Η ελληνική επίθεση στη Μακεδονία (1905-1908)

Πέρασαν ήδη 21 χρόνια από την έκδοση του βιβλίου του ιστορικού – ερευνητή Δημήτρη Λιθοξόου, «Ελληνικός Αντιμακεδονικός Αγώνας», του βιβλίου που άφησε βαθιά τα χνάρια του στο αναγνωστικό κοινό και ιδιαίτερα σε όλους αυτούς που ασχολούνται με το μακεδονικό ζήτημα. Δύο δεκαετίες μετά και συγκεκριμένα το 2014, τελείωσε η συγγραφή και του δεύτερου τόμου της συνταρακτικής αυτής μελέτης, η οποία αποκαλύπτει όλα αυτά που το ελληνικό κράτος, με όλα τα μέσα, επί δεκαετίες προσπαθούσε να αποκρύψει. Η έκδοση του τόμου αυτού ήδη βρίσκεται σε διαδικασία και η εκτύπωση σύντομα θα υλοποιηθεί. Παρακάτω παρουσιάζουμε έναν πρόλογο του συγγραφέα σχετικά με το πολίτιμο αυτό έργο του.

Τον «Ελληνικό Αντιμακεδονικό Αγώνα», άρχισα να τον γράφω στα τέλη του 1994, με αφορμή τον επίσημο εορτασμό στην Ελλάδα των 100 χρόνων από την έναρξη του «Μακεδονικού Αγώνα». Τα περισσότερα κεφάλαιά του έργου δημοσιεύτηκαν στα περιοδικά (της μακεδονικής οργάνωσης Ουράνιο Τόξο) Zora και Nova Zora μεταξύ των ετών 1995 και 1997.

Στηριζόμενος, τότε, κυρίως σε ελληνικές πηγές (απομνημονεύματα πρωταγωνιστών και αρχεία), ξαναέγραψα την ιστορία της ελληνικής επίθεσης στη Μακεδονία, από τον Μάιο του 1903 μέχρι τον Μάρτιο του 1905, επιλέγοντας τα θέματα, από τα βασικά έργα της σχετικής ελληνικής εθνικής ιστοριογραφίας.

Το 1998 τα άρθρα αυτά επεξεργασμένα και συμπληρωμένα με μία εισαγωγή και δύο νέα κεφάλαια δημοσιεύτηκαν από κοινού σε ένα βιβλίο.

Αυτός ήταν όπως σημείωνω και στον υπότιτλο ο πρώτος τόμος του «αντιμακεδονικού αγώνα».

Ο πρώτος τόμος δύσκολα βρήκε εκδότη στην Ελλάδα και ακόμα πιο δύσκολο βρήκε θέση στα ράφια των ελληνικών βιβλιοπωλείων.

Το περιεχόμενο του χαρακτηρίστηκε «ανθελληνικό» και «αντεθνικό».

Το έργο μεταφράστηκε και κυκλοφόρησε στα μακεδόνικα με πρωτοβουλία του μακαρίτη Βάσκο Καρατζά και στη συνέχεια μεταφράστηκε στα αγγλικά από τους Chris Popov, David Vitkov και George Vlahov.

Από τότε πέρασαν πολλά χρόνια, στη διάρκεια των οποίων επέστρεφα τακτικά, με δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μου, στην ιστορία της Μακεδονίας της περιόδου 1904-1908.

Η συγγραφή του δεύτερου μέρους ολοκληρώθηκε το 2014.

Τώρα, ακολουθώ μια ημερολογιακή καταγραφή των ελληνικών πράξεων βίας, κατά ατόμων, ομάδων και κοινοτήτων στη Μακεδονία, από τον Μάρτιο του 1905 (ή το Νοέμβριο του 1904, για την Κεντρική Μακεδονία) έως την επανάσταση των Νεοτούρκων, τον Ιούλιο του 1908.

Ο Κάκκαβος, ο Βάρδας, ο Draganof και ο Rubin, που δεν είχαν χρησιμοποιηθεί στον πρώτο τόμο, υπήρξαν σημαντικά βοηθήματα, για τη συγγραφή του έργου.

Για πρώτη φορά, αποδελτιώνονται οι ελληνικές εφημερίδες της εποχής και αξιοποιούνται (αφού πρώτα διασταυρώνονται) όλες οι ειδήσεις της εποχής, που αφορούν ελληνικές πράξεις «εκδίκησης» ή «αντεκδίκησης» κατά προσώπων ή χωριών.

Στο δεύτερο μέρος του «Αντιμακεδονικού Αγώνα» δεν έχουμε, κατά κύριο λόγο, να κάνουμε με μια άλλη ανάγνωση ή μια διαφορετική ερμηνεία των γεγονότων (επί τη βάσει κάποιων συμπληρωματικών πληροφοριών), αλλά με μια προσπάθεια συστηματικής καταγραφής, των εκατοντάδων ελληνικών επιθέσεων κατά αμάχων, που πραγματοποιήθηκαν εκείνα τα χρόνια στους μακεδονικούς καζάδες και απουσιάζουν από τα βιβλία της ιστορίας.

Συγκροτήθηκε έτσι μια «μαύρη βίβλος» της δράσης των ελλήνων «Μακεδονομάχων», τριπλάσια σε έκταση από τον πρώτο τόμο του «Αντιμακεδονικού Αγώνα».

Το έργο συμπληρώθηκε, έτσι ώστε να υπάρχει και η γεωγραφία της ιστορίας, με πληροφορίες για τη γλωσσική και θρησκευτική σύνθεση των 462 οικισμών που αναφέρονται στο κείμενο, καθώς επίσης για τις προσφυγικές μετακινήσεις που διαχρονικά συντελούνται σε αυτούς.

Παρουσίαση του νέου αυτού έργου του Δημήτρη Λιθοξόου θα γίνει στο Овчарани/Μελίτη στις 19.07.2015 και ώρα 19.00 σε αίθουσα του χωριού.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια.

Κατηγορίες

Ευχαριστούμε θερμά τους Μακεδόνες οικονομικούς μας μετανάστες σε Αυστραλία, Καναδά και δυτική Ευρώπη, όπως και τους φίλους μας απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας, για την οικονομική στήριξη της έκδοσης της Нова Зора. Благодариме - Μπλαγκοντάριμε


ALPHA BANK

Account 852 00 2101 031390

IBAN: GR47 0140 8520 8520 0210 1031 390

BIC: CRBAGRAA

Μηνιαίες Εκδόσεις

Македонска Ризница
  • ,ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΤΕΥΧΩΝ
    РАЗГЛЕДУВАЊЕ НА ПРЕТХОДНИ БРОЕВИ
  • 2016 (147)
  • 2015 (416)
  • 2014 (404)
  • 2013 (377)
  • 2012 (372)
  • 2011 (323)
  • 2010 (202)