ЏОН БИТОВ – ΤΖΟΝ ΜΠΙΤΟΒ

Ένας από τους μεγάλους Μακεδόνες της εποχής μας, ένας από τους μαχητές για τα δίκαια του μακεδόνικου λαού, ο κοστούρτσσανετς Τζον Μπίτοβ, δεν είναι πλέον ανάμεσα μας. Απεβίωσε πρόσφατα, στο Τορόντο του Καναδά, σε ηλικία 87 ετών, αφήνοντας πίσω του ένα τεράστιο έργο ακτιβισμού, αλλά και ανθρωπισμού.

Για το θάνατο του μεγάλου Μακεδόνα έγραψαν όλες οι μεγάλες εφημερίδες του Καναδά. Παρακάτω αναδημοσιεύουμε το άρθρο της Laura Hensley, της εφημερίδας National Post, όπως και την συλλυπητήρια επιστολή του Ουράνιου Τόξου προς την σύζυγο του αποθανώντος.

John Bitove Sr., Toronto entrepreneur and Order of Canada recipient, dies at 87

Ο Τζον Μπίτοβ Σίνιορ, επιχειρηματίας του Τορόντο και κάτοχος του Μεταλίου του Καναδά, απεβίωσε στα 87 του

Ο Τζον Μπίτοβ, ένας από τους πλέον επιτυχημένους Καναδούς επιχειρηματίες και φιλάνθρωπους με μακεδόνικες ρίζες (καταγωγή από το χωριό Габреш,Костурско – Γκάμπρεςς, Κόστουρσκο / Γάβρος Καστοριάς), απεβίωσε ειρηνικά στις 30 Ιουλίου 2015 στο σπίτι του στο Τορόντο, σε ηλικία 87 ετών.

Ο Μπίτοβ ήταν ένας από τους μεγαλύτερους επιχειρηματίες στη βιομηχανία τροφίμων. Ιδιοκτήτης μεγάλου αριθμού εστιατορίων, μεταξύ των οποίων και οι αλυσίδες καταστημάτων ρεστοράν Big Boy και Roy Rogers, ακόμη από τη δεκαετία του 1970. Ήταν επίσης κάτοχος των δικαιωμάτων κέτεριγκ στο SkyDome του Τορόντο, γνωστό σήμερα ως Rogers Centre, όπως και στο αεροδρόμιο Pearson της μεγάλης αυτής καναδικής πόλης. Αργότερα η Bitove Corp. μεγάλωσε σε εταιρία γίγαντα, με πολλές θυγατρικές στον τομέα του κέτεριγκ και των ρεστοράν, σε όλο τον Καναδά.

Έξω από την εργασία του, ο Μπίτοβ ασχολούταν καθημερινά με μεγάλο πάθος με φιλανθρωπικές δραστηριότητες. Σ΄αυτές συμπεριλαμβάνεται και το ίδρυμα Dotsa Bitove Wellness Academy, το οποίο ίδρυσε προς τιμή της συζύγου του, με σκοπό την υποστήριξη ανθρώπων με προβλήματα μνήμης.

“Τα τελευταία χρόνια της ζωής του τα είχε αφιερώσει στην προσπάθεια βοήθειας και υποστήριξης ατόμων με Αλτσχάιμερ” δήλωσε ο γιος του, Τζον Μπίτοβ Τζούνιορ.

Ο Μπίτοβ είχε επίσης και ένα βαθύ αίσθημα πατριωτισμού για τη Μακεδονία και το λαό της.  Μεταξύ άλλων, το 1991, είχε οργανώσει δράσεις συγκέντρωσης χρημάτων για μια διεθνή καμπάνια με σκοπό την αναγνώριση της Δημοκρατίας της Μακεδονίας ως ανεξάρτητο κράτος.  Ήταν πάντοτε γενναιόδωρος χορηγός της Μακεδόνικης κοινότητας του Καναδά, όπως και πολλών μακεδόνικων οργανώσεων ανά τον κόσμο.

Ο Μπίτοβ παντρεύτηκε την Αμερικανο-Μακεδόνισσα Ντότσα το 1949 και μαζί πέρασαν 67 ολόκληρα χρόνια. Απέκτησαν πέντε παιδιά – τη Βόννα, το Νικ, τον Τομ, τον Τζον Τζούνιορ και τον Γιόρνταν – και 16 εγγόνια.

Ο Μπίτοβ, όπως και η σύζυγός του, είχαν πολλούς συγγενείς ανάμεσα στα 30,000 Μακεδονόπουλα πρόσφυγες, αποτέλεσμα του Εμφυλίου Πολέμου στην Ελλάδα. Το 1984, το ζεύγος είχε οργανώσει και χρηματοδοτήσει μια μεγάλη επανένωση συγγενών, η οποία έλαβε χώρα στη μακεδόνικη πρωτεύουσα Σκόπιε και εκεί συνάντησαν πολυάριθμους συγγενείς τους και συγχωριανούς τους.

