ТАЈНАТА ОД МЕКСИКО: ПОТРЕСНАТА ПРИКАЗНА ЗА ЗАБОРАВЕНИОТ НАТПРЕВАРУВАЧ ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ: Η ΣΥΝΤΑΡΑΚΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΞΕΧΑΣΜΕΝΟ ΑΓΩΝΙΣΤΗ

Από τη φωτογραφία των Ολυμπιακών Αγώνων στο Μεξικό, ξεχάστηκε ο λευκός του οποίου η ζωή, μετά εκείνη την στιγμή, δεν ήταν ποτέ η ίδια.

Στην Αμερική το 1968 ήταν ένα έτος σκοτεινό για τον αφροαμερικανικό πληθυσμό. Δολοφονήθηκαν οι Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και Μπόμπι Κένεντι, ενώ η αφροαμερικανική κοινότητα δεν είχε βρεθεί σε χειρότερη κατάσταση στην σύγχρονη ιστορία.

Την ίδια χρονιά έλαβαν χώρα οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Μέξικο Σίτι. Στον τελικό των 200μ. τις πρώτες τρεις θέσεις κατέλαβαν δύο Αμερικάνοι και ένας Αυστραλός. Ο Τόμι Σμιθ πήρε το χρυσό μετάλιο, ο συμπατριώτης του Τζον Κάρλος το χάλκινο και ο Πίτερ Νόρμαν το αργυρό.

Ο Σμιθ και ο Κάρλος ανέβηκαν στο πιεντεστάλ ξυπόλυτοι και όταν έλαβαν τα μετάλια, σήκωσαν σφιγμένες τις γροθιές τους στις οποίες φορούσαν μαύρα γάντια. Ήταν ένα ισχυρό μήνυμα για την υποστήριξη των ανθρωπίνων κικαιωμάτων που εκείνη την εποχή στην Αμερική καταπατούνταν.

Η κίνησή τους ήταν πραγματικά θαρραλαία, επειδή μετά την επιστροφή τους στην Αμερική, τους περίμεναν ποινές και διασυρμοί. Είχαν υψώσει ανάστημα σε μεγάλη διοργάνωση και αυτό δε μπορούσε να περάσει χωρίς συνέπειες. Από τη φωτογραφία όμως έχει ξεχαστεί ο λευκός, ο οποίος με μια πρώτη ματιά φαίνεται να μη δείχνει ενδιαφέρον για ότι γίνεται πίσω από την πλάτη του.

Εκείνη όμως ήταν η στιγμή που ξεκίνησαν τα προβλήματα για το Νόρμαν, προβλήματα που τον ακολουθούσαν εώς το τέλος της ζωής του.

Εκείνη την εποχή στην Αυστραλία κυριαρχούσαν αυστηροί νόμοι για το απαρχάιντ, παρόμοιοι με εκείνους της Νότιας Αφρικής. Εκεί γινόντουσαν διαμαρτυρίες και πορείες λόγω της απαγόρευσης ερχομού μεταναστών που δεν ήταν λευκοί, όπως και διακρίσεις εις βάρος του γηγενούς πληθυσμού Αμποριτζίνι.

Ο Νόρμαν εξέπληξε πολλούς και στον τελικό όλοι τον θεωρούσαν αουτσάιντερ που όλως τυχαίως είχε κάνει ένα καλό χρόνο στον ημιτελικό. Ο Νόρμαν όμως έκανε πραγματικό θαύμα και στα τελευταία 100 μέτρα προσπέρασε τον Κάρλος και έκανε χρόνο 20,06 που ακόμη και σήμερα αποτελεί εθνικό ρεκόρ της Αυστραλίας.

Πριν να πάει στο χώρο απονομής και να λάβει το μετάλιο, μίλησε με τους Αμερικανούς σπρίντερ.

-Πιστεύεις στα ανθρώπινα δικαιώματα; – τον ρώτησαν. –Πιστεύω. –Πιστεύεις στο Θεό; – Ναι, είμαι καλός πιστός.

-Τότε αυτό που σχεδιάζουμε να κάνουμε είναι μεγαλύτερο από οποιαδήποτε αθλητική νίκη – του είπαν ο Τόμι και ο Τζον.

-Είμαι μαζί σας – τους απάντησε ο Αυστραλός και τους έκανε να απορήσουν με την υποστήριξή του.

-Νόμιζα θα δω φόβο στα μάτια του, αλλά είδα αγάπη – δήλωσε ο Κάρλος.

Οι Αμερικάνοι είχαν αποφασίσει να βάλουν στις φόρμες τους σήματα-καρφίτσες που έγραφαν ,,Ολυμπιακό Πρόγραμμα για Ανθρώπινα Δικαιώματα,, με τα οποία επιδείκνυαν ότι ανήκουν στο κίνημα για ισότητα στον αθλητισμό.

Ήθελαν να εμφανιστούν ξυπόλυτοι επειδή αυτό ήταν το σύμβολο της φτώχειας του μαύρου πληθυσμού και έπειτα θυμήθηκαν και τα μαύρα γάντια, ακόμη ένα σύμβολο του αγώνα για ισότητα.

