Κατηγορία | ΠΡΟΣΩΠΑ | Личности

АТАНАС КОРОВЕШОВСКИ – ΑΤΑΝΑΣ ΚΟΡΟΒΕΣΣΟΒΣΚΙ (1918-1945)

Ο Атанас Коровешовски (Άτανας Κοροβέσσοβσκι) γεννήθηκε το έτος 1918 στο χωριό  Смрдеш, Костурско (Σμ΄ρντεςς, Κόστουρσκο – Κρυσταλοπηγή Καστορίας, σήμερα Φλώρινας). Τα παιδικά του, όπως και τα εφηβικά του χρόνια, τα πέρασε στο χωριό του, όπου τελείωσε και τη βασική εκπαίδευση. Από μικρό παιδί ακόμη, άρχισε να εργάζεται στα χωράφια της οικογένειάς τους, γευόμενος έτσι όλα τα βάσανα της τότε ζωής του χωριού, αλλά και την σκληρή, απάνθρωπη συμπεριφορά και τις ταπεινώσεις των ελληνικών αρχών προς το μακεδόνικο πληθυσμό.

Κατά τη διάρκεια της φασιστικής κατοχής, ο Άτανας, γαλουχημένος στο πνεύμα των ιδανικών των προγόνων του, επαναστατών του Ίλιντεν, ενεργά εντάχθηκε στο λαϊκο-απελευθερωτικό κίνημα των Μακεδόνων στην Ελλάδα.

Όταν το καλοκαίρι του 1943 στην περιοχή Корештата (Κορέσστατα – Κορέστια) δημιουργήθηκε το πρώτο παρτιζάνικο σώμα, ο Άτανας εντάχθηκε αμέσως εθελοντικά και ηγήθηκε ενός λόχου. Πολλές ήταν οι επιτυχημένες δράσεις του σώματος αυτού ενάντια στις κατοχικές δυνάμεις που κινούνταν στο δρόμο Корча-Лерин (Κόρτσσα – Λέριν / Κορυτσά – Φλώρινα), όπως και ενάντια στους εγχώριους προδότες και ένοπλες συμμορίες.

Το παρτιζάνικο σώμα, το οποίο ονομαζόταν με το όνομα του θρυλικού ηγετικού στελέχους και επαναστάτη Лазо Трповски (Λάζο Τ΄ρποβσκι), και στο οποίο υπηρετούσε ο Κοροβέσσοβσκι, έπαιξε μεγάλο ρόλο στην αποκάλυψη των ύπουλων σκοπών της βουλγαρικής προπαγάνδας, τη διάλυση των κόντρα ομάδων που είχαν συστάσει οι Βούλγαροι πράκτορες, όπως και στην εξύψωση της εθνικής συνείδησης στους Μακεδόνες.

Τον Απρίλιο του 1944, ως αποτέλεσμα της άδικης και ,,υποβρύχιας,, πολιτικής του ΚΚΕ σχετικά με το μακεδόνικο ζήτημα και την απόφαση απεσύστασης του ΣΝΟΦ στην περιοχή του Κόστουρ / Καστοριάς, επήλθε διαχωρισμός. Ο Άτανας με το λόχο του ακολούθησε ένα τμήμα της ηγεσίας του ΣΝΟΦ και άλλων Μακεδόνων, απεσπάστηκε από τον ΕΛΑΣ και πέρασε σε εδάφη της Μακεδονίας του Βαρδάρη, στο όρος Καράορμαν. Εκεί, απ΄όλους τους παρτιζάνους που είχαν καταφτάσει από την Ελλάδα, συστάθηκε ένα σύνταγμα, το οποίο εντάχθηκε στις δυνάμεις της Πρώτης Μακεδονικής-Κοσοβάρικης Ταξιαρχίας και ως διοικητής του συντάγματος εκείνου είχε οριστεί ο Άτανας Κοροβέσσοβσκι. Μετά την συμφωνία που επήλθε μεταξύ ΚΚΕ και ΚΚ Μακεδονίας, το σύνταγμα επέστεψε στην  ελληνική επικράτεια τον Ιούλιο του 1944.

Η ηγεσία του ΚΚΕ όχι μόνο δεν σκέφτηκε λογικά και δε διόρθωσε τις λανθασμένες θέσεις τις προς τους Μακεδόνες, αλλά συνέχισε με την παλιά του τακτική, με την προσπάθεια κατάπνιξης του μακεδόνικου λαϊκο-απελευθερωτικού κινήματος. Η ηγεσία του συντάγματος και οι συνειδητοποιημένοι Μακεδόνες ακτιβιστές, αισθανόμενοι τους σκοπούς του ΕΛΑΣ να αφοπλίσει το σύνταγμα και με σκοπό να αποφύγουν αιματοχυσίες, τον Οκτώβριο του 1944 αποσχίστηκε από τον ΕΛΑΣ και πέρασε στη Μακεδονία του Βαρδάρη, όπου το ΝΟΦ και το ΠΟ συνέχισαν τον αγώνα για την απελευθέρωση της χώρας.

Στις 12 Φεβρουαρίου 1945 υπογράφηκε η Συμφωνία της Βάρκιζας, η οποία στην ουσία σήμαινε και τη διάλυση του ΕΛΑΣ και ανάληψη της εξουσίας από τη δεξιά. Στις 23 Απριλίου 1945, συστάθηκε η μακεδόνικη οργάνωση НОФ (ΝΟΦ). Ο Άτανας Κοροβέσσοβσκι ήταν ένας από τους ιδρυτές αυτής και εκλέχτηκε ως μέλος της Γραμματείας της Κύριας Ηγεσίας του ΝΟΦ. Με την ιδιότητα αυτή είχε σταλεί στην περιοχή του Пазар (Πάζαρ – Γιαννιτσά). Παρόλες τις πολύ σκληρές συνθήκες και τα άγνωστα εδάφη, ο Άτανας κατάφερε άριστα αποτελέσματα στην ένταξη των Μακεδόνων εκείνης της περιοχής στο ΝΟΦ και στην οργάνωση των αγώνων των Μακεδόνων ενάντια στην τρομοκρατία των ελληνικών αρχών.

Εκτελώντας αυτό του το καθήκον, στις 2 Σεπτεμβρίου 1945, κάνοντας οργανωτικές εργασίες στο χωριό Корнишор – Ениџевардарско (Κόρνισσορ – Ενιτζζεβάρνταρσκο / Κρώμνη Γιαννιτσών), περικυκλώθηκε από αστυνομική ομάδα και στην προσπάθεια να σπάσει τον κλοιό, έπεσε νεκρός από εχθρικούς πυροβολισμούς…

δεν επιτρέπονται τα σχόλια.

Κατηγορίες

Ευχαριστούμε θερμά τους Μακεδόνες οικονομικούς μας μετανάστες σε Αυστραλία, Καναδά και δυτική Ευρώπη, όπως και τους φίλους μας απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας, για την οικονομική στήριξη της έκδοσης της Нова Зора. Благодариме - Μπλαγκοντάριμε


ALPHA BANK

Account 852 00 2101 031390

IBAN: GR47 0140 8520 8520 0210 1031 390

BIC: CRBAGRAA

Μηνιαίες Εκδόσεις

Македонска Ризница
  • ,ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΤΕΥΧΩΝ
    РАЗГЛЕДУВАЊЕ НА ПРЕТХОДНИ БРОЕВИ
  • 2016 (147)
  • 2015 (416)
  • 2014 (404)
  • 2013 (377)
  • 2012 (372)
  • 2011 (323)
  • 2010 (202)