,,НЕПОСТОЕЧКИТЕ,, МАКЕДОНЦИ ПРОСЛАВУВААТ ΟΙ ,,ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΙ,, ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ

Ανύπαρκτοι για το κράτος του οποίου είναι πολίτες, με γλώσσα και πολιτισμό που αδιάκοπα εκδιώκεται, με τους περισσότερους εκδιωγμένους σε γειτονικές, όπως και μακρινές χώρες, με αμέτρητες πιέσεις και εκφοβισμούς στην καθημερινή τους ζωή, αλλά με πνεύμα που δεν σβύνει και αντιθέτως, μεγαλώνει και αναβιώνει κάθε χρόνο και περισσότερο μέσα από τις στάχτες, όπως τον Φοίνιξ. Τέτοιοι είναι οι Μακεδόνες στην Ελλάδα. Κάποτε ένας μεγάλος Μακεδόνας συγγραφέας, ο Πέτρε Μ. Αντρέεβσκι είχε δηλώσει ότι ,,Македонците се како растението троскок. Колку ги требиш  толку повеќе растат (Μακεντόντσιτε ε κάκο ραστενίετο τρόσκοκ. Κόλκου γκι τρέμπιςς τόλκου πόβεκε ράστατ – Οι Μακεδόνες είναι σαν το φυτό αγριόχορτο. Όσο περισσότερο τους ξεριζώνεις τόσο περισσότερο μεγαλώνουν).

Ο κυριότερος τρόπος απόδειξης της ύπαρξής τους, ένας από τους τρόπους ανταμώματος, γνωριμίας και εκδήλωσης της διαφορετικότητάς τους, είναι και τα μακεδόνικα πανηγύρια, οι μακεδόνικες πολιτιστικές εκδηλώσεις, οι οποίες κάθε χρόνο διοργανώνονται όλο και σε περισσότερα μακεδόνικα χωριά. Ασταμάτητα. Ακούραστα. Με μορφή αγώνα για επιβίωση!

Μακεδόνικα ανταμώματα, όπου πολλοί είναι αυτοί που ταξιδεύουν εκατοντάδες χιλιόμετρα για να παρεβρεθούν εκεί, να γνωρίσουν άλλους Μακεδόνες, να ακούσουν τραγούδια στη μητρική τους γλώσσα, να αισθανθούν λιγάκι έτσι όπως θα έπρεπε να φροντίσει το κράτος όπου ζουν να αισθάνονται καθημερινά.

Πλέον αυθεντικά μακεδόνικα πανηγύρια γίνονται κάθε χρόνο σε περισσότερα από εκατό χωριά. Λίγα είναι τα μακεδόνικα χωριά όπου ακόμη επιτρέπουν να τους καθοδηγεί ο φόβος και να διοργανώνουν άλαλες εκδηλώσεις. Τραγούδια πλέον ακούγονται από το Κόστουρ (Καστοριά) εώς και το Σερ (Σέρρες).

Λίγες είναι και οι μακεδόνικες μουσικές ορχήστρες, οι οποίες παρέμειναν εγκλωβισμένες στα μαύρα χρόνια του παρελθόντος και συνεχίζουν να παίζουν μακεδόνικη μουσική αλλά όχι και το τραγούδι τους.

Φέτος μακεδόνικα πανηγύρια και εκδηλώσεις διοργανώθηκαν σε όλα τα μήκη και πλάτη της βόρειας Ελλάδας. Крушаре (Κρούσσαρε – Αμπελειές Γιαννιτσών), Тудорци (Τούντορτσι – Θοδωράκι Έδεσσας),  Пателе (Πάτελε – Αγ.Παντελεήμων Αμυνταίου), Емборе (Έμπορε – Εμπόριο Εορδαίας), Сетома (Σέτομα – Κεφαλάρι Καστοριάς), Горничево (Γκορνίτσσεβο – Κέλλη Αμυνταίου), Мокрени (Μόκρενι – Βαρικό Φλώρινας), Блаца (Μπλάτσα – Οξυά Καστοριάς), είναι μόνο μερικά από τα χωριά αυτά. Το αποκορύφωμα όμως ήρθε στις εκδηλώσεις των χωριών Црмориново (Τσ΄ρμορίνοβο – Μαρίνα Νάουσας) και Овчарани (Οβτσσάρανι – Μελίτη Φλώρινας). Εκεί όπου συγκεντρώθηκαν χιλιάδες Μακεδόνων και χόρεψαν και τραγούδησαν ως τα ξημερώματα. Εκεί όπου μικρά παιδάκια, μέσω του χορού και του μακεδόνικου τραγουδιού απέδειξαν ότι το μακεδόνικο πνεύμα δεν έσβυσε και ούτε πρόκειται να σβύσει! Εκεί όπου η ατμόσφαιρα ήταν καταπληκτική και ρίγος συγκίνησης καταλάμβανε όλους τους παρεβρισκομένους. Συναισθήματα που δύσκολα περιγράφονται με λόγια. Θα αφήσουμε για όλα αυτά να μιλήσουν οι λίγες φωτογραφίες που παραθέτουμε στην τελευταία σελίδα του τεύχους αυτού.

Όλα αυτά όμως δεν σταματούν εδώ. Παρόμοιες εκδηλώσεις και πανηγύρια θα υπάρξουν και το μήνα Αύγουστο και όλοι μας θα μπορέσουμε και πάλι να βρεθούμε και να γιορτάσουμε τη μακεδονικότητά μας. Στα χωριά Теово (Τέοβο – Καρυδιά Έδεσσας), Кронцелево (Κροντσέλεβο – Κερασιά  Έδεσσας),  Крушоради (Κρουσσόραντι – Αχλάδα Φλώρινας), Баница (Μπάνιτσα – Βεύη Φλώρινας), Пожар (Πόζζαρ – Λουτράκι Αλμωπίας), Забрдени (Ζαμπ΄ρντενι – Λόφοι Φλώρινας), Нерет (Νέρετ – Πολυπόταμο Φλώρινας), Крпешина (Κ΄ρπέσσινα – Ατραπός Φλώρινας), Песочница (Πεσότσσνιτσα – Αμμοχώρι Φλώρινας) , Кладораби (Κλαντόραμπι – Κλαδοράχη Φλώρινας), Екши Су (Έκσσι Σου – Ξινό Νερό Αμυνταίου), είναι μόνο μερικά από αυτά. Επισκεφτείτε τα και γνωρίστε από κοντά τους ,,ανύπαρκτους,, Έλληνες πολίτες, εθνικά Μακεδόνες.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια.

Κατηγορίες

Ευχαριστούμε θερμά τους Μακεδόνες οικονομικούς μας μετανάστες σε Αυστραλία, Καναδά και δυτική Ευρώπη, όπως και τους φίλους μας απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας, για την οικονομική στήριξη της έκδοσης της Нова Зора. Благодариме - Μπλαγκοντάριμε


ALPHA BANK

Account 852 00 2101 031390

IBAN: GR47 0140 8520 8520 0210 1031 390

BIC: CRBAGRAA

Μηνιαίες Εκδόσεις

Македонска Ризница
  • ,ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΤΕΥΧΩΝ
    РАЗГЛЕДУВАЊЕ НА ПРЕТХОДНИ БРОЕВИ
  • 2016 (147)
  • 2015 (416)
  • 2014 (404)
  • 2013 (377)
  • 2012 (372)
  • 2011 (323)
  • 2010 (202)