ΨΥΧΗ ΒΑΘΙΑ


Ποστάρισμα στο ίντερνετ, σημείωμα του σκηνοθέτη και σχόλια φίλων

Η ΨΥΧΗ ΒΑΘΙΑ βγήκε στις αίθουσες τον Οκτώβρη του 2009, 60 χρόνια μετά τη λήξη του Εμφυλίου.
Γιατί το 2009 μια τέτοια ταινία;;
Γιατί όταν η ιστορία φεύγει από τα αρχεία με τις διαταγές και τους αριθμούς, και «γράφεται» πάνω σε ζωντανά πρόσωπα και κορμιά μιλάει διαχρονικά, θυμίζει, προβληματίζει. Γιατί η τέχνη αντλεί από την ανθρώπινη περιπέτεια.
ΨΥΧΗ ΒΑΘΙΑ
Ποιος νίκησε τελικά ;;
Στα πεδία των μαχών των Βαλκανικών πολέμων χάθηκαν 12.000 έλληνες στρατιώτες, στη Μικρασιάτικη εκστρατεία 37.000, στην Ιταλογερμανική επίθεση 15.000 και στον Εμφύλιο 70.000, στρατιώτες και αντάρτες. Σε κάθε πόλεμο σκληραίνουν οι άνθρωποι, τα πρόσωπα σκοτεινιάζουν. Στον Εμφύλιο η διάσταση είναι πιο δραματική γιατί καμία εξήγηση δεν πείθει απόλυτα, δεν παρηγορεί. Η εμφύλια αναμέτρηση είναι η πιο τραγική εκδοχή πολέμου. Αφήνει για χρόνια ανοιχτές πληγές.
Ο λαός και ο τόπος πληρώνουν πανάκριβο λογαριασμό. Καμία πλευρά δεν μπορεί να είναι υπερήφανη, δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι όλα ήταν καλά καμωμένα. Από νέος ήθελα να κάνω μια ταινία γι’ αυτό το δύσκολο και οδυνηρό κεφάλαιο της σύγχρονης ιστορίας μας.
Την έκανα στα 68 μου. Για τη συγγραφή του σεναρίου ανέβηκα πολλές φορές σε όλα τα χωριά και τις βουνοκορφές του Γράμμου και του Βιτσίου, όπου διαδραματίζεται η ΨΥΧΗ ΒΑΘΙΑ. Απαιτήθηκε πολύχρονη έρευνα σε επίσημα ντοκουμέντα, επιστημονικές μελέτες, γραπτές και προφορικές μαρτυρίες, που συχνά απέδιδαν απροσδόκητα αποτελέσματα, αφορμές για στοχασμό και αναστοχασμό πάνω στα γεγονότα. Δεν είμαι πολιτικός, ούτε ιστορικός, είμαι καλλιτέχνης και στην ταινία καταθέτω αυτό που μου αναλογεί, αυτό πού μέσα μου, επιμένει να με συγκλονίζει. Τη μοίρα των απλών ανθρώπων, των από κάτω, των λησμονημένων θυμάτων. Κινηματογράφησα μια κόλαση που διαδραματίστηκε στον παράδεισο, την ασύλληπτης ομορφιάς φύση της Δυτικής Μακεδονίας. Εστίασα στα πρόσωπα και τις ιστορίες των ταπεινών, ανταρτών, στρατιωτικών και χωρικών της περιοχής. Ιστορίες μεγάλης σκληράδας και μεγάλης ανθρωπιάς. Ήρωες μου δύο αδέρφια, βοσκόπουλα, 17 και 14 χρονών. Η τύχη τους, τύχη των τότε καιρών.
Πολυβόλα, αμερικάνικες βόμβες Ναπάλμ, παράσημα ηρώων, στρατοδικεία.
ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

Stella Deli: Συμφωνώ, όταν είδα την ταινία πρώτη φορά, δεν μπορούσα να συγκρατήσω τα δάκρυα μου και οι “αριστερές” φίλες μου που δεν έχασαν κανέναν στον ελληνικό εμφύλιο…….απορούσαν και δεν κατάλαβαιναν για ποιό λόγο έκλαιγα ………

