Κατηγορία | ΠΡΟΣΩΠΑ | Личности

БРАЌА МИЛАДИНОВЦИ – ΜΠΡΑΚΙΑ (ΑΔΕΛΦΙΑ) ΜΙΛΑΝΤΙΝΟΒΤΣΙ

Τα αδέρφια Димитар (Ντίμιταρ) και Константин (Κόνσταντιν)  Миладинов (Μιλάντινοβ) γεννήθηκαν στην πόλη Στρούγκα, ο πρώτος το 1810 και ο δεύτερος το 1830, ενώ και οι δύο απεβίωσαν στο Τσάριγκραντ ή Ίσταμπουλ ή Κωνσταντινούπολη, στα μέσα Ιανουαρίου 1862, με λίγες μέρες διαφορά. Ήταν δύο από τους κύριους εκπροσώπους της μακεδόνικης αναγέννησης στα μέσα του 19ου αιώνα.

Ντίμιταρ Μιλάντινοβ

Ντίμιταρ Μιλάντινοβ

Κόνσταντιν Μιλάντινοβ

Κόνσταντιν Μιλάντινοβ

Ο Ντιμίταρ και ο Κόνσταντιν γεννήθηκαν στην οικογένεια του αγγειοπλάστη Ристе Миладинов (Ρίστε Μιλάντινοβ) και της συζύγου του Σούλτανα Μιλαντίνοβα, η οποία είχε συνολικά οχτώ παιδιά, έξι γιούς (Ντιμίταρ, Τάνε, Νάουμ, Μάτε, Άποστολ και Κόνσταντιν) και δύο κόρες, την Άνα και την Κ΄ρστα.

Τα αδέρφια τελείωσαν τη βασική τους εκπαίδευση στην Στρούγκα και έπειτα τη μέση εκπαίδευση στην πόλη Γιάννινα, σημερινή Ελλάδα.

Ο μεσαίος αδερφός, ο Νάουμ Μιλάντινοβ, αποφοίτησε από την Πνευματική Σχολή του Πατριαρχικού Πανεπιστημίου της Χάλκης στο Τσάριγκραντ και έλαβε πτυχίο από το τμήμα Μουσικής και Γραμματικής. Ο Νάουμ το 1843 εξέδωσε βιβλίο μουσικής, το πρώτο αυτού του είδους στη Μακεδονία, ενώ κατά την συγκέντρωση των παραδοσιακών τραγουδιών, αυτά τα έγραφε με σημειώσεις νοτών, τα μελογραφούσε και έτσι έμεινε στην ιστορία ως ο πρώτος επίσημος Μακεδόνας μουσικός και μελογράφος.

Ο μικρότερος, ο Κόνσταντιν, αποφοίτησε το 1852 από τη Φιλοσοφική Σχολή της Αθήνας, τμήμα ελληνικής φιλολογίας.

Με πτυχίο δασκάλων, τα αδέρφια επέστρεψαν στα πατρικά τους εδάφη, όπου και δίδαξαν σε περισσότερα μέρη. Σε ένα από τα σχολεία της πόλης Όχριντ, ο Ντίμιταρ Μιλάντινοβ συναντήθηκε με το φημισμένο Ρώσο επιστήμονα και ιστορικό, Βίκτορ Ιβάνοβιτς Γκριγκόροβιτς. Η συνάντηση αυτή έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απόφαση των αδερφών να ξεκινήσουν να ασχολούνται και με τη συλλεκτική δραστηριότητα – συλλογή και εγγραφή μακεδόνικων παραδοσιακών τραγουδιών και άλλων λαϊκών έργων, τα οποία αργότερα εκτύπωσαν σε ένα μεγάλο Зборник (Ζμπόρνικ – Συλλογή).  Στη δραστηριότητα εκείνη είχε συμμετάσχει και ο μεσαίος αδερφός, Νάουμ Μιλάντινοβ.

Μακεδόνικα Παραδοσιακά Τραγούδια

Μακεδόνικα Παραδοσιακά Τραγούδια

Εκείνη την περίοδο η Μακεδονία ήταν τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Εκτός από την τυραννική κυριαρχία των Τούρκων, ο λαός της Μακεδονίας αντιμετώπιζε και μια ακόμη απειλή, την απεθνικοποίηση και ελληνοποίηση μέσω κυρίως του Πατριαρχείου, το οποίο λειτουργούσε στην ουσία ως ελληνική εκκλησία.