“Εκεί οι γονείς μου κατάλαβαν ότι πολλοί από τους συγγενείς τους είχαν εκτελεστεί στην Ελλάδα και πολλοί εξαφανίστηκαν κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου… και τότε ήταν που αποφάσισε να αφιερώσει χρόνο και μέσα για να βοηθήσει τον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα των Μακεδόνων της Ελλάδας και ευρύτερα” πρόσθεσε ο γιος του Τζον Τζούνιορ.

Γεννήθηκε στο Τορόντο το έτος 1928 από Μακεδόνες γονείς, το Νίκολα και τη Βάνα και ξεκίνησε την καριέρα του στη βιομηχανία τροφίμων σε μικρή ηλικία, βοηθώντας τον πατέρα του στο κρεοπωλείο του. Η σκληρή και τίμια εργασία του τον βοήθησαν να γίνει ένας από τους πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες Μακεδόνικης καταγωγής στον κόσμο.

Το 1989, ο Μπίτοβ έγινε μέλος του Τάγματος του Καναδά, η μεγαλύτερη τιμή που μπορεί να λάβει κάποιος στη χώρα αυτή. Επίσης έχει βραβευτεί με πολλά βραβεία, μετάλια και αναγνωρίσεις, όπως το Μετάλιο Τιμής ,,8η Σεπτεμβρίου,, τη μεγαλύτερη τιμή που απονέμει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

‘Οι βραβεύσεις αυτές ήταν κάποιες από τις πλέον χαρούμενες στιγμές της ζωής του, όπως και τα σπορ’ εξήγησε ο Τζον Μπίτοβ Τζούνιορ, επίσης επιτυχημένος επιχειρηματίας και ιδρυτής της ομάδας μπάσκετ  Toronto Raptor η οποία συμμετέχει στους αγώνες NBA, αναφέροντας ότι ο πατέρας του ήταν μεγάλος “λάτρης της ζωής” και λάτρης επίσης των σπορ.

,,Η μεγαλύτερη όμως περηφάνια του πατέρα μου δεν ήταν οι επιτυχίες στον επιχειρηματικό κόσμο, αλλά η οικογένειά του,, πρόσθεσε ο γιος του.

“Ήταν πολύ περήφανος για την οικογένειά του, βλέποντας τα παιδιά του και τα εγγόνια του να ζουν μια καλή ζωή, με σεβασμό στους συνανθρώπους τους και να είναι επιτυχημένα, σε όλους τους τομείς και όχι μόνο στις επιχειρήσεις.”

———————————————————————-

Αγαπητή κυρία Μπίτοβα,

Πρόσφατα πληροφορηθήκαμε για το θάνατο του κυρίου Μπίτοβ και λυπηθήκαμε πολύ για το θλιβερό γεγονός.

Δε θα ξεχάσουμε ποτέ τη βοήθεια που περισσότερες φορές προσέφερε στο Виножито – Ουράνιο Τόξο και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που είχαμε την ευκαιρία να τον συναντήσουμε εδώ στο Λέριν/Φλώρινα λίγα χρόνια πριν.

Κατάφερε και πέτυχε πολλά στη ζωή του και ποτέ του δεν ξέχασε τις μακεδόνικες ρίζες του.

Πάντοτε θα είναι ένα λαμπρό παράδειγμα για τις επόμενες γενεές Μακεδόνων, όπου αυτοί και αν ζουν.

Σας ευχόμαστε από καρδιάς δύναμη και κουράγιο.

Bog da go prosti i da bidat zivi i sdravi decata i vie.

Με σεβασμό,

Το Προεδρείο του Виножито – Ουράνιο Τόξο

δεν επιτρέπονται τα σχόλια.

Κατηγορίες

Ευχαριστούμε θερμά τους Μακεδόνες οικονομικούς μας μετανάστες σε Αυστραλία, Καναδά και δυτική Ευρώπη, όπως και τους φίλους μας απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας, για την οικονομική στήριξη της έκδοσης της Нова Зора. Благодариме - Μπλαγκοντάριμε


ALPHA BANK

Account 852 00 2101 031390

IBAN: GR47 0140 8520 8520 0210 1031 390

BIC: CRBAGRAA

Μηνιαίες Εκδόσεις

Македонска Ризница
  • ,ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΤΕΥΧΩΝ
    РАЗГЛЕДУВАЊЕ НА ПРЕТХОДНИ БРОЕВИ
  • 2016 (147)
  • 2015 (416)
  • 2014 (404)
  • 2013 (377)
  • 2012 (372)
  • 2011 (323)
  • 2010 (202)