Руски документи од 1945та година Ρώσικα έγγραφα από το 1945

Πρόσφυγες Μακεδόνες από την Ελλάδα

Καθημερινά τα σύνορα περνούν μεγάλες ομάδες Μακεδόνων που προσπαθούν να γλιτώσουν από την ελληνική τρομοκρατία. Η Δημοκρατία της Μακεδονίας υποδέχεται και φροντίζει όλους όσους πέρασαν τα σύνορα.

Λόγω μιας ανήκουστης τρομοκρατίας από πλευράς ελληνικών στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων εις βάρος του πληθυσμού της βόρειας Ελλάδας (πολίτες αυτού του κράτους), Μακεδόνες – νέοι και γέροι, άντρες και γυναίκες, εγκαταλείπουν τις πατρικές τους εστίες και μαζικά περνούν τα σύνορα για τη γιουγκοσλαβική επικράτεια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει εώς τώρα συγκεντρώσει η επιτροπή μας (ρώσικη) που βρίσκεται επιτόπου, μέχρι σήμερα από το ελληνικό τμήμα της Μακεδονίας έχουν φύγει-εκδιωχθεί περισσότεροι από 20.000 Μακεδόνες. Οι πρόσφυγες καταφτάνουν καθημερινά.  Ενδιαφέρον είναι ότι μαζί με τους Μακεδόνες, λόγω της τρομοκρατίας, στη Γιουγκοσλαβία καταφεύγουν και πολλοί Έλληνες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο πρόεδρος της Λαϊκής επιτροπής της περιοχής Μπίτολα, Κ΄ρστο Σίμοβσκι, μόνο στην περιοχή αυτήν εώς τις 17 Ιουλίου καταφύγιο βρήκαν περίπου τρεις χιλιάδες άνθρωποι. Λες και είναι κανόνας, όλοι οι πρόσφυγες που περνούν τα σύνορα, καταφτάνουν ημίγυμνοι, ξυπόλητοι και εξουθενομένοι από το δύσκολο δρόμο. Ο λαός και οι αρχές της γιουγκοσλαβικής λαϊκής εξουσίας επιδεικνύουν καλή υποδοχή στους πρόσφυγες, Μακεδόνες και Έλληνες. Στη Μπίτολα για παράδειγμα έχει ανοίξει αίθουσα εστίασης και εξοπλίστηκαν ειδικοί χώροι. Οι ικανοί για εργασία κατανέμονται σε χωριά και πόλεις για δουλειά. Οι ανίκανοι για εργασία, κυρίως ηλικιωμένοι, έχουν εγκατασταθεί σε ειδικά σπίτια υποδοχής, όπου τους εξασφαλίζεται τροφή και ρουχισμός.
Ως εκπρόσωποι της ΕΣΣΔ μιλήσαμε με αρκετούς πρόσφυγες από διάφορα μέρη. Π.χ. στο χωριό Ντούπενι της Πρέσπας, περιοχή της Μπίτολα, στις 16 Ιουλίου 1945: χωρικός – Μακεδόνας, 65 ετών Γκλίγκορ Μπόγκοϊα Μπάλια, έφυγε από το χωριό Ράμπι (ελληνικά Λαιμός) περιοχή της Πρέσπας, Ελλάδα. Κυνηγήθηκε επειδή βοηθούσε τους παρτιζάνους. Η οικογένειά του, γυναίκα, γιος, νύφη και τα παιδάκια τους αγνοούνται. Όλοι όσοι βοηθούν ή απλά συμπαθούν τον αγώνα των παρτιζάνων, ζουν μια απερίγραπτη τραγωδία, μια τρομοκρατία χωρίς τέλος.

Από το χωριό Ράμπι (αποτελείται από 120 μακεδόνικα σπίτια και 40 ελληνικά), μόνο στο χωριό Ντούπενι κατέφυγαν 20 άτομα.

-Χωρικός – Μακεδόνας, 80 ετών Νίκολα Στεφάνοβ Καζάκοβσκι, από το χωριό Ράμπι, εκδιώχθηκε το μήνα Μάη με τον 35χρονο γιό του. Τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας παρέμειναν στην Ελλάδα. Λόγος του εκδιωγμού τους: βοηθούσαν τους παρτιζάνους, έκρυβαν και γιάτρευαν τους τραυματίες. Από το χωριό του έχουν συλληφθεί 13 άτομα και έχουν φυλακιστεί στο Λέριν (Φλώρινα).

