Бил Николов: Доволно е Канада да ги прогласи преговорите за името за бесмислени Μπιλ Νίκολοβ: Αρκεί ο Καναδάς να ανακηρύξει τις διαπραγματεύσεις για το όνομα ως παράλογες

Αρκεί μόνο μια δυτική χώρα με υγειή λογική να ανακηρύξει τις διαπραγματεύσεις για το όνομα μεταξύ Ελλάδας και Δημοκρατίας της Μακεδονίας ως παράλογες και ως επίθεση στα βασικά ανθρώπινα δικαώματα και στο δικαίωμα μιας χώρας στον αυτοπροσδιορισμό. Μ΄αυτό στην ουσία θα λήξει και η διαφωνία που εφεύρεσε η Ελλάδα, ως αποτέλεσμα της ξεδιάντροπης ξενοφοβίας της, δήλωσε ο Μπιλ Νίκολοβ, πρόεδρος του Διεθνούς Μακεδόνικου Κινήματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με έδρα το Τορόντο του Καναδά.

„Ποιά θα είναι η χώρα που θα το πράξει αυτό; Αυτό η διαμάχη είναι ταυτόχρονα μεγάλο βάρος και για τις διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαωμάτων. Διεθνής Αμνηστία και Χιούμαν Ράιτς Ουότς είχατε περισσότερα από είκοσι χρόνια μπροστά σας, γιατί ακόμη περιμένετε;

Ας ρίξουμε και μια ματιά στην παρούσα προεκλογική καμπάνια του Καναδά. Στους Μακεδόνες Καναδούς, όπως και σε πολλές άλλες εθνικές κοινότητες, ως ανταλλαγή για ψήφους και εξασφάλιση αμέτρητων ωρών εθελοντικής εργασίας ως βοήθεια στους τοπικούς υποψηφίους, από πλευράς των πολιτικών κομμάτων δίνονται υποσχέσεις που σίγουρα δεν πρόκειται να υλοποιηθούν μετά το πέρας της καμπάνιας. Άντε τότε, στην καμπάνια αυτή να προσπαθήσουμε κάτι διαφορετικό. Υλοποίηση εκ των προτέρων. Τα πολιτικά κόμματα θα έδειχναν ότι στην ουσία μπορούμε να τους δείχνουμε εμπιστοσύνη και έτσι θα κέρδιζαν πολλούς περισσότερους υποστηρικτές μεγαλύτερης αφοσίωσης.

Ας αναλύσουμε λίγο την παράλογη διαμάχη για το όνομα που έχει δημιουργήσει η Ελλάδα προς τη Δημοκρατία της Μακεδονίας. Ο Καναδάς το 2007, έγινε μια ακόμη χώρα της πλειοψηφίας του κόσμου με την αναγνώριση της Δημοκρατίας της Μακεδονίας με το συνταγματικό της όνομα και μ΄αυτό εξασφάλισε τις ψήφους των Μακεδόνων Καναδών. Ο Στίβεν Χάρπερ θυμάται καλά τη μεγαλειώδη υποδοχή που του είχαν κάνει οι Μακεδόνες Καναδοί το 2009 στο Τορόντο.  Το γεγονός της αναγνώρισης ήταν μια αρκετή αιτία πολλοί από τους Μακεδόνες του Καναδά να παραμείνουν πιστοί στους συντηρητικούς. Παρόλα αυτά, οι συντηρητικοί δεν έκαναν το επόμενο λογικό βήμα, να καταδικάσουν τις παράλογες διαπραγματεύσεις για το όνομα. Όχι μόνο η  αδράνεια του Συντηρητικού κόμματος σχετικά με το ζήτημα αυτό ανησυχεί όλο και περισσότερο τους Μακεδόνες Καναδούς, αλλά και η ανοιχτή τους προσπάθεια να κερδίσουν τις ψήφους των Ελλήνων Καναδών και η όλη κατάσταση γίνεται ακόμη χειρότερη. Παράδειγμα, πριν ο Κώστας Μενεγάκης να γίνει βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος, οργάνωνε συγκεντρώσεις κατά του κόμματος αυτού, όπως και αντιμακεδόνικες συγκεντρώσεις με αφορμή την αναγνώριση της Δημοκρατίας της Μακεδονίας με το συνταγματικό της όνομα. Τότε ο κ.Μενεγάκης ισχυριζόταν ότι οι Έλληνες Καναδοί ποτέ δεν πρόκειται να ψηφίσουν για τους Συντηρητικούς. Προφανώς, οι Συντηρητικοί είδαν όλα αυτά ως αφορμή για να τον πλησιάσουν και τώρα αυτός είναι υποψήφιος για δεύτερη φορά, αλλά ως συντηρητικός. Αν και το Φιλελεύθερο Κόμμα ως το τέλος αμυνόταν τις θέσεις της ελληνικής κοινότητας, είχε καταδικάσει την αναγνώριση της Μακεδονίας και είχε επιτρέψει στο βουλευτή Τζιμ Καραγιάννη, περισσότερες φορές, δημόσια να εκδηλώνει ρατσιστικά συνθήματα ενάντια στους Μακεδόνες Καναδούς. Ο κ.Καραγιάννης είχε μάλιστα βιντεοσκοπηθεί να κάνει επίσημα σχόλια σε σεμινάριο, όπου δικαιολογούσε ως λογικό το βομβαρδισμό των άοπλων Μακεδόνων από πλευράς της Ελλάδας κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου. Ίσως οι θέσεις τους να έχουν αλλάξει προς το καλύτερο στο μεταξύ, ή μπορεί και έγιναν χειρότερες. Ποιό είναι το σωστό κύριοι Φιλελεύθεροι; Το NDP και το Κόμμα των Πρασίνων συνεχίζουν να μην παίρνουν θέση σχετικά με το ζήτημα αυτό. Όχι και πολύ θαρραλαία δηλαδή εξωτερική πολιτική – στρατηγική.