Ο Ντίμιταρ Μιλάντινοβ, ο οποίος ήταν ,,γεμάτος,, με μακεδόνικα πατριωτικά αισθήματα, συχνά ερχόταν σε σύγκρουση με τους φορείς της ελληνικής προπαγάνδας στη Μπίτολα και κυρίως με τις εκκλησιαστικές αρχές. Μετά από μια τέτοιου είδους σύγκρουση με το μητροπολίτη της Μπίτολα, Βένεντικτ, ο Ντίμιταρ εγκατέλειψε τη Μπίτολα και γενικά τη Μακεδονία. Επέστρεψε λίγο καιρό αργότερα και εργάστηκε ως δάσκαλος μακεδόνικης γλώσσας στο βλάχικο σχολείο του βλάχικου χωριού Трново (Τ΄ρνοβο) κοντά στη Μπίτολα, διαδεχόμενος τον παππού του. Ανήσυχο όμως πνεύμα, σύντομα ταξίδεψε και εγκαταστάθηκε στις πόλεις Σρέμσκι Κάρλοβτσι και Νόβι Σαντ, όπου είχε την ευκαιρία να γνωρίζει από κοντά τη ζωή των Σέρβων υπό την Αυστρο-Ουγγρική εξουσία, όπου απολάμβαναν απεριόριστη γλωσσική και πολιτιστική αυτονομία. Αργότερα αναχώρησε για το Βελιγράδι. Κατά την παραμονή του στα μέρη αυτά, ο Ντίμιταρ ήρθε σε επαφή με τις ιδέες του Πανσλαβισμού και του Ιλλυρικού κινήματος, τις οποίες εξ ολοκλήρου αποδέχτηκε ως και δικές του. Προς τα τέλη του 1856, ο Ντίμιταρ Μιλάντινοβ επέστρεψε στην Στρούγκα και έστειλε τον αδερφό του Κόνσταντιν στη Ρωσία για να σπουδάσει σλαβική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Αυτοκρατορικού Πανεπιστημίου της Μόσχας.

Έχοντας το συγκεντρωμένο υλικό από τα παραδοσιακά τραγούδια και ποιήματα, ο Κόνσταντιν αφιερώθηκε εξ ολοκλήρου στην υλοποίηση της ιδέας για την εκτύπωσή τους. Εργαζόμενος στη επεξεργασία των τραγουδιών και των υπολοίπων λαϊκών έργων και την προετοιμασία τους για το Ζμπόρνικ, ο Κόνσταντιν άρχισε και ο ίδιος να γράφει ποίηση. Η ποιητική δημιουργία του Κόνσταντιν Μιλάντινοβ, αν και ταπεινή, μόνο δεκαπέντε ποιήματα, τον τοποθετεί στο υψηλότερο βάθρο της νέας μακεδόνικης λογοτεχνίας, ως θεμελιωτής της μακεδόνικης καλλιτεχνικής ποίησης. Με το ποίημά του „Т’га за југ“ (Τ΄γκα ζα γιούγκ – Νοσταλγία για το νότο), το οποίο έχει απαγγελθεί με εβδομήντα διαφορετικούς τρόπους σε 42 διαφορετικές γλώσσες του κόσμου, κάθε χρόνο ανοίγουν οι Ποιητικές Βραδιές τησ Στρούγκα, μια από τις γνωστότερες παγκοσμίως εκδηλώσεις ποίησης, με την συμμετοχή των γνωστότερων ποιητών του κόσμου.

Ο βαρύς χειμώνας και η μίζερη ζωή ζημίωσαν την υγεία του Κόνσταντιν, ο οποίος το 1859 αρρώστησε από φυματίωση. Εκτός από την ύπουλη και βαριά ασθένεια, ο Κόνσταντιν απογοητεύτηκε πολύ και από την αποτυχία στην επιμονή να εκτυπωθεί το Ζμπόρνικ παραδοσιακών τραγουδιών. Η βασική αιτία για τη μη εκτύπωση του Ζμπόρνικ στη Μόσχα, ήταν η σύγκρουση των αδερφών Μιλαντίνοβτσι με το Πατριαρχείο του Τσάριγκραντ (Κωνσταντινούπολης) στο ζενίθ του αναγεννησιακού αγώνα.

