ПАТОТ ДО ВРВОТ – Ο ΔΡΟΜΟΣ ΕΩΣ ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ

Μεγάλη εκδήλωση έλαβε χώρα στις 29 Σεπτεμβρίου 2015, στο Μουσείο Μακεδονικού Επαναστατικού Αγώνα στο Σκόπιε της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, προς τιμήν της παρουσίασης της αυτοβιογραφίας του μεγάλου Μακεδόνα γιατρού και ακτιβιστή για τα δίκαια του Μακεδόνικου λαού, доктор Лефтер Манче (δόκτορ Λέφτερ Μάντσσε).

Αίθουσα γεμάτη με κόσμο, απ΄όλα τα μέρη της γεωγραφικής Μακεδονίας, αλλά και άλλες διάφορες χώρες, εκπρόσωποι μακεδόνικων οργανώσεων από τις χώρες όπου ζουν εθνικά Μακεδόνες (Ελλάδα, Βουλγαρία, Αλβανία κτλ), παρακολούθησαν την όμορφη εκδήλωση, η οποία περιλάμβανε την εμφάνιση της χορωδίας του Танец (Τάνετς), χαιρετισμούς και λόγους από τους επίσημους καλεσμένους (αντιπροσωπείες των μακεδόνικων οργανώσεων Ουράνιο Τόξο, ΟΜΟ Ίλιντεν Πίριν και Μακεδόνικο Κόμμα Αλβανίας), ομιλία του ίδιου του Λέφτερ Μάντσσε, ενώ στο τέλος ακολούθησε κοκτέιλ και δείπνο στο καράβι-εστιατόριο στα νερά του ποταμού Βάρνταρ.

Σχετικά με το δόκτορ Μάντσσε παραθέτουμε παρακάτω την ομιλία, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης,  του συγγραφέα Ράντε Σίλιαν:

,,Χαιρετίζω την έκδοση της αυτοβιογραφίας ,,Патот до врвот,, (ο δρόμος εώς την κορυφή) του δόκτορα Λέφτερ Μάντσσε. Με αυτό το όμορφο γεγονός γιορτάζουμε και τα ογδόντα χρόνια από τη γέννηση αυτού του μεγάλου Μακεδόνα γιού και μεγάλου αγωνιστή για τα μακεδόνικα εθνικά ιδεώδη.

Ο Λέφτερ Μάντσσε γεννήθηκε το 1935 στο επαναστατικό χωριό Загоричани, Костурско (Ζαγκορίτσσανι Κόστουρσκο – Βασιλειάδα Καστοριάς). Ως 12χρονο αγόρι έζησε το γολγοθά των χιλιάδων εκδιωγμένων Μακεδόνων από τις πατρικές τους εστίες, την περίοδο του Εμφυλίου Πολέμου στην Ελλάδα. Με βαθιές  και αγιάτρευτες  πληγές στην ψυχή του, λόγω του θανάτου των τριών παρτιζάνων αδερφών του και της μητέρας του, μεταφέρθηκε στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας, όπου στα οικοτροφεία πέρασε τα εφηβικά του χρόνια. Ταλαντούχος και σταθερός άνθρωπος, τελείωσε δύο πανεπιστήμια και εξελίχθηκε ως ένας από τους κορυφαίους ειδικούς στο επάγγελμά του. Για την ιατρική και την ανθρωπιστική του δραστηριότητα μιλούν από μόνες τους οι χιλιάδες εγχειρήσεις σε χιλιάδες ασθενείς, σε Καναδά και Ουγγαρία. Καθηγητής σε τέσσερα πανεπιστήμια, ένας από τους πρώτους και κορυφαίους πλαστικούς χειρούργους στον κόσμο, ιδιοκτήτης δύο κλινικών, άνθρωπος που έκατσε στο ίδιο τραπέζι με πολλούς ηγέτες και διασημότητες ανά τον κόσμο και έκανε παντού ανά την υφήλιο γνωστό το μακεδόνικο ζήτημα.

Ο Λέφτερ Μάντσσε είναι ένας Μακεδόνας ιδεολόγος, άνθρωπος με μεγάλη αγάπη και άφθονα αισθήματα. Όταν μιλάει για τη Μακεδονία, για την ιστορία της και το παρόν της, αισθάνεστε ότι δίπλα σας έχετε μια προσωπικότητα που αγγαλιάζει όλους τους αγωνιστές για τη μακεδόνικη εθνική αξιοπρέπεια. Αγαπάει τους ανθρώπους με αυτοπεποίθηση, τους σοφούς που πιστεύουν στο μέλλον του λαού μας. Το μεγάλο του αγώνα για τα δίκαια του μακεδόνικου λαού πρέπει να λάβουν ως παράδειγμα όλοι οι νεότεροι Μακεδόνες ανά τον κόσμο, γιατί μόνο έτσι μπορεί να εξαπλώνεται η αλήθεια για τη Μακεδονία. Και η αλήθεια για μας τους Μακεδόνες είναι μία και μοναδική: υπήρχαμε και τότε που δεν είχαμε κράτος, υπάρχουμε και θα υπάρχουμε και στο μέλλον, παρόλες τις πιέσεις και τις μάχες εναντίων μας,,.


δεν επιτρέπονται τα σχόλια.

Κατηγορίες

Ευχαριστούμε θερμά τους Μακεδόνες οικονομικούς μας μετανάστες σε Αυστραλία, Καναδά και δυτική Ευρώπη, όπως και τους φίλους μας απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας, για την οικονομική στήριξη της έκδοσης της Нова Зора. Благодариме - Μπλαγκοντάριμε


ALPHA BANK

Account 852 00 2101 031390

IBAN: GR47 0140 8520 8520 0210 1031 390

BIC: CRBAGRAA

Μηνιαίες Εκδόσεις

Македонска Ризница
  • ,ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΤΕΥΧΩΝ
    РАЗГЛЕДУВАЊЕ НА ПРЕТХОДНИ БРОЕВИ
  • 2016 (147)
  • 2015 (416)
  • 2014 (404)
  • 2013 (377)
  • 2012 (372)
  • 2011 (323)
  • 2010 (202)