Η Ελλάδα δημιούργησε το ζήτημα του ονόματος με σκοπό να μπλοκάρει την αναγνώριση του νέου ανεξάρτητου κράτους της Δημοκρατίας της Μακεδονίας το 1991 και για να μπορεί να συνεχίσει με την άρνηση της ύπαρξης του μεγάλου αριθμού εθνικά Μακεδόνων στην επικράτειά της και την εκδίωξη αυτών. Έπειτα ξεκίνησαν οι ισχυρισμοί ότι η Μακεδονία προσπαθεί να σφετεριστεί ένα „ιστορικό ελληνικό” όνομα, αν και εώς το 1988, η πολιτική της Ελλάδας, στηριγμένη και από πολλά έγγραφα, ήταν ότι η Μακεδονία ποτέ δεν υπήρξε. Μετά την προσάρτιση των μισών εδαφών της γεωγραφικής Μακεδονίας το 1913, επιμένει να ,,ξεριζώσει,, την ύπαρξή της και η πολιτική αυτή συνεχίζεται ως σήμερα. Σύμφωνα με τον πρώτο διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών για το όνομα, Ρόμπιν Ο΄Νιλ „Η Μακεδονία δεν πρέπει και δεν πρόκειται να αλλάξει το όνομά της μόνο και μόνο για να ηρεμήσει η Ελλάδα. Εάν η Μακεδονία υποκύψει στις πιέσεις και αλλάξει το όνομά της, αυτό θα δώσει περισσότερη δύναμη στους Έλληνες στην προσπάθεια να επιτύχουν τον τελικό τους σκοπό – η Μακεδονία να εξαφανιστεί από τους χάρτες”. Η ουσία είναι αυτή. Η Ελλάδα είναι εκείνη που προσπαθεί να σφετεριστεί το όνομα της Μακεδονίας.

Δεδομένων όλων αυτών, έχω  νόμιμο δικαίωμα να αναρωτηθώ για ποιό λόγο η Μακεδονία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για το ίδιο της το όνομα. Εν συντομία η απάντηση είναι ότι φοβάται από το θυμό των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, οι οποίες είχαν απειλήσει ότι εάν η Μακεδονία αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις για το όνομα, αυτές θα έπαιρναν πίσω την στρατιωτική και οικονομική βοήθεια και θα υπονόμευαν εμφύλιο πόλεμο με την αλβανική μειονότητα της χώρας. αρκετά ειρωνικό, δεδομένου του γεγονότος ότι οι ΗΠΑ αναγνώρισαν τη Δημοκρατία της Μακεδονίας το 2004. Αρκετά ,,χαμηλό,, και υποκριτικό από πλευράς της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.

Αυτή είναι η στιγμή που ο Καναδάς και από κοινού τα τέσσερα μεγάλα του κόμματα θα πρέπει να αντιδράσουν. Εκείνα θα μπορούσαν να δείξουν στον υπόλοιπο κόσμο ότι ακόμη συνεχίζουν να  είναι αγωνιστές για τις παραδοσιακές καναδικές αξίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο Καναδάς έχει την ευκαιρία να θέσει τέλος σ΄αυτή την παράλογη συζήτηση και πρέπει σύντομα να το πράξει.

Μπιλ Νίκολοβ, Πρόεδρος του Μακεδόνικου Διεθνούς Κινήματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Τορόντο – Καναδάς 2015

δεν επιτρέπονται τα σχόλια.

Κατηγορίες

Ευχαριστούμε θερμά τους Μακεδόνες οικονομικούς μας μετανάστες σε Αυστραλία, Καναδά και δυτική Ευρώπη, όπως και τους φίλους μας απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας, για την οικονομική στήριξη της έκδοσης της Нова Зора. Благодариме - Μπλαγκοντάριμε


ALPHA BANK

Account 852 00 2101 031390

IBAN: GR47 0140 8520 8520 0210 1031 390

BIC: CRBAGRAA

Μηνιαίες Εκδόσεις

Македонска Ризница
  • ,ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΤΕΥΧΩΝ
    РАЗГЛЕДУВАЊЕ НА ПРЕТХОДНИ БРОЕВИ
  • 2016 (147)
  • 2015 (416)
  • 2014 (404)
  • 2013 (377)
  • 2012 (372)
  • 2011 (323)
  • 2010 (202)