НАШИОТ МАЈЧИН ЈАЗИК Е МАКЕДОНСКИОТ !! Η ΜΗΤΡΙΚΗ ΜΑΣ ΓΛΩΣΣΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ !!

Για τρίτη συνεχή χρονιά, από τις 10 εώς και τις 17 Αυγούστου, στην πόλη Охрид (Όχριντ) της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, διοργανώθηκε το καθιερωμένο πλέον θερινό σχολείο εκμάθησης της μακεδόνικης γλώσσας ,, Ја Сакам Македонија,,. Το αποτέλεσμα ήταν καταπληκτικό.

Εκατό δέκα παιδιά, ηλικίας από 7 εώς 17 ετών, από διάφορες χώρες της Ευρώπης, όλα τους με εθνική μακεδόνικη καταγωγή, βρέθηκαν στο ίδιο μέρος, συνοδευόμενα από τους δασκάλους τους ή τους συνοδούς τους και επί μία βδομάδα συμμετείχαν στα μαθήματα μακεδόνικης γλώσσας, όπως και σε πολλά παιχνίδια, εκδρομές, αθλητικούς αγώνες, διασκέδαση στο νερό κ.α.

Για πρώτη χρονιά στο θερινό αυτό σχολείο συμμετείχαν και Μακεδονόπουλα από την Ελλάδα, δεκαπέντε στον αριθμό, ενώ τα υπόλοιπα παιδιά προέρχονταν από τις παρακάτω χώρες: Βουλγαρία, Σερβία, Αλβανία, Κόσοβο, Κροατία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Σλοβενία, Ρουμανία και Ιταλία.

Όλα τους Μακεδονόπουλα, φορείς στοιχείων της κουλτούρας της χώρας όπου ζουν, αλλά με ισχυρά κοινά στοιχεία μεταξύ τους, όπως αυτό της μακεδόνικης εθνικής συνείδησης, της μακεδόνικης γλώσσας και πολιτισμού. Το σύνολό τους παρουσίαζε μια θαυμάσια εικόνα που δύσκολα οι λέξεις μπορούν να περιγράψουν.

Όλα ξεκίνησαν την Κυριακή 10 Αυγούστου. Στο τεράστιο και άνετο ξενοδοχείο Десарет (Ντέσαρετ) της τοποθεσίας Пештани (Πέσστανι) της Όχριντ, μέχρι το απόγευμα είχαν καταφτάσει πούλμαν και αυτοκίνητα από όλες τις προαναφερθούσες χώρες. Το ξενοδοχείο γέμισε παιδικές φωνές, χαρές, γνωριμίες, ενθουσιασμό. Ακολούθησε τακτοποίηση στα δωμάτια, κολύμπι στην υπερσύγχρονη πισίνα του ξενοδοχείου και ένα πλούσιο δείπνο.

Οι επόμενες μέρες ήταν γεμάτες και το πρόγραμμα τέλεια οργανωμένο. Τα πρωινά, μετά το πρόγευμα, γίνονταν τα μαθήματα μακεδόνικης γλώσσας, όπου τα παιδιά είχαν χωριστεί σε τρεις ομάδες, ανάλογα με το επίπεδο γνώσης της γλώσσας και του κυριλλικού αλφάβητου. Σχεδόν σε όλες τις παραπάνω χώρες τα Μακεδονόπουλα έχουν τη δυνατότητα εκμάθησης της μητρικής μακεδόνικης γλώσσας τους, μέσω της κρατικής εκπαίδευσης των χωρών όπου ζουν και μορφώνονται. Στη χώρα μας όμως, συνεχίζοντας το μεσαιωνικό τρόπο σκέψης και δράσης, αυτό δεν ισχύει. Οι εθνικά Μακεδόνες ,,δεν υπάρχουν,,.

Ακολουθούσαν ώρες διασκέδασης στην πισίνα ή την ιδιωτική παραλία της πεντακάθαρης λίμνης, γεύμα, ξεκούραση και το απόγευμα λάμβαναν χώρα διάφορες αθλητικές εκδηλώσεις, παιχνίδια, συντροφιά, κολύμπι και πάλι, εκδρομές, επισκέψεις, χορός και τραγούδια ως αργά το βράδυ.