Τον Ιούνιο του 1860, χωρίς να έχει τελειώσει με τις σπουδές του, ο Κόνσταντιν Μιλάντινοβ εγκατέλειψε τη Μόσχα. Στο ταξίδι για την πατρική του εστία, στη Βιέννη, συναντήθηκε με τον Κροάτη επίσκοπο Γιόσιπ Γιουράι Στροσμάερ, επικεφαλή τότε  της κροατικής καθολικής εκκλησίας,  με τον οποίο είχε επικοινωνήσει πριν εγκαταλείψει τη Μόσχα, γράφοντάς του για την επιθυμία του να εκτυπώσει το Ζμπόρνικ. Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, ο επίσκοπος Στροσμάερ δέχτηκε να χρηματοδοτήσει την εκτύπωση αυτήν.

Στις 24 Ιουνίου 1861, από το εκτυπωτήριο του Άντε Γιάκιτς, στο Ζάγκρεμπ, εκδόθηκε το Ζμπόρνικ παραδοσιακών μακεδόνικων τραγουδιών των αδερφών Μιλαντίνοβτσι – ”Народни песни”,  συγκεντρωμένα από τους αδερφούς Μιλαντίνοβτσι, έργο που περιείχε 677 μακεδόνικα παραδοσιακά τραγούδια και ποιήματα. Λίγα χρόνια αργότερα, η βουλγαρική προπαγάνδα χρηματοδότησε άλλη μια εκτύπωση του έργου, με τίτλο ,,Βουλγάρικα παραδοσιακά τραγούδια,,.

Σε επιπρόσθετο του Ζμπόρνικ, βρίσκεται επίσης και τμήμα του πρώτου Μακεδονο-Κροατικού Λεξικού, που ο Μιλάντινοβ είχε ετοιμάσει, αλλά δεν το εξέδωσε ολόκληρο (2000 λέξεις) λόγω του μεγέθους του Ζμπόρνικ.

Το Ζμπόρνικ αφύπνησε μεγάλο ενδιαφέρον ανάμεσα στους φιλολογικούς και πολιτιστικούς κύκλους διαφόρων χωρών της Ευρώπης, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τα ονόματα των συνδρομητών που είχαν πληρώσει για να λάβουν αντίτυπο της Συλλογής αυτής.

Ο Κόνσταντιν, πανευτυχής που ένας στόχος ζωής, αυτού και του αδερφού του, εκπληρώθηκε, πήρε μερικά αντίτυπα του Ζμπόρνικ και στα μέσα του Ιούλη του 1861 εγκατέλειψε το Ζάγκρεμπ, ξεκινώντας ταξίδι για τα πατρικά του εδάφη. Κατά την επιστροφή καθυστέρησε λίγο χρονικό διάστημα στο Βελιγράδι, όπου έμαθε ότι ο αδερφός του Ντίμιταρ ήδη μίσο χρόνο σαπίζει στις τουρκικές φυλακές.

Έτσι, αντί για την Στρούγκα, ξεκίνησε κατευθείαν για το Τσάριγκραντ και ποτέ του πλέον δεν ξαναείδε τη Μακεδονία και το πατρικό του σπίτι. Με το που έφτασε στο Τσάριγκραντ, και ο Κόνσταντιν συλλήφθηκε και κλείστηκε στις φυλακές.

Η οικία των Μιλάντινοβ στην Στρούγκα

Η οικία των Μιλάντινοβ στην Στρούγκα

Κατηγορούμενοι ως κατάσκοποι (ποιών;), κατά των οποίων ετοιμάζεται, σύμφωνα με δήλωση των επισήμων τουρκικών αρχών, δικαστική διαδικασία, τα αδέρφια Μιλαντίνοβτσι πέθαναν στις φυλακές του Τσάριγκραντ, το έτος 1862, υπό αδιευκρίνιστες ακόμη και σήμερα συνθήκες.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια.

Κατηγορίες

Ευχαριστούμε θερμά τους Μακεδόνες οικονομικούς μας μετανάστες σε Αυστραλία, Καναδά και δυτική Ευρώπη, όπως και τους φίλους μας απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας, για την οικονομική στήριξη της έκδοσης της Нова Зора. Благодариме - Μπλαγκοντάριμε


ALPHA BANK

Account 852 00 2101 031390

IBAN: GR47 0140 8520 8520 0210 1031 390

BIC: CRBAGRAA

Μηνιαίες Εκδόσεις

Македонска Ризница
  • ,ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΤΕΥΧΩΝ
    РАЗГЛЕДУВАЊЕ НА ПРЕТХОДНИ БРОЕВИ
  • 2016 (147)
  • 2015 (416)
  • 2014 (404)
  • 2013 (377)
  • 2012 (372)
  • 2011 (323)
  • 2010 (202)