Είχαν όμως μόνο ένα ζευγάρι μαύρα γάντια και ο Νόρμαν τους πρότεινε ο καθένας να φορέσει από ένα γάντι και μετά ζήτησε από αυτούς και σήμα-καρφίτσα για να το βάλει στη φόρμα του και μ΄αυτό να τους υποστηρίξει.

Ο Νόρμαν δε μπορούσε να δει την στιγμή που ο Κάρλος και ο Σμιθ σήκωσαν τα χέρια τους, αλλά ήξερε το τι συνέβαινε.

,,Ήξερα τι θα ακολουθήσει από την στιγμή που μίλησα μαζί τους. Όταν άκουσα να σταματάει η φωνή που έλεγε τον εθνικό ύμνο των ΗΠΑ και στο στάδιο να επέρχεται σιωπή, ήξερα ότι το σχέδιο είχε εφαρμοστεί,,.

Ο Σμιθ και ο Κάρλος την ίδια στιγμή εκδιώχθηκαν από την αμερικανική ολυμπιακή ομάδα και απομακρύνθηκαν από το ολυμπιακό χωριό. μετά την επιστροφή τους στις ΗΠΑ έλαβαν πολλές απειλές θανάτου και αντιμετώπισαν σοβαρές συνέπειες.

Έλαβαν όμως και την υποστήριξη αυτών που σκέφτονταν όπως αυτοί και όταν πέρασε εκείνη η ταραγμένη περίοδος, έγιναν ήρωες και τοποθετήθηκε μάλιστα και άγαλμά τους στο Πανεπιστήμιο του Σαν Χοσέ.

Το άγαλμα όμως που παρουσιάζει την στιγμή των Ολυμπιακών Αγώνων δεν περιλαμβάνει το Νόρμαν. Ξεχάστηκε, όπως ξεχάστηκε και από τη χώρα του, την Αυστραλία.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, δεν κάλεσαν το Νόρμαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου, αν και κατείχε το εθνικό ρεκόρ και είχε καταρρίψει το χρόνο συμμετοχής στα 200μ. 13 φορές και στα 100μ. πέντε φορές.

Απογοητεύτηκε πολύ και σταμάτησε επαγγελματικά να ασχολείται με τον αθλητισμό, αφιερώνοντας το χρόνο του στον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Ακόμη και εκεί όμως τον περίμενε απογοήτευση. Η οικογένειά του παραιτήθηκε απ΄αυτόν, όπως και οι συνάδελφοί του της ολυμπιακής ομάδας.

,,Όσο εμείς λαμβάναμε όλο και μεγαλύτερη υποστήριξη, ο Πίτερ ήταν μόνος ενάντια σε ολόκληρο το κράτος, υπέφερε,, θυμήθηκε ο Κάρλος.

Η Ολυμπιακή Επιτροπή της Αυστραλίας προσέφερε δουλειά στο Νόρμαν, αλλά υπό τον όρο να καταδικάσει την κίνηση των Αμερικανών συναδέλφων του. Δεν συμφώνησε με αυτό και επί πολλές δεκαετίες πλήρωνε γι΄αυτό. Δε μπορούσε να βρει εργασία, με το ζόρι επιβίωνε. Είχε απορριφθεί από το ίδιο του το κράτος.

Αν και κατείχε το ρεκόρ της χώρας, δεν καλέσθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίντνευ, 200 χρόνια Ολυμπιακών Αγώνων. Προσκλήθηκε από τον Αμερικανό σπρίντερ Μάικλ Τζόνσον, ο οποίος δύο μέρες πριν την έναρξη των αγώνων, γιόρτασε τα γενέθλιά του.

Έξι χρόνια αργότερα, το 2006, ο Νόρμαν πέθανε από καρδιακή προσβολή. Δεν πρόλαβε τη δημόσια συγνώμη από το αυστραλιανό κράτος και την Ολυμπιακή Επιτροπή. Αυτό συνέβη το 2012 στο αυστραλιανό κοινοβούλιο.

Στην κηδεία του, το φέρετρο το κουβάλησαν οι Τόμι Σμιθ και Τζον Κάρλος.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια.

Κατηγορίες

Ευχαριστούμε θερμά τους Μακεδόνες οικονομικούς μας μετανάστες σε Αυστραλία, Καναδά και δυτική Ευρώπη, όπως και τους φίλους μας απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας, για την οικονομική στήριξη της έκδοσης της Нова Зора. Благодариме - Μπλαγκοντάριμε


ALPHA BANK

Account 852 00 2101 031390

IBAN: GR47 0140 8520 8520 0210 1031 390

BIC: CRBAGRAA

Μηνιαίες Εκδόσεις

Македонска Ризница
  • ,ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΤΕΥΧΩΝ
    РАЗГЛЕДУВАЊЕ НА ПРЕТХОДНИ БРОЕВИ
  • 2016 (147)
  • 2015 (416)
  • 2014 (404)
  • 2013 (377)
  • 2012 (372)
  • 2011 (323)
  • 2010 (202)