Στη Μπίτολα, 17 Ιουλίου 1945:
-Χωρικός – Μακεδόνας, 84ετών Άναστας Πάντσσεβ από το χωριό Βίσσενι, Κόστουρσκο (Βυσσινιά Καστοριάς). Κατέφυγε στη Μπίτολα την ημέρα αυτή μετά από άγριο ξυλοδαρμό από πλευράς των ελληνικών αρχών επειδή κατηγορήθηκε ότι έκανε προπαγάνδα. Στο κεφάλι του και στο πρόσωπό του είναι εμφανή τα σημάδια του ξυλοδαρμού. Καταφέρνωντας να ξεφύγει, παρόλα τα χρόνια του, κατέφυγε στα βουνά και από εκεί, πεζός βρέθηκε στη Γιουγκοσλαβία. Μέσα σε λίγες μόνο μέρες περπάτησε περισσότερα από 80 χιλιόμετρα μέσα στα βουνά.
-Ιωάννης Θεοδωρίδης, Έλληνας, 28 ετών, από το χωριό Λιβερά Κοζάνης. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, ήταν γραμματέας της τοπικής επιτροπής αντίστασης της περιοχής Κοζάνης. Κυνηγήθηκε ως κομμουνιστής από τις ελληνικές αρχές και κατέφυγε στη Γιουγκοσλαβία.
Μερικές φορές στη Δημοκρατία της Μακεδονίας καταφτάνουν Μακεδόνες – πρόσφυγες από τη Θράκη, με τρένο μέσω Βουλγαρίας. Μια τέτοια ομάδα περίπου 200 ατόμων συναντήσαμε στο χωριό Γκράτσκο, 20 χιλιόμετρα από την πόλη Βέλες. Οι πρόσφυγες μας είπαν ότι είναι Μακεδόνες από τα χωριά Γκόρεντσε και Πρόσοτσσεν, Ντράμσκα οκόλια (περιοχή Δράμας), απ΄όπου κατέφυγαν σε βουλγαρική επικράτεια στα μέσα του μήνα Απρίλη αυτής της χρονιάς. Σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, στη Βουλγαρία, στις πόλεις Πλόβντιβ, Πάζαρτζζικ και Νέβροκοπ, βρίσκονται 10.000 Μακεδόνες πρόσφυγες από την Ελλάδα. Όλοι εκείνοι οι άνθρωποι θα μεταφερθούν στη Γιουγκοσλαβία. Υπάρχει εκεί γιουγκοσλαβική επιτροπή που ασχολείται με το ζήτημα αυτό.

Οι πρόσφυγες αυτοί δήλωσαν ότι οι μοναρχικοί εκδιώχνουν όλους τους Μακεδόνες από την Ελλάδα. Οι ελληνικές αρχές ληστεύουν το μακεδόνικο πληθυσμό. Σοδειές, ζωντανά, χρήματα. Όλα. Φεύγοντας από τη Θράκη, οι εκδιωγμένοι άφησαν εκεί όλη τους την περιουσία με όλο το νοικοκυριό. Μεταξύ αυτών υπάρχουν και ηλικιωμένοι, γυναίκες και παιδιά, στις περισσότερες περιπτώσεις ολόκληρες οικογένειες.  Π.χ. ο χωρικός Κ΄ρστο Ντιμίτροβ Μπόντσσεβ, ετών 36, από το χωριό Πρόσοτσσεν, Ντράμσκο (Προσοτσάνη Δράμας), κατέφυγε στη Γιουγκοσλαβία με τα τρία του παιδιά, ηλικίας έξι, δέκα και δώδεκα ετών. Ο χωρικός Ίβαν Ανγκέλοβ Πασκάλεβ, ετών 36, από το χωριό Γκόρεντσε, Ντράμσκο (Καλή Βρύση Δράμας), κατέφυγε με τη γυναίκα του και τα τρία παιδιά του, έξι, δεκατρία και δεκαεφτά ετών.
Ο χωρικός Κότσσο Ραμσούλεβ, ετών 46 από το Πρόσοτσσεν, εκδιώχθηκε με όλη του την οικογένεια, αλλά τα υπόλοιπα μέλη της αγνοούνται.

Οι πρόσφυγες από το κομμάτι της Μακεδονίας που έχει προσαρτίσει η Ελλάδα, συναντούν στη Γιουγκοσλαβία πολύ καλή υποδοχή. Στις 2 Αυγούστου στη Μακεδονία γιορτάζεται η εθνική γιορτή Ίλιντεν (Ημέρα επανάστασης ενάντια στους Τούρκους). Εκείνη την ημέρα σε όλη τη Δημοκρατία της Μακεδονίας θα διοργανωθούν δωρεές για τους πρόσφυγες – τα αδέρφια από τη Μακεδονία του Αιγαίου. Η μακεδόνικη κυβέρνηση οργάνωσε ειδική λαχειοφόρο αγορά, της οποίας τα έσοδα θα πάνε στο ταμείο βοήθειας των προσφύγων…

Υπογράφοντες:
Δεύτερος Γραμματέας της Πρεσβείας της ΕΣΣΔ στη Γιουγκοσλαβία, Γκριγκόροβ και  Ατασέ της Πρεσβείας της ΕΣΣΔ στη Γιουγκοσλαβία, Αγκέεβ – 28 Ιουλίου 1945.

(απλά σκεφτείτε ότι οι αριθμοί αυτοί προσφύγων Μακεδόνων είναι μόλις το 1945 και όχι την περίοδο  1946-1949 με τον Εμφύλιο πόλεμο, όταν οι εκδιωγμοί είχαν φτάσει στο ζενίθ τους…)

δεν επιτρέπονται τα σχόλια.

Κατηγορίες

Ευχαριστούμε θερμά τους Μακεδόνες οικονομικούς μας μετανάστες σε Αυστραλία, Καναδά και δυτική Ευρώπη, όπως και τους φίλους μας απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας, για την οικονομική στήριξη της έκδοσης της Нова Зора. Благодариме - Μπλαγκοντάριμε


ALPHA BANK

Account 852 00 2101 031390

IBAN: GR47 0140 8520 8520 0210 1031 390

BIC: CRBAGRAA

Μηνιαίες Εκδόσεις

Македонска Ризница
  • ,ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΤΕΥΧΩΝ
    РАЗГЛЕДУВАЊЕ НА ПРЕТХОДНИ БРОЕВИ
  • 2016 (147)
  • 2015 (416)
  • 2014 (404)
  • 2013 (377)
  • 2012 (372)
  • 2011 (323)
  • 2010 (202)