21 Φεβρουαρίου – Παγκόσμια Ημέρα Μητρικής Γλώσσας


ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΑ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Μέλος της Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας – Ευρωπαϊκό Πολιτικό Κόμμα (EFA-EPP)

Μέλος της Ομοσπονδιακής Ένωσης των Ευρωπαϊκών Εθνοτήτων (FUEN)

Στ. Δραγούμη 11 Φλώρινα/Lerin Τ.Κ. 53100; Τ.Θ. 51 Τηλ./fax 0030 23850 46548

www.vinozito.org; e-mail: rainbow@vinozito.org

Καμία γλώσσα δεν είναι περισσότερο ανώτερη ή κατώτερη από μια άλλη.  Είναι θέμα ουσίας, η γλώσσα του κάθε ατόμου πρέπει να είναι σεβαστή γιατί  ενθαρρύνει το άτομο να έχει αυτοσεβασμό, αυτοπεποίθηση και γενικά  να σέβεται τους άλλους. Παρόλα αυτά υπάρχουν άνθρωποι που τραβούν γραμμές και δεν αναγνωρίζουν τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα και την αξία τους για την ανθρωπότητα.

Η Μακεδονική γλώσσα ομιλείται από ένα μεγάλο πληθυσμό στη Β. Ελλάδα σε ολόκληρο το μήκος και πλάτος της. Κάποιοι την αποκαλούν ως  « ντόπια» γλυτώνοντας έτσι από μια επίθεση ή για λόγους άμυνας, αδιαφορίας κάποιες φορές και πολλές φορές από συνήθεια.  Λίγοι είναι αυτοί οι οποίοι διακατέχονται από ακραία εθνικιστική πολιτική ιδεολογία  την αποκαλούν ως  «σλάβικα»,  «βουλγάρικα»  κ.ο.κ  Τόσες πολλές παραονομιασίες για μια γλώσσα, αυτό από μόνο του δείχνει τη σοβαρότητα του ζητήματος ως προς τι είναι γλώσσα και αν ένας τρίτος έχει το δικαίωμα να ονομάζει και να βαφτίζει τη γλώσσα σου με ότι όνομα αυτός θέλει ταπεινώνοντας σε ως προσωπικότητα και άτομο.

Και σε αυτό το σημείο έρχεται η συζήτηση στο τι θεωρούμε δημοκρατία και ίσα δικαιώματα, αν έχουμε ελευθερία σκέψης, συνείδησης, θρησκείας, γνώμης, έκφρασης,  τι είναι  οι διεθνείς συμβάσεις, ο χάρτης για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το κράτος και η κοινωνία μας δοκιμάζεται καθημερινά στο πόσο αντέχει η κουλτούρα μας το διαφορετικό.

Μας κάνει κακό ως ανθρώπους, ως κοινωνία και ως κράτος να μη αντιμετωπίζουμε την πραγματικότητα κατάματα και να την αποδεχόμαστε την αλήθεια. Το να ζεις με μύθους και με ψέματα και να τα διαιωνίζεις δεν οδηγεί πουθενά, τα βρίσκεις πάντα μπροστά σου. Η Μακεδονική γλώσσα δεν θα σβήσει, δεν θα πάψει να υπάρχει πάντα θα υπάρχουν Μακεδόνες που θα μιλούν στα παιδία τους Μακεδόνικα.  Όπως θα υπάρχει και η Βλάχική γλώσσα, τα Αρβανίτικα (Αλβανικά), τα Τουρκικά και με τα νέα δεδομένα πολλές ακόμη γλώσσες θα υπάρχουν στη μικρή μας χώρα.

Το σύνδρομο που κυριαρχεί την ελληνική κοινότητα για ένα έθνος, μια γλώσσα  και μια θρησκεία δείχνει ανασφάλεια και έλλειψη αυτοεκτίμησης και γενικά δείχνει ήττα.  Τα παιδία δεν μαθαίνουν ιστορία, εθνολογία και λαογραφία πάρα μόνο διαστρεβλώσεις των πραγματικών δεδομένων μαθαίνουν μόνο για την γενναιότητα των ελλήνων  και φυσικά όλα είναι υπέρ των ελλήνων και όλοι οι υπόλοιποι λαοί «κατοικούσαν σε σπήλαια όταν οι Έλληνες έχτισαν Παρθενώνες».  Αν ήταν έτσι γιατί ζούμε αυτό που ζούμε σήμερα οικονομική και πολιτιστική κρίση.

Σημαντικός είναι ο ρόλος της Παιδείας κάθε εκπαιδευτικός φέρει βαθιά ευθύνη είναι το άτομο που θα πρέπει να μη διαιωνίζει τις προκαταλήψεις γιατί  επηρεάζουν το μέλλον των μετέπειτα γενιών.

Το μήνυμα είναι απλό σεβασμός στη γλώσσα του άλλου. Καμία γλώσσα δεν είναι περισσότερο ανώτερη από τη γλώσσα κάποιου άλλου. Όλοι είμαστε ίσοι με ίσα δικαιώματα ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Και ένα σχετικό σχόλιο από το ίντερνετ:

,,Να θυμηθούμε τις άλλες μητρικές γλώσσες στην Ελλάδα (εκτός μεταναστών); Ρομανί, Ρωσικά, Ποντιακά, Αρβανίτικα, Αρουμάνικα και Μεγλενορουμάνικα (Βλάχικα), Τουρκικά, Μακεδονικά, Πομάκικα, Τσακώνικα, Εβραϊκά και Σεφαρδίτικα και Γίντις (και ίσως κάτι μου διέφυγε). Πώς ακριβώς τις τιμούμε σήμερα;

Nafsika Papanikolatou Jaklin Hatzopoulou,,

δεν επιτρέπονται τα σχόλια.

Κατηγορίες

Ευχαριστούμε θερμά τους Μακεδόνες οικονομικούς μας μετανάστες σε Αυστραλία, Καναδά και δυτική Ευρώπη, όπως και τους φίλους μας απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας, για την οικονομική στήριξη της έκδοσης της Нова Зора. Благодариме - Μπλαγκοντάριμε


ALPHA BANK

Account 852 00 2101 031390

IBAN: GR47 0140 8520 8520 0210 1031 390

BIC: CRBAGRAA

Μηνιαίες Εκδόσεις

Македонска Ризница
  • ,ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΤΕΥΧΩΝ
    РАЗГЛЕДУВАЊЕ НА ПРЕТХОДНИ БРОЕВИ
  • 2016 (147)
  • 2015 (416)
  • 2014 (404)
  • 2013 (377)
  • 2012 (372)
  • 2011 (323)
  • 2010 (202)