More Sokol: Εγώ όταν το είδα εξαγριώθηκα. Τσιμουδιά για τους Μακεδόνες. ο Βούλγαρης. Ένα ολόκληρο έργο 2 ώρες και το μόνο που βρήκε να πει ήταν ένα πουστσένο (μουγκό βεβαίως). Θυμάμαι φώναξα δυνατά στην γυναίκα μου -και ακούστηκε σε όλη την αίθουσα- “Καλά ρε γυναίκα, πως είναι δυνατόν οι Έλληνες αντάρτες του Βούλγαρη να χορεύουν Πουστσένο; Ελληνικούς χορούς δεν ήξεραν άραγε;;; Πάντως υπάρχει συνέντευξη του Βούλγαρη στην οποία απαντά πως εν γνώσει του προτίμησε να μην κάνει νύξη γιατί θα χανόταν το νόημα αυτών που ήθελε να δείξη.. Μπορούσαν βέβαια οι δήθεν αριστεροί σκηνοθέτες να πουν μια κουβέντα για τους Μακεδόνες του ΔΣΕ αλλά που;;;; ΚΡΙΜΑ.

Dino Boy Mican: Πολύ συγκεκαλυμένα υπάρχουν κάποια αμιδρά πράγματα και που παραπέμπουν εμμέσως στο θέμα, αλλά μόνο ένα υποψιασμένος θα κάνει τους συνειρμούς. Τι περίμενες, φιλέ More Sokol να ακούμε διαλόγους στα μακεδόνικα και να βλέπουμε τους ανεξάρτητους σχηματισμούς του ΝΟΦ;  Ένα ωραίο μισταγωγικό ταινιάκι μυθοπλασίας που αποκαθιστά τους αριστερούς αντάρτες στα μάτια μια κοινωνίας.

Stella Deli: Μου άρεσε η απάντηση – σχόλιο του More Sokol σ’ έναν “πατριώτη”…..”Ρε γείτονα εγώ είμαι 50 χρονών και έχω περάσει τα σύνορα 5 φορές για να δω συγγενείς μου. Εσύ πας 5 φορές τι βδομάδα να φας, να πιεις, να ψωνήσεις, να ….., να παίξεις στα καζίνο και όταν γυρνάς στο χωριό θυμάσαι και μένα να μου ρίξεις τη ρετσινιά” Σημ: Έχει και παιδί που σπουδάζει στη Βουλγαρία και πινακίδες βουλγάρικες στην BMW. Κατα τα άλλα είμεθα πατριώτες !! (Ορίστε μια φωτογραφία ενος τέτοιου πατριώτη προχτές στα Γιαννιτσά!! Άφησε εδώ τα χρέη του και η έδρα του είναι στη Βουλγαρία!!! Κατα τα άλλα Ελλάδα όλοι σε αγαπάνε!!! Και αυτός πιο πολύ από όλους). Kαι που βρήκες το δικαίωμα να με αποκαλείς “Σκοπιανό” ή “Βούλγαρο”; Η αναφορά μου στο πρώτο σχόλιο είναι ξεκάθαρη. Στα χωριά μας γεννήθηκαν οι παππούδες μας, οι πατεράδες μας, εμείς τα παιδιά μας, πήγαμε στο ίδιο σχολείο που πήγες και εσύ, στον ίδιο στρατό, στην ίδια εφορία, στο ίδιο ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, Νοσοκομείο και πετάγεσαι σε μια συζήτηση να μας πεις οτι “θα κατασπαράξουμε την χώρα σου”…!!

δεν επιτρέπονται τα σχόλια.

Κατηγορίες

Ευχαριστούμε θερμά τους Μακεδόνες οικονομικούς μας μετανάστες σε Αυστραλία, Καναδά και δυτική Ευρώπη, όπως και τους φίλους μας απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας, για την οικονομική στήριξη της έκδοσης της Нова Зора. Благодариме - Μπλαγκοντάριμε


ALPHA BANK

Account 852 00 2101 031390

IBAN: GR47 0140 8520 8520 0210 1031 390

BIC: CRBAGRAA

Μηνιαίες Εκδόσεις

Македонска Ризница
  • ,ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΤΕΥΧΩΝ
    РАЗГЛЕДУВАЊЕ НА ПРЕТХОДНИ БРОЕВИ
  • 2016 (147)
  • 2015 (416)
  • 2014 (404)
  • 2013 (377)
  • 2012 (372)
  • 2011 (323)
  • 2010 (202)