Κατηγορία | ΠΡΟΣΩΠΑ | Личности

ЃОРЃИ (ЏОЏО) УРДОВ – ΓΚΙΟΡΓΚΙ (ΤΖΖΟΤΖΖΟ) ΟΥΡΝΤΟΒ (1914-1947)

Ο Ѓорѓи Урдов (Γκιόργκι Ούρντοβ) γεννήθηκε στην πόλη Воден (Βόντεν / Έδεσσα) το έτος 1914, παιδί φτωχής μακεδόνικης οικογένειας. Ο

Ο Γκιόργκι Τζζότζζο Ούρντοβ δεξιά, με τους συντρόφους του, Ίλια Ντίμοβσκι-Γκότσσε στη μέση και Μίντσσο Φότεβ αριστερά

Ο Γκιόργκι Τζζότζζο Ούρντοβ δεξιά, με τους συντρόφους του, Ίλια Ντίμοβσκι-Γκότσσε στη μέση και Μίντσσο Φότεβ αριστερά

πατέρας του, Λάζο Ούρντοβ,  είχε μεγάλο κύρος ανάμεσα στους κατοίκους της πόλης, επειδή ήταν τίμιος και παραδειγματικός άνθρωπος. Δεν είχε όμως τις δυνατότητες να στείλει στο σχολείο (εκτός βασικής εκπαίδευσης) ούτε τον Γκιόργκι, ως μεγαλύτερο γιο, ούτε και τα υπόλοιπα παιδιά του, αλλά προσπάθησε και κατάφερε να τα γαλουχήσει ως τίμιους και καλούς Μακεδόνες. Ο Γκιόργκι είχε εξελιχθεί σε τίμιο εργάτη και σύντομα έγινε υψηλό μέλος της ηγεσίας των παρτιζάνων και γνήσιος Μακεδόνας επαναστάτης και όταν έφτασε η στιγμή να δώσει τη ζωή του για την πατρίδα του, αυτό το έπραξε με το χαμόγελο στα χείλη, αυτοκτονώντας για να μη δώσει την ευκαιρία στον εχθρό να τον πιάσει ζωντανό.

Ο Γκιόργκι για πρώτη φορά έγινε επαναστάτης το 1935, ως εργάτης σε βιομηχανία ενδυμάτων, όταν ένιωσε την σκληρή εκμετάλευση από πλευράς εργοδοτών. Τότε έγινε μέλος της ΟΚΝΕ και ενεργά εντάχθηκε στο συνδικαλιστικό κίνημα του Βόντεν/Έδεσσας, το οποίο είχε μεγάλη παράδοση λόγω των πολλών εργοστασίων ενδυμάτων κ.α.

Ως στρατιώτης του ελληνικού στρατού, το 1940 θαρραλαία πολέμησε στον ελληνο-ιταλικό πόλεμο και μετά την ήττα της Ελλάδας και την επιστροφή του στο Βόντεν την άνοιξη του 1941, άμεσα δραστηριοποιήθηκε ως οργανωτικό μέλος του ΚΚΕ. Την ίδια χρονιά έγινε γραμματέας της κομματικής οργάνωσης της πόλης Βόντεν.

Ο Τζζότζζο ποτέ δεν ξέχασε ότι είναι Μακεδόνας και στην ενεργή του δραστηριότητα ανάμεσα στην κομματική ηγεσία της πόλης, της οποίας τα μέλη ήταν επί το πλείστον Μακεδόνες, πάντοτε υπενθύμιζε το μακεδόνικο εθνικό ζήτημα, τονίζοντας ότι οι Μακεδόνες δεν πρέπει να ξεχνούν ότι παράλληλα με τον αγώνα ενάντια στις κατοχικές δυνάμεις, πρέπει να αγωνίζονται και για τα εθνικά τους δίκαια. Έχοντας τα ιδεώδη αυτά, υποστήριξε και βοήθησε την πρωτοβουλία σύστασης, το 1942, της Μακεδόνικης Απελευθερωτικής Οργάνωσης МАИ (ΜΑΪ).

Το 1943. Ο Γκιόργκι έγινε οργανωτικός γραμματέας της Περιφερειακής Επιτροπής του ΚΚΕ για την περιοχή του Βόντεν, ενώ το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς, στο συνέδριο του ΚΚΕ για τη Μακεδονίας, εκλέχτηκε ως μέλος του φόρουμ της επιτροπής του ΚΚΕ για τη Μακεδονία. Ο Τζζότζζο, όπως και το επιτελείο του Μακεδόνικου συντάγματος του Βόντεν, δεν έκαναν πίσω ούτε στιγμή και άμεσα ήρθαν σε σύγκρουση με το ΚΚΕ όταν αυτό ζήτησε τη διάλυση του συντάγματος και αντί τη διάλυση αυτού, πέρασαν όλοι μαζί τα σύνορα και εκεί, στη Μακεδονία του Βαρδάρη, μαζί με το Μακεδόνικο Σύνταγμα Κόστουρ και Λέριν, σύστασαν την Πρώτη Αιγαιακή Ταξιαρχία Κρούσης στη Μπίτολα.

Με την σύσταση της Πολιτικής Επιτροπής του Γενικού Συμβουλίου του ΝΟΦ για τη Μακεδονία του Αιγαίου το 1945, ο Τζζότζζο έγινε μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου του ΝΟΦ. Με την ένωση των μακεδόνικων παρτιζάνικων σωμάτων με τα ελληνικά παρτιζάνικα σώματα το Νοέμβριο του 1946, ο Τζζότζζο εκλέχτηκε ως μέλος του Επιτελείου του Δημοκρατικού Στρατού για τη νοτιοδυτική και κεντρική Μακεδονία, όπου και παρέμεινε να διευθύνει τις επιχειρήσεις εώς τον Ιούνιο του 1947, όταν μετά μια σκληρή μάχη με τις κυβερνητικές δυνάμεις, περικυκλώθηκε και για να μην πέσει ζωντανός στα εχθρικά χέρια, αυτοκτόνησε..

δεν επιτρέπονται τα σχόλια.

Κατηγορίες

Ευχαριστούμε θερμά τους Μακεδόνες οικονομικούς μας μετανάστες σε Αυστραλία, Καναδά και δυτική Ευρώπη, όπως και τους φίλους μας απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας, για την οικονομική στήριξη της έκδοσης της Нова Зора. Благодариме - Μπλαγκοντάριμε


ALPHA BANK

Account 852 00 2101 031390

IBAN: GR47 0140 8520 8520 0210 1031 390

BIC: CRBAGRAA

Μηνιαίες Εκδόσεις

Македонска Ризница
  • ,ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΤΕΥΧΩΝ
    РАЗГЛЕДУВАЊЕ НА ПРЕТХОДНИ БРОЕВИ
  • 2016 (147)
  • 2015 (416)
  • 2014 (404)
  • 2013 (377)
  • 2012 (372)
  • 2011 (323)
  • 2010 (202)