Η ασυλία των μακεδονομάχων

του Γιάννη Κωνσταντίνου / http://dimartblog.com

Τα γεγονότα είναι λίγο πολύ γνωστά πλέον.

Στο Παπάφειο `Ιδρυμα, το ιστορικότερο ορφανοτροφείο της Θεσσαλονίκης, καταγγέλλεται ότι βιάστηκε κατ` επανάληψη ένα αγόρι 7 χρονών από άλλο αγόρι 13 χρονών. Η διοίκηση του ιδρύματος, της οποίας ex officio προϊσταται ο εκάστοτε μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, δεν αντέδρασε όταν έμαθε την πρώτη φορά του περιστατικού με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν κι άλλες τους επόμενους τρεις μήνες. Το συμβάν έγινε το 2012 και σχετική προκαταρκτική εξέταση πρέπει να άρχισε αμέσως. Το παράδοξο είναι ότι η δίωξη για παράβαση καθήκοντος και υπόθαλψη εγκληματία κατά των μελών της διοίκησης του ιδρύματος ασκήθηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες με διάταξη της Εισαγγελέως Εφετών. Ο ίδιος ο μητροπολίτης Άνθιμος φέρεται να ομολογεί ότι γνώριζε το περιστατικό και ότι εκτίμησε ως καλύτερο να μην καταγγελθεί στις αρχές.

Για λόγους καταγραφής, άλλως για να σώσω τη μακεδονοδικηγορική ψυχή μου από τις τύψεις της σιωπής, εξομολογούμαι:

 1. Η Θεσσαλονίκη μας προσφέρει μια ιδιότυπη ασυλία στους μακεδονομάχους. Κάθε φορά που καταγγέλλονται παράνομες συμπεριφορές της γνωστής αγίας τριάδας (Παπαγεωργόπουλος, Ψωμιάδης, Άνθιμος), η αυτόματη αντίδραση είναι «ναι, αλλά αυτοί μάχονται για την ελληνικότητα της Μακεδονίας μας» ή, ακόμη χειρότερα, «τα λες για να υπονομεύσεις την εθνική υπόθεση».
 2. Η δικαιοσύνη συντηρεί την ασυλία. Αλλιώς δεν εξηγείται γιατί ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών, που χειρίστηκε την υπόθεση, πρότεινε τη θέση της στο αρχείο. Ούτε εξηγείται γιατί ο ίδιος εισαγγελικός λειτουργός δεν θα λογοδοτήσει ποτέ για την «κρίση» του και για το χρόνο που σπατάλησε.
 3. Το πολιτικό σύστημα καλλιεργεί την ασυλία. Το κυριακάτικο κήρυγμα του Άνθιμου επί χρόνια μεταδιδόταν σχεδόν σε εθνικό δίκτυο για λόγους «εθνικούς» και παντελώς άσχετους με την όποια χριστιανική κατήχηση.
 4. Το νομικό μας σύστημα αδυνατεί να άρει την ασυλία ακόμη κι όταν υποχρεούται να δράσει προληπτικά προς προστασία στοιχειωδών εννόμων αγαθών, όπως η υγεία και η γενετήσια ελευθερία παιδιών-τροφίμων οικοτροφείων. Ο υπόδικος Άνθιμος θα διοικεί το ίδρυμα όσο η Ιερά Σύνοδος δεν τον καθαιρεί. Ας είναι καλά η διαθήκη του Παπάφη και το τεκμήριο αθωότητας.

Αυτά.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια.

Κατηγορίες

Ευχαριστούμε θερμά τους Μακεδόνες οικονομικούς μας μετανάστες σε Αυστραλία, Καναδά και δυτική Ευρώπη, όπως και τους φίλους μας απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας, για την οικονομική στήριξη της έκδοσης της Нова Зора. Благодариме - Μπλαγκοντάριμε


ALPHA BANK

Account 852 00 2101 031390

IBAN: GR47 0140 8520 8520 0210 1031 390

BIC: CRBAGRAA

Μηνιαίες Εκδόσεις

Македонска Ризница
 • ,ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΤΕΥΧΩΝ
  РАЗГЛЕДУВАЊЕ НА ПРЕТХОДНИ БРОЕВИ
 • 2016 (147)
 • 2015 (416)
 • 2014 (404)
 • 2013 (377)
 • 2012 (372)
 • 2011 (323)
 • 2010 (202)