Πολιτιστικές γέφυρες ανάμεσα στην Ελλάδα και την Δημοκρατία της Μακεδονίας

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Μέλος της Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας – Ευρωπαϊκό Πολιτικό Κόμμα (EFA-EPP)
Μέλος της Ομοσπονδιακής Ένωσης των Ευρωπαϊκών Εθνοτήτων (FUEN)
Στ. Δραγούμη 11 Φλώρινα/Lerin Τ.Κ. 53100; Τ.Θ. 51 Τηλ./fax 0030 23850 46548
www.vinozito.org; e-mail: rainbow@vinozito.org

Λεριν / Φλώρινα, 23 -2-2016

Την Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2016 πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά θεατρική παράσταση στη Μακεδονική γλώσσα στo Λέριν/Φλώρινα, μετά την εποχή του Εμφυλίου Πολέμου. «Women from the Underground” ήταν ο τίτλος του έργου σε σκηνοθεσία του Andrej Cvetanovski. Η παράσταση δόθηκε υπό την αιγίδα ενός Ευρωπαϊκού διασυνοριακού προγράμματος. Την πρόσκληση και οργάνωση της παράστασης ανέλαβε ο Οργανισμός Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Πρεσπών –Φλώρινας.

Για τη θεατρική παράσταση δεν έχουμε να σημειώσουμε παρά μόνο ότι ήταν άψογη από όλες τις πλευρές. Πέρα όμως από την ψυχαγωγική και αισθητική λειτουργία αυτής της, υπάρχει και η πολιτική της διάσταση.

Από το παρελθόν  είναι γνωστό το έργο του  Πολιτιστικού Συλλόγου Πρεσπών – Φλώρινας λειτουργούν με επαγγελματισμό προωθώντας κατά καιρούς πολιτικά και πολιτιστικά μηνύματα ανάλογα με τους καιρούς και τις διαθέσεις των εκάστοτε ελληνικών κυβερνήσεων στο χώρο των Βαλκανίων. Σε κάθε εκδήλωση του Οργανισμού οι φορείς του φροντίζουν να πολυδιαφημίσουν τις εκδηλώσεις ώστε να υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό.

Στην περίπτωση όμως της θεατρικής παράστασης που έγινε στη Μακεδονική γλώσσα τα πράγματα δεν ήταν και τόσο ξεκάθαρα.

Ο τίτλος  του θεατρικού έργου που αναγραφόταν στις προσκλήσεις ήταν στα αγγλικά. Ελάχιστοί διαβάζοντας τη μπορούσαν να καταλάβουν περί τίνος πρόκειται.

Η προβολή της θεατρικής παράστασης και τα σχόλια στα τοπικά μπλογκ δεν ήταν αρκετά ώστε το ευρύ κοινό να καταλάβει πολλά για το έργο και σε πια γλώσσα αποδίδεται.

Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα για την προβολή αυτού του θεατρικού έργου. Να είχε δοθεί περισσότερη διάσταση στο γεγονός, απεναντίας υπήρχε μια ατμόσφαιρα σιωπής από τους διοργανωτές, ερωτήματα του τύπου «τι κάνουμε τώρα», «τι αντιδράσεις θα έχουμε» από την αγία εκκλησία που είναι ,,ευαίσθητη,, στο θέμα της Μακεδονικής γλώσσας, από τους ακραίους «ελληναράδες» συμπολίτες μας. «Θα υπάρχουν δημοκράτες να μας υποστηρίξουν;». Οπότε δυστυχώς επιλέχτηκε μια πιο ήπια προβολή, πιο αθόρυβη και πιο διακριτική, έτσι όπως γίνεται σε χώρες με περιορισμένη δημοκρατία και ελευθερίες.

Ας θυμηθούμε όμως τι είχε συμβεί με την παράσταση αρχαίου δράματος  από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος «Βάκχες – Ευριπίδης» στις 24/8/2007 στη Μπίτολα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, όπου από την μεγάλη προβολή που υπήρξε, γέμισε ασφυκτικά το αρχαίο θέατρο της Χερακλέα.

Πόσοι υπήρχαν στην αίθουσα «Θ. Αγγελόπουλος» στο Πολιτιστικό Κέντρο Φλώρινας στην θεατρική παράσταση που δόθηκε στη Μακεδονική γλώσσα;

Μήπως υπήρχε πρόβλημα ότι το κοινό δεν θα καταλάβαινε τι γλώσσα;

Μήπως χάσαμε μια μεγάλη ευκαιρία να δούμε μια σπουδαία παράσταση;

Η αρχή έγινε, γέφυρες μπορούν να κτίζονται όχι μόνο με υπόβαθρο τον πολιτισμό αλλά και σε άλλους τομείς.

Η Ε.Ε.Σ – Ουράνιου Τόξου θα είναι στο πλευρό όλων των φορέων που συμβάλουν σε πολιτιστικές αναγεννήσεις και πρωτοποριακές πρωτοβουλίες που συμβάλουν στην ειρηνική συνύπαρξη των λαών των Βαλκανίων.

Αλλά ας μη χαθούν άλλες ευκαιρίες. ,,Οpen borders open minds”

Το Γραφείο Τύπου

δεν επιτρέπονται τα σχόλια.

Κατηγορίες

Ευχαριστούμε θερμά τους Μακεδόνες οικονομικούς μας μετανάστες σε Αυστραλία, Καναδά και δυτική Ευρώπη, όπως και τους φίλους μας απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας, για την οικονομική στήριξη της έκδοσης της Нова Зора. Благодариме - Μπλαγκοντάριμε


ALPHA BANK

Account 852 00 2101 031390

IBAN: GR47 0140 8520 8520 0210 1031 390

BIC: CRBAGRAA

Μηνιαίες Εκδόσεις

Македонска Ризница
  • ,ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΤΕΥΧΩΝ
    РАЗГЛЕДУВАЊЕ НА ПРЕТХОДНИ БРОЕВИ
  • 2016 (147)
  • 2015 (416)
  • 2014 (404)
  • 2013 (377)
  • 2012 (372)
  • 2011 (323)
  • 2010 (202)