιτιστικών.
Είναι τελείως παράλογο να χωρίζεις τους ανθρώπους με βάση το χρώμα δέρματος. Σε πολλούς μπορεί
να φαίνεται φυσιολογικό, ότι δεν είναι το ίδιο με κάποιον έγχρωμο , αλλά σκεφτείτε ότι το χρώμα δέρματος είναι απλά ένα εξωτερικό χαρακτηριστικό. Θα μπορούσαν κάποιοι να δέχονταν ως δικούς τους άνθρωπους, όσους εχουν ύψος 1,78 ή 1,3 βαθμό μυωπίας. Είναι τελείως αναίτιο και άφυσικο, ένα βιολογικό χαρακτηριστικό, να παίζει τόσο ρόλο στην κοινωνική διαμέριση, όπως έχει παίξει η φυλή.
Η θρησκεία πάλι, εκτός του ότι είναι ένα καθαρά προσωπικό θεμα ,τα ενδιαφέροντά της δεν έγκυνται σ’ αυτόν τον κόσμο (άσχετα αν οι βλέψεις των ιεραρχών είναι για αυτόν τον κόσμο). Δεν θα ήταν τελείως τρελό να χωρίζεις τους άνθρωπους σ’ αυτούς που πιστεύουν στην μετεσάρκωση ή σ’ αυτούς που πιστεύουν στην Βαλχάλα (παράδεισος των Βίκινγκ); Θα ήταν το ίδιο ακριβώς με το να χωρίζαμε τους άνθρωπους σε αυτούς που πιστεύουν στην ύπαρξη εφυούς ζωής σε άλλους γαλαξίες και σ’ αυτούς που δεν πιστεύουν. Είναι θέματα προσωπικά και φιλοσοφικά, μεταφυσικά που δεν έχουν καμιά απολύτως σχέση με την λειτουργεία  της κοινωνίας μας.

Ευχαριστώ τη ΝόβαΖόρα για τη φιλοξενία.

Με εκτίμηση

Σπυρίδων Τσάρος – Μαθηματικός

δεν επιτρέπονται τα σχόλια.

Κατηγορίες

Ευχαριστούμε θερμά τους Μακεδόνες οικονομικούς μας μετανάστες σε Αυστραλία, Καναδά και δυτική Ευρώπη, όπως και τους φίλους μας απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας, για την οικονομική στήριξη της έκδοσης της Нова Зора. Благодариме - Μπλαγκοντάριμε


ALPHA BANK

Account 852 00 2101 031390

IBAN: GR47 0140 8520 8520 0210 1031 390

BIC: CRBAGRAA

Μηνιαίες Εκδόσεις

Македонска Ризница
  • ,ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΤΕΥΧΩΝ
    РАЗГЛЕДУВАЊЕ НА ПРЕТХОДНИ БРОЕВИ
  • 2016 (147)
  • 2015 (416)
  • 2014 (404)
  • 2013 (377)
  • 2012 (372)
  • 2011 (323)
  • 2010 (202)