ГЕНА НАЧЕВА – ΓΚΕΝΑ ΝΑΤΣΣΕΒΑ

Η Гена Начева (Γκένα Νάτσσεβα) γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1927 στο χωριό Четирок, Костурско (Τσσέτιροκ, Κόστουρσκο – Μεσοποταμία Καστοριάς).  Ήταν Μακεδόνισσα παρτιζάνκα και αγωνίστηκε για τη δημοκρατικοποίηση της Ελλάδας και τα δίκαια του μακεδόνικου λαού.

Από τα παιδικά της χρόνια είχε ανήσυχο πνεύμα και δε μπορούσε να υπομένει την τρομοκρατία και τις αδικίες από πλευράς της ελληνικής εξουσίας προς το μακεδόνικο πληθυσμό. Έτσι, έφηβη ακόμη, εντάχθηκε καταρχήν στα παρτιζάνικα σώματα της αντίστασης και έπειτα στις τάξεις της Πρώτης Αιγαιατικής Ταξιαρχίας Κρούσης, όπου έλαβε και μετάλιο θάρρους.

Ήταν μέλος του АФЖ (Αντιφασσίστιτσσκι φροντ να ζζένιτε – αντιφασιστικό μέτωπο γυναικών), όπως και στο συμβούλιο των μαχητών, ενώ μέσω αυτής περνούσαν οι ομάδες παιδιών φυγάδων, τα οποία τα έστελνε όπου έπρεπε για να διασωθούν από τους βομβαρδισμούς του κυβερνητικού στρατού και φρόντιζε για το μακρινό τους ταξίδι.

Όρκο ότι με τιμιότητα και ήθος θα αγωνιζόταν για τη Μακεδονία και το απελευθερωτικό κίνημα είχε δώσει στο χωριό Поздивишта (Ποζντίβισστα, Κόστουρσκο – Χαλάρα Καστοριάς). Επίσημα το όπλο στον ώμο της το τοποθέτησε ένας από τους ηγέτες του μακεδόνικου κινήματος, ο Михајло Керамитчиев (Μιχάιλο Κεραμιτσσίεβ – από το χωριό Γκάμπρεςς, Κόστουρσκο/Γάβρος Καστοριάς) στο χωριό Статица (Στάτιτσα – Μελάς Καστοριάς).

Μετά από τη διαφωνία των Μακεδόνων παρτιζάνων με το ΚΚΕ, πολλοί Μακεδόνες μαχητές πέρασαν τα σύνορα και αγωνίστηκαν σε εδάφη της σημερινής Δημοκρατίας της Μακεδονίας ενάντια στους Μπαλίστες Αλβανούς, συνεργάτες των φασιστικών δυνάμεων κατοχής. Για την περίοδο εκείνη είχε αφηγηθεί σχετικά:

“Στήναμε ενέδρες για τους Αλβανούς Μπαλίστες, ήμασταν τρεις. Δίπλα μας πέρασε μπούργκα καθισμένη σε γάιδαρο. Γνωρίζαμε ότι σε γυναίκες – πολίτες δεν επιτρέπεται και δε θέλαμε να πυροβολούμε. Ο γάιδαρος μας ξεπέρασε και για λίγο διάστημα η μπούργκα εξαφανίστηκε, ήταν ο μπαλίστας Τζζέμο, μεταμφιεσμένος. Άρχισε με πολυβόλο να μας ρίχνει. Ένας από τους συντρόφους μου, χτυπημένος από πολλές σφαίρες σκοτώθηκε άμεσα, ο άλλος τραυματίστηκε βαριά, αλλά κατάφερα να τον σώσω και εγώ τραυματισμένη μεταφέρθηκα στο νοσοκομείο”.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια.

Κατηγορίες

Ευχαριστούμε θερμά τους Μακεδόνες οικονομικούς μας μετανάστες σε Αυστραλία, Καναδά και δυτική Ευρώπη, όπως και τους φίλους μας απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας, για την οικονομική στήριξη της έκδοσης της Нова Зора. Благодариме - Μπλαγκοντάριμε


ALPHA BANK

Account 852 00 2101 031390

IBAN: GR47 0140 8520 8520 0210 1031 390

BIC: CRBAGRAA

Μηνιαίες Εκδόσεις

Македонска Ризница
  • ,ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΤΕΥΧΩΝ
    РАЗГЛЕДУВАЊЕ НА ПРЕТХОДНИ БРОЕВИ
  • 2016 (147)
  • 2015 (416)
  • 2014 (404)
  • 2013 (377)
  • 2012 (372)
  • 2011 (323)
  • 2010 (202)