Писмо од Канада: Македонија низ очите на канадски студенти Επιστολή από τον Καναδά: Η Μακεδονία μέσα από τα μάτια Καναδών φοιτητών

7.000 χιλιόμετρα από τις συνήθεις αίθουσες διδασκαλίας τους, μια ομάδα φοιτητών από το Πανεπιστήμιο του Αγίου Λαυρεντίου του Καναδά, πέρασε τρεις εβδομάδες σε ένα μοναδικό σεμινάριο γεωγραφίας.

Οχτώ φοιτητές ταξίδεψαν στη Δημοκρατία της Μακεδονίας, ερευνώντας την πρωτεύουσα Σκόπιε, συνεργαζόμενοι με Μακεδόνες φοιτητές του Πανεπιστημίου Σβέτι Κίριλ ι Μέτοντι.


Το ασυνήθιστο αυτό σεμινάριο ήταν ιδέα του Δρ. Χόρχε Βίρτσεζ, καθηγητή γεωγραφίας του προαναφερομένου πανεπιστημίου του Καναδά. Μετά από πρόσκληση Μακεδόνα συναδέλφου του για κοινές μελέτες, ο Δρ.Βίρτσεζ αποφάσισε να εκμεταλευτεί την ευκαιρία και να δημιουργήσει δυνατότητες συμμετοχής των φοιτητών του.

„Αμέσως κατάλαβα ότι αυτός θα ήταν ένας ιδανικός τρόπος για να μάθουν οι φοιτητές μας για ένα εντυπωσιακό μέρος που ίσως ποτέ τους δε θα είχαν και πάλι την ευκαιρία να δουν“, δήλωσε ο Δρ.Βίρτσεζ. „Η Μακεδονία είναι μια θαυμάσια χώρα με πολύ πλούσια ιστορία και είμαι σίγουρος ότι η επίσκεψη αυτή πρόσφερε πολλές εμπειρίες στους φοιτητές“.

„Δε γνώριζα πολλά για τη Μακεδονία, εκτός από την ιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου“, δήλωσε η Γιανίκ Γκάι, η οποία είναι στην τέταρτη χρονιά σπουδών δημοσιογραφίας. „Ήταν στ΄αλήθεια εντυπωσιακό να δούμε τόσες διαφορετικές πτυχές στη γλώσσα και τη θρησκεία και τόση ιστορία σε μια μικρή χώρα“.

„Εύκολα κάποιος μπορεί να παρατηρήσει ευρωπαϊκές και ανατολικές επιδράσεις, όπως και σε όλα τα Βαλκάνια, πραγματικά πρόκειται για μια χώρα μοναδική. Εκπληκτικό το μείγμα πολιτισμών και στην αρχιτεκτονική. Από την γνήσια μακεδόνικη αρχιτεκτονική εώς διάφορα στυλ με πολλές επιδράσεις“, πρόσθεσε η Γκάι.

Οι Καναδοί φοιτητές τόνισαν ότι οι Μακεδόνες τους καλωσόρισαν θερμά. Οι άνθρωποι ήταν περίεργοι από που είχαν καταφτάσει. ,,Αφού τους λέγαμε ότι ήμασταν από τον Καναδά, σχεδόν κάθε δεύτερος άνθρωπος μας έλεγε για τον αδερφό του ή συγγενείς του που ζουν στον Καναδά. Είναι πολλοί οι Μακεδόνες στον Καναδά και ιδιαίτερα στο Οντάριο. Αυτό το γνώριζα από παλαιότερα. Ειχα συμμαθητές στο σχολείο με μακεδόνικη καταγωγή“, δήλωσε η Γκάι.

Μετά από μερικές μέρες στην πρωτεύουσα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, οι φοιτητές μετέβηκαν στις ορεινές περιοχές του Πρίλεπ, όπου εργάστηκαν μαζί με Μακεδόνες φοιτητές κάνοντας συνεντεύξεις με ηλικιωμένα άτομα σε χωριά, από τα οποία τα περισσότερα είχαν πρόβατα και καλλιεργούσαν κήπους. „Οι άνθρωποι είναι περισσότερο προσανατολισμένοι προς την εκτίμηση των ανθρώπινων αξιών“, πρόσθεσε η Γιανίκ.

Ο Τζόρνταν Μπαμπάντο, μεταπτυχιακός φοιτητής κοινωνιολογίας, συμμετείχε και αυτός στο σεμινάριο του καθηγητή Βίρτσεζ. „Άρχισα να κάνω κάποιες έρευνες για την περιοχή αυτή και την ιστορία της και ο καθηγητής Βίρτσεζ μας έστειλε κάποιες επιπλέον παρουσιάσεις  για τα Βαλκάνια. Ότι και να διαβάσετε δε θα είναι αρκετό για να σας προετοιμάσει για μια πραγματική εμπειρία. Έμαθα τόσα πολλά από το ταξίδι αυτό που καμιά παρουσίαση δε θα μπορούσε να με μάθει“.

Ο Μπαμπάντο εντυπωσιάστηκε ιδιαίτερα από την καλοσύνη και τη φιλοξενία των Μακεδόνων, όπως και από την καθημερινή στενή σχέση αυτών με τη γη τους και την ιστορία τους.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια.

Κατηγορίες

Ευχαριστούμε θερμά τους Μακεδόνες οικονομικούς μας μετανάστες σε Αυστραλία, Καναδά και δυτική Ευρώπη, όπως και τους φίλους μας απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας, για την οικονομική στήριξη της έκδοσης της Нова Зора. Благодариме - Μπλαγκοντάριμε


ALPHA BANK

Account 852 00 2101 031390

IBAN: GR47 0140 8520 8520 0210 1031 390

BIC: CRBAGRAA

Μηνιαίες Εκδόσεις

Македонска Ризница
  • ,ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΤΕΥΧΩΝ
    РАЗГЛЕДУВАЊЕ НА ПРЕТХОДНИ БРОЕВИ
  • 2016 (147)
  • 2015 (416)
  • 2014 (404)
  • 2013 (377)
  • 2012 (372)
  • 2011 (323)
  • 2010 (202)