Демократија а ла Каталана Δημοκρατία α λα Καταλάνα

Στις 9 του Νοέμβρη, οι Καταλανοί έγραψαν ιστορία. Έδειξαν πώς πρέπει να λειτουργεί η Ευρώπη για να σημειώνει πρόοδο και επιτυχίες.

 Του Γιώργου Ν. Παπαδάκη

Του Γιώργου Ν. Παπαδάκη

Κάποιοι όμως θα αναρωτηθούν: Γιατί; Το δημοψήφισμα αυτό ήταν μόνο συμβολικό. Σήμερα η Καταλονία είναι ακόμη τμήμα της Ισπανίας.

Η απάντηση είναι απλή. Ακριβώς γι΄αυτό. Ο λαός της Καταλονίας γνώριζε από πριν ότι με το  δημοψήφισμα δε θα κερδίσει αυτό που επιθυμεί, την ανεξαρτησία του από την ψευδοδημοκρατική χώρα, στην οποία αυτή την στιγμή ανήκουν. Οι αντιδράσεις των Καταλανών  κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, αλλά και μετά από αυτήν, δείχνουν καθαρά το πόσο συνειδητοποιημένοι ήταν γι΄αυτό που έκαναν. Ένας ολόκληρος λαός χαμογελούσε, έδειξε μια εξαιρετική αμοιβαία αλληλεγγύη, έχοντας ταυτόχρονα την απόλυτη συνείδηση της δουλειάς που απομένει και πρέπει να γίνει.

Παρόλα αυτά (ή ίσως ακριβώς γι΄αυτό), πήγαν μαζικά στα εκλογικά τμήματα και ψήφισαν. Παρόλη τη βροχή που παροδικά έπεφτε. Παρόλο το γεγονός ότι πρώτα έπρεπε να εγγραφούν για να ψηφίσουν, κάτι πρωτάκουστο στην σύγχρονη εκλογική τους ιστορία. Παρόλο το γεγονός ότι ο αριθμός των εκλογικών τμημάτων είχε μειωθεί κατά τα δύο τρίτα σε σχέση με αυτά που λειτουργούν κατά τη διάρκεια των “κανονικών” εκλογών και έτσι έπρεπε να περιμένουν στην ουρά επί ώρες. Κανείς δεν παραπονέθηκε, κανείς δεν αποχώρησε. Ένας απίστευτος αριθμός 40.000 εθελοντών οργάνωσε αυτήν την στην κυριολεξία υποδειγματική διαδικασία.

2,3 εκατομμύρια άτομα ψήφισαν, απίστευτος αριθμός, περισσότερο από το 40% του συνολικού αριθμού των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Σε ποσοστό άνω του 80% υποστήριξαν τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου καταλανικού κράτους. Και αυτό είναι κάτι που θα το κερδίσουν, αγαπητοί φίλοι, μην αμφιβάλετε καθόλου γι΄αυτό.

Για πρώτη φορά στην ιστορία των δυτικών δημοκρατιών, μια ομάδα ανθρώπων, μια οντότητα, αψήφισε την απαγόρευση δημοψηφίσματος που έθεσε το κράτος στο οποίο ανήκουν. Αψήφισε τις απειλές για δικαστήρια και μηνύσεις (που ήδη κατατέθηκαν εναντίον της καταλανικής πολιτικής ηγεσίας) αλλά ακόμη και πιθανή αστυνομική και στρατιωτική επέμβαση. Απλούστατα επειδή τους παρακινούσε η υπέρτατη δύναμη.Η δύναμη της δημοκρατίας που με τόσο ανόητο τρόπο αγνόησε και υποτίμησε η Μαδρίτη. Τώρα ο Ισπανός πρωθυπουργός Ραχόι και η κυβέρνησή του θα πληρώσουν το τίμημα.

Ποιό θα είναι το επόμενο βήμα; Τί θα συμβεί από τώρα και στο εξής; Έχοντας την τύχη να ζήσω ανάμεσα στους Καταλανούς επί τέσσερις μέρες, μπορώ να σας βεβαιώσω για ένα πράγμα. Θα περάσουν στην επόμενη φάση της αναζήτησής τους για ελευθερία. Θα προετοιμάσουν όλες τις υπηρεσίες και τις δομές που τους είναι αναγκαίες για να λειτουργήσει το νέο τους κράτος με τρόπο δημοκρατικό και αποτελεσματικό, έτσι όπως αυτοί επιθυμούν, γνωρίζοντας ότι αυτό μπορεί να διαρκέσει έως και μερικά χρόνια ακόμη. Στο μεταξύ, θα προσπαθήσουν ακόμη μια φορά να πείσουν τη Μαδρίτη να τους επιτρέψει να διεξάγουν επίσημο δημοψήφισμα με τελεσίδικο αποτέλεσμα. Κάτι τέτοιο πιθανότατα δεν πρόκειται να συμβεί και έτσι θα είναι προετοιμασμένοι αλλά και θα έχουν κάθε νομιμοποίηση να ανακηρύξουν κατόπιν την ανεξαρτησία τους. Τα αποτελέσματα από το πρόσφατο δημοψήφισμα τους δίνουν ακριβώς αυτό το δικαίωμα.

Η ιστορικά μη αναστρέψιμη διαδικασία που θα δώσει στην Ευρώπη ένα νέο κράτος – ελπίζω ένα κράτος παράδειγμα προς μίμηση – ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια και σφραγίστηκε στις 9 Νοεμβρίου.  Είμαι ευτυχής που είχα την ευκαιρία να γίνω ένα μικρό κομμάτι της καταλανικής δημοκρατίας. Ξέρετε, προέρχομαι όπως κι εσείς από την σύγχρονη Ελλάδα και δε θα μπορούσα να ξέρω τι σημαίνει πραγματική δημοκρατία.

Ολα αυτά ως τις 9 του Νοέμβρη. Μιας ημερομηνίας που θα μείνει στην ιστορία και για έναν ακόμη λόγο, εκτός της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια.

Κατηγορίες

Ευχαριστούμε θερμά τους Μακεδόνες οικονομικούς μας μετανάστες σε Αυστραλία, Καναδά και δυτική Ευρώπη, όπως και τους φίλους μας απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας, για την οικονομική στήριξη της έκδοσης της Нова Зора. Благодариме - Μπλαγκοντάριμε


ALPHA BANK

Account 852 00 2101 031390

IBAN: GR47 0140 8520 8520 0210 1031 390

BIC: CRBAGRAA

Μηνιαίες Εκδόσεις

Македонска Ризница
  • ,ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΤΕΥΧΩΝ
    РАЗГЛЕДУВАЊЕ НА ПРЕТХОДНИ БРОЕВИ
  • 2016 (147)
  • 2015 (416)
  • 2014 (404)
  • 2013 (377)
  • 2012 (372)
  • 2011 (323)
  • 2010 (202)