Το διάστημα του σεμιναρίου αυτού, τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να επισκεφτούν την πόλη Струга (Στρούγκα) όπου συναντήθηκαν και με το γνωστό Μακεδόνα τραγουδιστή Даниел Кајмакоски (Ντάνιελ Καϊμάκοσκι), την πόλη Όχριντ και τα αμέτρητα μνημεία της (ναοί, κάστρο, πηγές κ.α.), το υπέροχο μοναστήρι του Σβέτι Νάουμ και τον προϊστορικό οικισμό της λίμνης και πολλά άλλα.

Η εκδήλωση λήξης του θερινού σχολείου έγινε το βράδυ του Σαββάτου, σε μεγάλη αίθουσα του ξενοδοχείου, με την παρουσία πολλών επισκεπτών, όπου τα παιδιά κάθε χώρας παρουσίασαν διάφορα στοιχεία της μακεδόνικης παράδοσης και των μακεδόνικων γραμμάτων. Τραγούδια, ποίηση, ανάγνωση, χορός, σύντομα θεατρικά σκετσάκια…. ήταν μερικά μόνο απ΄αυτά, όπως και απονομή ευχαριστηρίων και αναμνηστικών δώρων.

Η δυσκολότερη στιγμή ήταν αυτή του αποχαιρετισμού. Στιγμές γεμάτες συγκίνηση και δάκρυα, αλλά και δάκρυα χαράς για τις φιλίες που δημιουργήθηκαν και τις αξέχαστες στιγμές που πέρασαν, παιδιά και συνοδοί.

Η Σοφία, ένα από τα παιδιά της ομάδας Μακεδονόπουλων από την Ελλάδα, δήλωσε στη Νόβα Ζόρα: ,,Το σοκ για μένα ήταν μεγάλο. Δεν περίμενα κάτι τέτοιο. Γνώρισα παιδιά από πολλές χώρες, ίδια με μένα. Τί είναι όλα αυτά τα ψέματα που μας λένε στην Ελλάδα; Ότι είμαστε ,,ντόπιοι,, ότι δεν υπάρχουν Μακεδόνες, ότι όλα είναι προπαγάνδα; Φτάνει πια με τα ψέματα. Θέλουμε και εμείς να μαθαίνουμε τη γλώσσα των γονιών μας. Να είμαστε αυτό που είμαστε. Μακεδόνες!!,,.

Ελπίζουμε στην ανανέωση του ραντεβού για την επόμενη χρονιά, για μια ακόμη εβδομάδα γεμάτη γνώσεις και διασκέδαση, διαφορετική από τις άλλες.

Поздрав до сите Македонци каде и да се – Πόζντραβ ντο σίτε Μακέντοντσι κάντε ι ντα σε – Χαιρετισμούς σε όλους τους Μακεδόνες όπου και αν βρίσκονται !!!

δεν επιτρέπονται τα σχόλια.

Κατηγορίες

Ευχαριστούμε θερμά τους Μακεδόνες οικονομικούς μας μετανάστες σε Αυστραλία, Καναδά και δυτική Ευρώπη, όπως και τους φίλους μας απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας, για την οικονομική στήριξη της έκδοσης της Нова Зора. Благодариме - Μπλαγκοντάριμε


ALPHA BANK

Account 852 00 2101 031390

IBAN: GR47 0140 8520 8520 0210 1031 390

BIC: CRBAGRAA

Μηνιαίες Εκδόσεις

Македонска Ризница
  • ,ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΤΕΥΧΩΝ
    РАЗГЛЕДУВАЊЕ НА ПРЕТХОДНИ БРОЕВИ
  • 2016 (147)
  • 2015 (416)
  • 2014 (404)
  • 2013 (377)
  • 2012 (372)
  • 2011 (323)
  • 2010 (202)